Χωρίς αναφορά στον προστατευτισμό το ανακοινωθέν των G20

Λείπουν από το ανακοινωθέν των G20 αναφορές σε "ακανθώδη" θέματα, όπως το ελεύθερο εμπόριο και η χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής. Επαναλαμβάνεται η δέσμευση για αποφυγή ανταγωνιστικών υποτιμήσεων.

Χωρίς αναφορά στον προστατευτισμό το ανακοινωθέν των G20

Δεν κατάφεραν οι οικονομικοί ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου να καταλήξουν σε συμφωνία για να επικυρώσουν το ελεύθερο εμπόριο, κάνοντας πίσω σε προηγούμενες δεσμεύσεις τους για διατήρηση ανοικτού εμπορίου και απόρριψη του προστατευτισμού, όπως φάνηκε από το ανακοινωθέν των υπουργών οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των G20 που συνεδρίασαν χθες και σήμερα στο Μπάντεν Μπάντεν της Γερμανίας.

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται πως η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη, όμως δεν μπορεί από μόνη της να διασφαλίσει την ισορροπημένη ανάπτυξη.

Η υπεροβολική μεταβλητότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι κακή για την ανάπτυξη, τονίζεται, ενώ επαναλαμβάνεται η δέσμευση των G20 να μην προχωρούν σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις.

Τονίζεται πως θα υπάρξουν εργασίες για την ενίσχυση της συνεισφοράς του εμπορίου στις οικονομίες των G20, ενώ επαναλαμβάνεται η δέσμευση για οριστικοποίηση της Βασιλείας ΙΙΙ, χωρίς σημαντική γενική αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Κάνοντας μια συμβολική μόνο αναφορά στην ανάγκη για ενίσχυση της συνεισφοράς του εμπορίου στην οικονομία, οι οικονομικοί ηγέτες έσπασαν μια παράδοση δέκα ετών στην απόρριψη του προστατευτισμού και την επικύρωση του ανοικτού εμπορίου.

Επίσης, έκαναν πίσω και από τη δέσμευση να στηρίξουν τη χρηματοδότηση για την κλιματική αλλαγή, κάτι που ήταν αναμενόμενο από τότε που ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή «απάτη».

Μιλώντας στο περιθώριο της συνεδρίασης, αντιπροσωπείες ανέφεραν πως οι ΗΠΑ έκαναν πίσω σε βασικά ζητήματα και δεν ήταν πρόθυμες να συμβιβαστούν, τορπιλίζοντας ουσιαστικά μια συμφωνία, καθώς αυτή απαιτεί την υπογραφή όλων των μελών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη αποσυρθεί από μια βασική εμπορική συμφωνία και έχει προτείνει την επιβολή νέου φόρου στις εισαγωγές, υποστηρίζοντας πως ορισμένες εμπορικές σχέσεις πρέπει να αναθεωρηθούν για να γίνουν πιο δίκαιές για τους αμερικανούς εργαζόμενους.

Από την άλλη πλευρά, οι οικονομικοί ηγέτες των G20 επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να αποφύγουν ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων, μια συμφωνία-κλειδί καθώς οι ΗΠΑ επανειλημμένα έχουν παραπονεθεί πως ορισμένοι εμπορικοί εταίροι χρησιμοποιούν τα τεχνητά υποτιμημένα νομίσματα για να αποκτήσουν εμπορικό πλεονέκτημα.

Δηλώσεις μετά τη σύνοδο

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά το πέρας της συνεδρίασης, δήλωσε πως υπήρξε ευρεία συμφωνία πως το ανοικτό εμπόριο αποτελεί κλειδί για την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας, ενώ σχολίασε πως οι συζητήσεις γα το εμπόριο ήταν «περίπλοκες».

Ο ίδιος τόνισε πως δεν είναι απαισιόδοξος για τις μελλοντικές συζητήσεις για το εμπόριο, παρά τις δυσκολίες, ενώ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ είναι απαραίτητες σε έναν κόσμο με τόσα πολλά προβλήματα και πως οι ΗΠΑ ποτέ δεν απομονώθηκαν στις συζητήσεις των G20

«Είμαστε όλοι πεπεισμένοι πως το παγκόσμιο εμπόριο οδηγεί σε παγκόσμια ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

Σύμφωνα με το Reuters, πάντως, ορισμένα μέλη, όπως η Γαλλία, ενοχλήθηκαν από την έλλειψη απόρριψης του προστατευτισμού στο ανακοινωθέν των G20.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πιστεύουν στο ελεύθερο εμπόριο αλλά θέλουν να επανεξετάσουν ορισμένες συμφωνίες και να διορθώσουν κάποιες υπερβολές, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν.

"Αυτά που περιλαμβάνονταν στα προηγούμενα ανακοινωθέντα δεν είναι κατ' ανάγκη σχετικά, κατά τη δική μου άποψη", είπε.

"Πιστεύουμε στο ελεύθερο εμπόριο, βρισκόμαστε σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους στον κόσμο, το εμπόριο υπήρξε καλό για εμάς, υπήρξε καλό για τον λαό μας", πρόσθεσε. "Και δεδομένων αυτών, θέλουμε να επανεξετάσουμε ορισμένες συμφωνίες", κατέληξε.

Ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, είπε πως η συμφωνία στους G20 δείχνει πως τώρα είναι η ώρα για εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ σημείωσε πως δεν υπήρξε ομοφωνία για την περαιτέρω ανάπτυξη του εμπορικού συστήματος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Τάρο Άσο, σχολίασε πως κανένας στη συνάντηση δεν είπε πως «αντιστέκεται στο ελεύθερο εμπόριο» και πως στη σύνοδο επιβεβαιώθηκε η σημασία του ελεύθερου εμπορίου, παρά τη γλώσσα του ανακοινωθέντος.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των G20, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Η συνάντησή  μας έδειξε για μια ακόμα φορά πως οι G20 παρέχουν μια κρίσιμη πλατφόρμα για τις μεγάλες οικονομίες να συνεργάζονται εντός ενός εδραιωμένου πλαισίου. Συναντηθήκαμε σε μια περίοδο που η ανάπτυξη κερδίζει δυναμική ανά τον κόσμο και υπάρχουν ενδείξεις πως η παγκόσμια οικονομία έχει αγγίξει ένα σημείο καμπής, αν και οι αβεβαιότητες παραμένουν.

Οι ισχυρές νομισματικές, δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές έχουν περισσότερη σημασία από ποτέ για το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Η παγκόσμια συνεργασία και η επιδίωξη των σωστών πολιτικών μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη ισχυρής, βιώσιμης, ισορροπημένης και περιεκτικής ανάπτυξης, ενώ οι λανθασμένες πολιτικές μπορεί να σταματήσουν ξαφνικά τη νέα δυναμική.

Επαναβεβαίωσα την ετοιμότητα του ΔΝΤ να συμβάλει στην ενίσχυση της παγκόσμιας κατανόησης και συνεργασίας σύμφωνα με την εντολή μας, μεταξύ άλλων μέσω της έντονης επιτήρησης των συναλλαγματικών ισοτιμιών και της ανάλυσης των παγκόσμιων ανισορροπιών.

Καθώς οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες μπορεί να σφίξουν, είμαστε προσηλωμένοι στη στήριξη της συμμετοχής μας στη διαχείριση των κινδύνων που προέρχονται από την υπερβολή μεταβλητότητα των κεφαλαιακών ροών. Θα ενισχύσουμε τα εργαλεία παρακολούθησής μας και θα είμαστε σε ετοιμότητα να παράσχουμε συμβουλές πολιτικές, περιλαμβανομένων των μακροπροληπτικών πολιτικών, καθώς δημιουργία ικανοτήτων και οικονομικής στήριξης όπως απαιτείται.  

Χαιρετίζω θερμά τις προτεινόμενες συμβάσεις μεταξύ των Αφρικανικών χωρών και των χωρών των G20 για δημιουργία δυνατότητας και ξεκλείδωμα επενδυτικών ροών. Και οι πέντε χώρες στο πρώτο κύμα διαθέτουν συμφωνίες που στηρίζονται από το Ταμείο. Θα εργαστούμε στενά με τις αρχές για να ενισχύσουμε τα μακροοικονομικά πλαίσιά τους και θα αυξήσουμε την παροχή τεχνικής βοήθειας»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v