Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Deutsche Bank βλέπει κίνδυνο διόρθωσης στις μετοχές

Η απόσυρση της νομισματικής τόνωσης στις ανεπτυγμένες οικονομίες μπορεί να οδηγήσει σε μια διόρθωση στις χρηματιστηριακές αγορές ανεπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με αναλυτή της Deutsche Bank.

Η Deutsche Bank βλέπει κίνδυνο διόρθωσης στις μετοχές

Η σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες μπορεί να δημιουργήσει αναταράξεις στις χρηματιστηριακές αγορές ανεπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με την Deutsche Bank.

Όπως υποστηρίζει ο αναλυτής της γερμανικής τράπεζας Mikihiro Matsuoka, ο λόγος P/E αυξάνεται σταθερά μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, καθώς η χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών οδήγησε χαμηλότερα τις αποδόσεις ασφαλών στοιχείων ενεργητικού και ώθησε τους επενδυτές σε επιλογές με μεγαλύτερο ρίσκο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δυναμική αυτή μπορεί να αντιστραφεί, καθώς οι κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες χώρες αλλάζουν νομισματική πολιτική.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηριακών αγορών ως ποσοστού του ΑΕΠ σε επτά μεγάλες ανεπτυγμένες χώρες πλησιάζει τα υψηλά του 2000 και του 2008.

Στα ανησυχητικά σημάδια περιλαμβάνονται επίσης και η διάβρωση της ποιότητας των τιτλοποιημένων δανείων στην αγορά αυτοκινήτων και η επιδείνωση της χρηματοδότησης των αναδυόμενων οικονομικών, σημειώνει ο ίδιος.

Ο κ. Ματσουόκα υποστηρίζει ότι μια σειρά από παράγοντες εμποδίζουν μια μεγάλης κλίμακας διόρθωση στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού:

*Η υψηλότερη ονομαστική ανάπτυξη του ΑΕΠ, πάνω από τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων, λόγω της τεράστιας νομισματικής τόνωσης.

*Οι μικρότεροι κύκλοι κεφαλαιακών επενδύσεων και αποθέματος κεφαλαίου στην πραγματική οικονομία.

*Η αύξηση των μερισματικών αποδόσεων γρηγορότερα από τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων, που πυροδοτούν επαναγορές μετοχές και αυξάνουν τον λόγο P/E.

*Tα χρηματοοικονομικά πλεονάσματα μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων στις ανεπτυγμένες χώρες.

«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα τέσσερα αυτά μαξιλάρια θα αποδυναμωθούν μακροπρόθεσμα» τονίζει ο κ. Ματσουόκα.

Εν τω μεταξύ, ο ίδιος επισημαίνει πως είναι αδύνατο να γνωρίζουμε από τώρα για το αν οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά αντανακλούν απλά μια αύξηση των τιμών ή κάτι πιο ανησυχητικό. «Δεν θα μάθουμε αν αυτή είναι μια φούσκα, μέχρι να σπάσει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v