Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε σήμερα πως η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πρέπει να έχει την έγκριση του Κοινοβουλίου για να ξεκινήσει επισήμως τις διαπραγματεύσεις για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση,
Το Δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης πως η Μέι θα μπορούσε απλά να χρησιμοποιήσει τις εκτελεστικές εξουσίες -το λεγόμενο "βασιλικό προνόμιο"- για να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το "διαζύγιο" με την ΕΕ.
Αντιθέτως, πρέπει να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για να ξεκινήσει η διαδικασία του Brexit μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Η κυβέρνηση είχε ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο ευελπιστώντας ότι θα ανέτρεπε αγωγή που είχαν καταθέσει η επιχειρηματίας Gina Miller και ο κομμωτής Deir Dos Santos, στην οποία υποστήριζαν πως το Κοινοβούλιο δεν θα πρέπει να παρακαμφθεί στο θέμα της ενεργοποίησης του Άρθρου 50.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της είχε υποστηρίξει πως η κα Μέι θα έπρεπε να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το βασιλικό προνόμιο για να ξεκινήσει τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ και πως οι εξουσίες αυτές επιτρέπουν στην κυβέρνηση να συνάπτει και να καταργεί διεθνείς συνθήκες.
Το Δικαστήριο αποφάσισε επίσης πως δεν απαιτείται η συγκατάθεση των αποκεντρωμένων διοικήσεων της Σκοτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ουαλίας για να ενεργοποιηθεί το Brexit.
"Το δημοψήφισμα έχει μεγάλη πολιτική σημασία, όμως η Πράξη του Κοινοβουλίου που το καθιέρωσε δεν ανέφερε τι θα πρέπει να συμβεί ως αποτέλεσμα αυτού", ανέφερε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, David Neuberger. "Άρα η όποια αλλαγή στη νομοθεσία για να έχει εφαρμογή το δημοψήφισμα πρέπει να πραγματοποιείται με τον μόνο τρόπο που επιτρέπει το Σύνταγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή με Πράξη του Κοινοβουλίου".
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ελήφθη με 8 ψήφους υπέρ και 3 κατά.
Ο γενικός εισαγγελέας, Τζέρεμι Ράιτ, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου. "Φυσικά η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη με το αποτέλεσμα", σχολίασε, συμπληρώνοντας πως "η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να την εφαρμόσει".
Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού δήλωσε πως η απόφαση δεν αλλάζει το σχέδιο για ενεργοποίηση του Αρθρου 50 μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τονίζοντας πως η κα. Μέι σέβεται την απόφαση και θα ορίσει σύντομα τα επόμενα βήματα. Κατά τον ίδιο, το κοινοβούλιο έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί πως στηρίζει τη συνέχιση της διαδιασίας εξόδου από την ΕΕ.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η κα Μέι αναμένεται τώρα να βιαστεί να φέρει ένα σύντομο νομοσχέδιο και στα δυο σώματα του Κοινοβουλίου, προκειμένου να εκπληρώσει την απαίτηση του Δικαστηρίου για κοινοβουλευτική έγκριση, ενώ το όποιο νομοσχέδιο αναμένεται να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο προκειμένου να «σαμποτάρει» τις αντιδράσεις βουλευτών που αντιτίθενται σε ένα «σκληρό Brexit».
Όμως, βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα αναμένεται να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να αμφισβητήσουν τις διαπραγματευτικές τακτικές της κυβέρνησης. Έτσι, υπάρχουν ανησυχίες πως ακόμα και ένα μικρό νομοσχέδιο θα χρειαστεί τροποποιήσεις.
Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, σχολίασε πως οι Εργατικοί θα απαιτήσουν σχέδιο από την κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσουν πως θα είναι υπόλογη στο Κοινοβούλιο καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Η στερλίνα κινήθηκε ανοδικά με την είδηση της απόρριψης της έφεσης της βρετανικής κυβέρνησης, γρήγορα όμως υποχώρησε σε χαμηλό ημέρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, κυρίως λόγω της απόφασης ότι δεν απαιτείται η συγκατάθεση των αποκεντρωμένων διοικήσεων για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.