Σόιμπλε: «Ανοικτός» σε συζήτηση στη Βουλή για τη δόση στην Ελλάδα

Ο κ. Σόιμπλε είπε πως η επιτροπή προϋπολογισμού της Βουλής θα μπορούσε από μόνη της να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, κάτι που σημαίνει πως δεν είναι απαραίτητη μια συζήτηση από την ολομέλεια της Βουλής, σημείωσε ωστόσο, πως ο ίδιος δεν έχει καμία απολύτως δυσκολία να συζητήσει ανοικτά το θέμα.

Σόιμπλε: «Ανοικτός» σε συζήτηση στη Βουλή για τη δόση στην Ελλάδα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως δεν αντιτίθεται σε μια ανοικτή συζήτηση στη Βουλή αναφορικά με την απόφαση της ευρωζώνης να δώσει στην Ελλάδα μια νέα πιστωτική γραμμή ζωής -αν και η εσωκομματική αντιπολίτευση μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση το συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, λίγους μόλις μήνες πριν τις εκλογές.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε πως η επιτροπή προϋπολογισμού της Βουλής θα μπορούσε από μόνη της να εγκρίνει το δάνειο ύψους 8,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει πως δεν είναι απαραίτητη μια συζήτηση από την ολομέλεια της Βουλής.

«Δεν έχω απολύτως καμία δυσκολία να το συζητήσω ανοικτά», είπε ο κ. Σόιμπλε όταν ερωτήθηκε αν η ολομέλεια της Βουλής θα συζητήσει το δάνειο προς την Ελλάδα, όπως έχει ζητήσει το SPD.

Όμως στις 16 Ιουνίου είχε πει πως το αίτημα του βουλευτή του SPD Γιοχάνες Καρς για συζήτηση στην ολομέλεια θα μπορούσε να προκαλέσει αναταράξεις στις χρηματαγορές.

Ο κ. Σόιμπλε είπε πως είχε μιλήσει σε συντηρητικούς βουλευτές για τη συμφωνία και τον ρόλο του ΔΝΤ, που είναι μικρότερος από αυτόν πού ήλπιζαν οι συντηρητικοί, όμως δεν υπήρξε σχεδόν κανένα ερώτημα για τη συμφωνία.

Υπενθυμίζεται πως το 2015 ορισμένοι συντηρητικοί από το κόμμα της Μέρκελ είχαν στο παρελθόν ταχθεί κατά της παροχής βοήθειας στην Ελλάδα.

Η επιτροπή προϋπολογισμού, η οποία ανέβαλε τη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας για το θέμα, μέχρι την επόμενη εβδομάδα, πρέπει να αποφασίσει αν για την εκταμίευση της δόσης θα χρειαστεί έγκριση της ολομέλειας της βουλής.

Ο Σόιμπλε Θέλει συμμαχία με τους φιλελεύθερους

Παράλληλα ο ίδιος δηλώνει στη Handelsblatt ότι «πάντοτε θεωρούσα ότι το FDP είναι ο κυβερνητικός εταίρος που θα προτιμούσαν οι χριστιανοδημοκράτες (CDU)».

Σημειώνεται ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος των Φιλελεύθερων Κρίστιαν Λίντνερ, σε συνέντευξή του στο politico είχε επικρίνει τη συμφωνία του Eurogroup, προτείνοντας η Ελλάδα να βγει προσωρινά από το ευρώ.

Ο σημερινός μεγάλος συνασπισμός με τους σοσιαλδημοκράτες δεν μπορεί να διαρκέσει επ' άπειρον, γιατί αυτό «δεν θα ήταν καλό για τη δημοκρατία. Μία ισχυρή αντιπολίτευση θα ήταν προτιμότερη» δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όπως αναφέρει η DW, υπαινισσόμενος προφανώς ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου οι σοσιαλδημοκράτες θα περάσουν στην αντιπολίτευση.

Για να συμπληρώσει ότι δεν βλέπει και στους σοσιαλδημοκράτες ιδιαίτερη προθυμία για συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού. Με την ευκαιρία αυτή, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν παραλείπει να επικρίνει σε υψηλούς τόνους τις προεκλογικές υποσχέσεις για περισσότερες κοινωνικές παροχές και μειώσεις φόρων που μοίρασε στο συνέδριο του SPD ο πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς.

Ιδιαίτερα οι υποσχέσεις που αφορούν στο συνταξιοδοτικό σύστημα συνιστούν «αποβλάκωση» των ψηφοφόρων, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών. Πάντως ο Μάρτιν Σουλτς δεν φαίνεται να αποθαρρύνεται και δήλωσε στο ZDF το βράδυ της Κυριακής ότι «στην πραγματικότητα ο προεκλογικός αγώνας μόλις τώρα αρχίζει, άλλωστε οι εκλογές είναι σε τρεις μήνες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v