Στα υψηλότερά του από τον Ιούλιο του 2015 εκτοξεύτηκε το πετρέλαιο, αφότου η Σαουδική Αραβία υπαινίχθηκε πως είναι έτοιμη να μειώσει περισσότερο την παραγωγή απ’ ό,τι έχει συμφωνηθεί, αλλά και αφού εξαγωγείς εκτός ΟΠΕΚ όπως η Ρωσία δεσμεύτηκαν να αντλήσουν λιγότερο του χρόνου, ισχυροποιώντας τη συντονισμένη δέσμευση από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του κόσμου, να συσφίξουν την προσφορά.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid Al-Falih τόνισε το Σάββατο πως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού θα μειώσει «σημαντικά», για να βρεθεί χαμηλότερα από τον στόχο που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα με τα μέλη του καρτέλ.
Τα futures στη Νέα Υόρκη έχουν σημειώσει άνοδο περίπου 20% από τις 30 Νοεμβρίου, όταν ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε πως θα μειώσει την παραγωγή για πρώτη φορά εδώ και οκτώ χρόνια. Η Σαουδική Αραβία ηγείται των προσπαθειών ανάκτησης του ελέγχου της αγοράς, υπενθυμίζει το Bloomberg.
«Είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα πως οι παραγωγοί θέλουν να ισορροπήσουν την αγορά», επεσήμανε ο Chris Weston, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής για τις αγορές στην IG στη Μελβούρνη. «Ως δήλωση πρόθεσης, είναι όσο πιο αισιόδοξη γίνεται», πρόσθεσε.
«Αν υποθέσουμε πως οι παραγωγοί θα συμμορφωθούν σε λογικά επίπεδα, αυτές οι μειώσεις θα είναι αρκετές για να ωθήσουν την αγορά σε έλλειμμα», εκτίμησε και ο Neil Beveridge, ανώτατος αναλυτής στη Sanford C. Bernstein στο Χονγκ Κονγκ. «Συντονισμός σε τέτοιο επίπεδο είναι άνευ προηγουμένου», υπογράμμισε.
«Μπορώ να σας πω με απόλυτη βεβαιότητα πως από την 1η Ιανουαρίου θα μειώσουμε και θα μειώσουμε σημαντικά, για να βρεθούμε χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία δεσμευτήκαμε στις 30 Νοεμβρίου», δήλωσε ο Al-Falih το Σάββατο στη Βιέννη. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να περιορίσει την παραγωγή μέχρι και κάτω των 10 εκατ. βαρελιών την ημέρα, ένα επίπεδο που έχει διατηρήσει από τον Μάρτιο του 2015.
Επιπλέον, ο Al-Falih και ο Ρώσος ομόλογός του Alexander Novak αποκάλυψαν το Σάββατο ότι συνεργάζονταν σχεδόν εδώ και έναν χρόνο επάνω στη συμφωνία, με πολλές κρυφές συναντήσεις.
«Η πραγματικότητα είναι πως τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ρωσία χρειάζονται απελπισμένα υψηλότερες τιμές, αφού το πετρέλαιο είναι το νούμερο ένα εξαγώγιμο προϊόν τους», εξήγησε ο Michael McCarthy, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής για τις αγορές στη CMC Markets. «Οι επιδέξιοι Αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου θα ξαναριχθούν στην παραγωγή του West Texas, πολύ πριν φτάσει τα 60 δολάρια το βαρέλι», υπογράμμισε πάντως.