Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Η Κίνα έχει δυνατότητα να διπλασιάσει την οικονομία της

Τα «κυκλικά εμπόδια» της Κίνας δεν θα εκτροχιάσουν τις προοπτικές της, εκτιμά ο CEO της UBS. Η χώρα μπορεί να διπλασιάσει την οικονομία ακόμη και με ανάπτυξη 5% τα επόμενα πέντε χρόνια. «Αναπόφευκτες» λόγω ΕΕ οι διασώσεις των ιταλικών τραπεζών.

UBS: Η Κίνα έχει δυνατότητα να διπλασιάσει την οικονομία της

Σε σύγκριση με έναν χρόνο προηγούμενα, οι επενδυτές είναι πλέον πιο πρόθυμοι να παραβλέψουν την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας, συνειδητοποιώντας πως τα τρέχοντα κυκλικά εμπόδια δεν θα εκτροχιάσουν τις προοπτικές της χώρας, υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Σέρτζο Ερμότι.

Η Κίνα έχει ακόμη τη δυνατότητα να διπλασιάσει την οικονομία της, ακόμη κι αν αναπτυχθεί μόνο με 5% στη διάρκεια των επόμενων 15 χρόνων, πρόσθεσε ο CEO. Αυτό το σκεπτικό «είναι αυτή τη στιγμή πολύ πιο ενσωματωμένο» στον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές βλέπουν τη χώρα και την περιοχή, σημείωσε.

«Βλέπω μια λίγο πιο εποικοδομητική στάση απέναντι στην ανάληψη ρίσκου (…) Συνήθως μετράς την όρεξη των επενδυτών από την ικανότητά τους ή την προθυμία τους να βάλουν λίγη μόχλευση στις τοποθετήσεις τους. Έχουμε δει μια κάποια άνοδο εκεί», ανέφερε ο τραπεζίτης.

Πάντως, ακόμη και εν μέσω μιας χαλάρωσης των ανησυχιών για την επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, οι επενδυτές είναι ακόμη λίγο «στην τσίτα» από τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία οι αποτιμήσεις στην αγορά είναι υψηλές, σύμφωνα με τον Ερμότι.

Οι δοκιμές πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα και η πολιτική αβεβαιότητα εξαιτίας της κυβέρνησης Τραμπ είναι βασικοί παράγοντες για τους επενδυτές, αν και τα ρίσκα έχουν κάπως περιοριστεί στην Ευρώπη, μετά την εκλογή Μακρόν στη Γαλλία, διευκρίνισε.

«Το γεωπολιτικό μέτωπο είναι αρκετά ανησυχητικό, από άποψη του τι συμβαίνει κάθε μέρα. Οι επενδυτές πραγματικά επηρεάζονται με ουσιαστικό τρόπο από όλες αυτές τις δυναμικές και χρειάζεται να δουν ένα πολύ παρατεταμένο και σταθερό μοτίβο από εδώ και στο εξής», κατέληξε.

Ο τραπεζίτης σχολίασε ακόμη τις τραπεζικές διασώσεις στην Ιταλία, ενώ προσέφερε και κάποιες ενδείξεις για το πώς μπορεί να κινηθεί η τράπεζα ενόψει Brexit.

Όσον αφορά στην Ιταλία, ο CEO πιστεύει πως η πρόσφατη κρατική διάσωση των τραπεζικών ιδρυμάτων ήταν αναπόφευκτη λόγω των νέων κανόνων των ευρωπαϊκών αρχών για τα bail in, οι οποίοι θα επηρέαζαν τους μικροεπενδυτές στη χώρα.

«Όχι, (η κρατική διάσωση) δεν θα έπρεπε να γίνει με αυτόν τον τρόπο, αλλά ήταν σχεδόν αναπόφευκτη αν σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι τα ομόλογα (bail-in-able bonds), ομόλογα πολύ επικίνδυνα (…) πωλήθηκαν σε μικροεπενδυτές».

«Νομίζω ότι ήταν λάθος απόφαση να επιτραπούν αυτοί οι κανόνες (για τα bail in) πριν από μερικά χρόνια. Επομένως ήταν σχεδόν αναπόφευκτη (η διάσωση), αλλά από πολιτική άποψη και από κοινωνική άποψη, ήταν απαράδεκτο να επηρεαστούν οι ομολογιούχοι», σημείωσε ο Ερμότι.

Γύρω από τις κινήσεις της ελβετικής τράπεζας ενόψει του Brexit, ο CEO ανέφερε ότι η UBS μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο μετακίνησης κάποιων κομματιών του λονδρέζικου παραρτήματος σε αρκετούς ευρωπαϊκούς προορισμούς μέσα στους ερχόμενους λίγους μήνες. Η τράπεζα δεν ξέρει ποιοι ακριβώς θα είναι αυτοί οι προορισμοί, καθώς τώρα αρχίζει να αποκλείει επιλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v