ΗΠΑ: Πακέτο μέτρων από κυβέρνηση - Fed (upd)

Σε συνδυασμένες κινήσεις νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής προσανατολίζεται η κεντρική τράπεζα αλλά και η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη στήριξη της οικονομίας, όπως προκύπτει από τη σημερινή ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη, Ben Bernanke. Πακέτο δημοσιονομικών μέτρων 100-150 δισ. δολαρίων εξετάζει η κυβέρνηση Bush, λένε οι FT.

ΗΠΑ: Πακέτο μέτρων από κυβέρνηση - Fed (upd)
Σε συνδυασμένες κινήσεις νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής προσανατολίζεται η κεντρική τράπεζα αλλά και η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη στήριξη της οικονομίας, όπως προκύπτει από τη σημερινή ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη, Ben Bernanke.

”Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα προκειμένου να καταπολεμήσουμε τους κινδύνους της ύφεσης”, δήλωσε σήμερα στην πολυαναμενόμενη ομιλία του ο επικεφαλής της FED, Μπεν Μπερνάνκε.

Παράλληλα ”προέτρεψε” το Κονγκρέσο να αναλάβει δημοσιονομικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες με ορίζοντα έτους, που θα ενισχύσουν την καταναλωτική δύναμη και θα αποτρέψουν τους φόβους να ”βυθιστεί” η αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Η δημοσιονομική και νομισματική ώθηση μπορούν να παράσχουν ισχυρότερο στήριγμα στην οικονομία πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι οι προοπτικές για το 2008 έχουν χειροτερεύσει.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, στην έκκληση του κεντρικού τραπεζίτη απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, κ. Tony Fratto, τονίζοντας ότι ”ο πρόεδρος πιστεύει πως βραχυπρόθεσμα απαιτούνται κάποιες προωθητικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης της οικονομίας”.

Σύμφωνα πάντα με τους FT, ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων John Boehner, σημείωσε ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει την υλοποίηση πακέτου μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής ύψους 100-150 δισ. δολαρίων.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Μπερνάνκε τόνισε ότι ”δεν προβλέπουμε ύφεση στην παρούσα φάση”, σημειώνοντας ωστόσο ότι η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί σε ρυθμούς χαμηλότερους της μακροπρόθεσμης τάσης τόσο εφέτος όσο και το 2009.

Παράλληλα, σημείωσε πως δεν βλέπει πιθανή οικονομική επιβράδυνση στην ευρωζώνη και την Ασία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο κ. Μπερνάνκε εκτίμησε ότι ο δείκτης τιμών θα παραμείνει ελεγχόμενος τόσο το 2008 όσο και το 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v