DBRS: Αναβαθμίζει σε «θετικές» τις προοπτικές της Ελλάδας

Ο διεθνής οίκος διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Χρειάζονται περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε δημόσιο και αγορά εργασίας, υπογραμμίζει. Πολύ υψηλό το δημόσιο χρέος. Οι εκτιμήσεις για τις τράπεζες.

DBRS: Αναβαθμίζει σε «θετικές» τις προοπτικές της Ελλάδας

O διεθνής οίκος αξιολόγησης DBRS επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «CCC» για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ενώ αναβάθμισε τις προοπτικές σε «θετικές» από «σταθερές».

Παράλληλα επιβεβαίωσε την αξιολόγηση για τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Η θετική προοπτική αντανακλά τη θέση της DBRS ότι η στήριξη μέσω προγράμματος που λαμβάνει η Ελλάδα έχει ενισχύσει τη ρευστότητα, ενώ η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη.

Η γ΄ αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί τους προσεχείς μήνες ώστε να ανοίξουν οι συζητήσεις για τη στήριξη που θα λάβει η χώρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά και για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αναφέρει η DBRS.

H αξιολόγηση «CCC» αντανακλά το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος αλλά και την πολιτική πρόκληση που αντιμετωπίζει τόσο η Ελλάδα όσο και οι πιστωτές να θέσουν αυτό το χρέος σε ένα «μονοπάτι» μείωσης, σημειώνει ο διεθνής οίκος.

Παρά την εφαρμογή χρηματοοικονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απαιτούνται περισσότερες δομικές αλλαγές στο δημόσιο, στην αγορά εργασίας και τις συντάξεις, αναφέρεται στο report.

Παράλληλα, από κοινωνικής σκοπιάς, η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων θα αποτελέσει μια πρόκληση σημειώνει η DBRS.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες επισημαίνει τον υψηλό αριθμό των κόκκινων δανείων που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους, ενώ εκτιμά ότι τα αποτελέσματα των stress tests θα πραγματοποιηθούν το 2018 θα είναι διαχειρίσιμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v