Davos: Νοσεί η παγκόσμια οικονομία

Τον έντονο προβληματισμό του για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας εξέφρασε το σύνολο σχεδόν των πολιτικών και επιχειρηματιών που συμμετείχαν στο φετινό παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός. Κάλεσμα για μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα και συντονισμένες δράσεις. Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών.

Davos: Νοσεί η παγκόσμια οικονομία
Με διόλου θετική εικόνα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος ”έκλεισε” τις εργασίες του το φετινό παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός.

Από την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Condoleezza Rice, η οποία προσπάθησε να πείσει για την ”ανθεκτικότητα” της αμερικανικής οικονομίας, έως τον κ. Dominique Strauss-Kahn, επικεφαλής του ΔΝΤ, σχεδόν κανείς από τους ”πρώτους των πρώτων” που βρέθηκαν στο χειμερινό θέρετρο της Ελβετίας δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για την παγκόσμια οικονομία.

Ο κ. Strauss-Kahn, στην τελική ομιλία του το βράδυ της Κυριακής (27/1), εξέφρασε την άποψη ότι καλύτερα θα ήταν οι κυβερνήσεις ανά την υφήλιο να ”ξεχάσουν” τις προσπάθειες να κατανοήσουν το ”μέγεθος της ύφεσης” και να στραφούν στην εφαρμογή κατάλληλης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής ώστε να ”λύσουν” τα προβλήματα.

”Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ισχυρή υποχώρηση της ανάπτυξης και ως εκ τούτου θα πρέπει να δώσουμε μία ισχυρή και σοβαρή απάντηση. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μόνο με τη νομισματική πολιτική”, τόνισε ο κ. Strauss-Kahn.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κ. Yashuo Fukuda, ο οποίος θα είναι και πρόεδρος της συνόδου του G8 στη σύνοδο του Ιουλίου, υποστήριξε ότι ”δεν θα πρέπει να είμαστε τόσο απαισιόδοξοι για το μέλλον, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να προετοιμαστούμε για άμεση δράση μόλις αυτό κριθεί απαραίτητο”.

Ένα από τα θέματα, δε, που φαίνεται να απασχολούν ακόμη περισσότερο τους ισχυρούς της υφηλίου είναι οι ”αποσπασματικές” νομοθεσίες σχετικά με τον τρόπο επίβλεψης της ορθής λειτουργίας των αγορών.

Ο κ. Malcolm Knight, επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), κάλεσε τις διεθνείς ρυθμιστικές αρχές να αποφύγουν τη… ”βαλκανοποίηση” των κανόνων που ισχύουν και να φροντίσουν για τη δημιουργία ισχυρών εποπτικών αρχών, οι οποίες θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ελέγχουν τις αγορές, προς αποφυγή νέων σκανδάλων τύπου Societe Generale.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v