Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε την Τετάρτη το αρχικό του σχέδιο για την φορολογική μεταρρύθμιση, το οποίο λίγο νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη περικοπή φόρων στην ιστορία των ΗΠΑ.
Η παρουσίαση του σχεδίου έγινε από τον επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Γκάρι Κον και τον υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν.
Όπως είχε αποκαλυφθεί τις προηγούμενες ημέρες, ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών μειώνεται στο 15% για τις εταιρείες, τις μικρές επιχειρήσεις και τα συνεργατικά σχήματα. O συντελεστής για τις εταιρείες βρίσκεται σήμερα στο 35%.
Παράλληλα, επιβάλλεται ένας εφάπαξ φόρος στα περίπου 2,6 τρισ. ευρώ κέρδη που έχουν «παρκάρει» μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες στο εξωτερικό. Ο κ. Μνούτσιν επισήμανε ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί ένας συντελεστής για το φόρο αυτό, λέγοντας πως ο Λευκός Οίκος εργάζεται με τη Γερουσία και την Βουλή των Αντιπροσώπων για ένα συντελεστή που θα είναι «πολύ ανταγωνιστικός».
Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ προβλέπει επίσης ότι από εδώ και στο εξής τα κέρδη των αμερικάνικων εταιρειών που παράγονται από δραστηριότητες στο εξωτερικό δεν θα φορολογούνται. Με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς, τα κέρδη των αμερικάνικων εταιρειών υπάγονται σε φορολόγηση ανεξάρτητα από πού παράχθηκαν.
Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, προτείνεται η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε τρεις από επτά, με τον ανώτατο συντελεστή να μειώνεται στο 35% από 39,6% και τους άλλους δύο συντελεστές να διαμορφώνονται στο 10% και στο 25%. Επιπλέον, καταργείται ο φόρος κληρονομιάς για μεγάλες περιουσίες, ο οποίος εφαρμοζόταν σε πρόσωπα με πλούτο άνω των 5,49 εκατ. δολαρίων.
Οι επικεφαλής της οικονομικής ομάδας του κ. Τραμπ παραδέχθηκαν πάντως πως πρέπει να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες του σχεδίου με τα μέλη του Κογκρέσου, τα οποία πρέπει να εγκρίνουν την μεταρρύθμιση.
Ο κ. Μνούτσιν υποστήριξε πως τα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων συμφωνούν για τον συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων, τις περικοπές φόρων για τη μεσαία τάξη και την τόνωση της οικονομίας.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών δεν εγγυήθηκε ότι το σχέδιο είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, κάτι που είναι απαραίτητο για να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και στο οποίο έχει δώσει προτεραιότητα ο Πολ Ράιαν, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Χωρίς την στήριξη των Δημοκρατικών του Κογκρέσου, το σχέδιο πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, δηλαδή να μην αυξάνει τα ελλείμματα, για να πληροί τους όρους που έχει θέσει τα μέλη των δύο νομοθετικών σωμάτων για να περάσουν ως μόνιμη τη φορολογική μεταρρύθμιση.