Η Ε.Ε. ανέβασε τον λογαριασμό της Βρετανίας για το Brexit σε μια προκαταβολική πληρωμή ως και 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times που υπολογίζει τις πιο αυστηρές απαιτήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Μετά από αιτήματα διάφορων κρατών-μελών, οι διαπραγματευτές της Ε.Ε. έχουν αναθεωρήσει τους αρχικούς υπολογισμούς τους, περιλαμβάνοντας τις αγροτικές αποζημιώσεις και τα διοικητικά έξοδα για την περίοδο 2019 και 2020.
Αν και κατά τις επόμενες δεκαετίες το καθαρό ποσό που θα καταβάλει η Βρετανία θα είναι μικρότερο από τον προκαταβολικό διακανονισμό, η πιο αυστηρή προσέγγιση της Ε.Ε. όσον αφορά στις υποχρεώσεις της Βρετανίας οδηγεί σε μια απαίτηση αρκετά μεγαλύτερη από τα 60 δισ. ευρώ που είχε αναφέρει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η πιο αυστηρή προσέγγιση αντανακλά και την πιο σκληρή στάση που υιοθετούν πολλά κράτη-μέλη του μπλοκ των 27 κρατών.
Ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να αποδεχθεί η βρετανική κυβέρνηση ένα τόσο μεγάλο νούμερο από τις Βρυξέλλες.
«Δεν θα πληρώσουμε 100 δισ.» απάντησε ο κ. Ντέιβις σε ερώτηση δημοσιογράφου του ITV σχετικά με το δημοσίευμα των Financial Times. «Δεν έχουμε δει ποτέ κάποιο νούμερο» τόνισε. Ο ίδιος αρνήθηκε να διευκρινίσει πόσα είναι διατεθειμένη να πληρώσει η Βρετανία. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συζητήσουμε λεπτομερώς ποια είναι τα δικαιώματα και ποιες οι υποχρεώσεις».
Μπαρνιέ: Δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε τη Βρετανία
Είναι λάθος να καλλιεργείται η αντίληψη πως το Brexit δεν θα έχει συνέπειες, δήλωσε ο Mισέλ Μπαρνιέ, κατά την παρουσίαση των κατευθυντήριων γραμμών της διαπραγμάτευσης.
«Ορισμένοι έχουν δημιουργήσει την ψευδαίσθηση πως το Brexit δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αντίκτυπο στις ζωές μας και ότι θα είναι ανώδυνο. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο» ανέφερε ο κ. Μπαρνιέ, προσθέτοντας πως η Κομισιόν δεν έχει πρόθεση να «τιμωρήσει» τη Βρετανία.
Όπως μεταδίδει το Politico, o επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν τόνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο «πρέπει να καταβάλλει σημαντική προσπάθεια και ενέργεια» για να καταλήξει σε συμφωνία σε τρεις βασικούς τομείς: στα σύνορα (ειδικά αυτά της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία), στα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. και στη διαδικασία υπολογισμού του οικονομικού διακανονισμού.
Ο κ. Μπαρνιέ υπογράμμισε την ενότητα που επέδειξαν οι 27 χώρες του μπλοκ στη σύνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, όπου συμφώνησαν στις κατευθυντήριες γραμμές της διαπραγμάτευσης μέσα σε λίγα λεπτά.