Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνή ύφεση φοβούνται οι Fund Managers

Στροφή στα ρευστά διαθέσιμα, επιφυλακτικότητα για τις τράπεζες αλλά και ”προβληματισμό” για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας αποκαλύπτει η έρευνα της Merrill Lynch στους διαχειριστές κεφαλαίων για τον Ιανουάριο. Παράλληλα εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι για την εταιρική κερδοφορία και την πιθανότητα ύφεσης.

Διεθνή ύφεση φοβούνται οι Fund Managers
Σχεδόν ένας στους πέντε fund managers (για την ακρίβεια το 19%) θεωρεί τώρα ότι η παγκόσμια ύφεση είναι είτε ”πιθανή” είτε ”πολύ πιθανή” κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, ενώ το ποσοστό εκείνων που σκέφτονται ότι η παγκόσμια ύφεση έχει ήδη αρχίσει διπλασιάστηκε σε 8% από 4% το Δεκέμβριο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Merrill Lynch στους διαχειριστές κεφαλαίων.

Επιπροσθέτως παραπάνω από εμφανής είναι η στροφή των ”θέσεων” προς τα ρευστά διαθέσιμα.

”Οι επενδυτές όλο και περισσότερο πιστεύουν ότι ο κίνδυνος του επιχειρηματικού κύκλου αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών, σε ίδιο ποσοστό με τον πιστωτικό κίνδυνο”, επισημαίνει η έκθεση.

Στην ίδια έρευνα αποκαλύπτεται ότι οι διαχειριστές έχουν γίνει πιο απαισιόδοξοι για την προοπτική της εταιρικής κερδοφορίας και έχουν προβεί σε σημαντικές αλλαγές στις κατανομές των κεφαλαίων τους.

Η μεγάλη πλειονότητα αναμένει ότι τα περιθώρια κέρδους θα συρρικνωθούν το 2008, ενώ το 77% αναμένει ότι τα κέρδη θα αυξηθούν λιγότερο από 10% στους επόμενους 12 μήνες, έναντι 66% που είχαν την ίδια άποψη το Δεκέμβριο και 39% τον Οκτώβριο.

Ταυτόχρονα, η έρευνα κατέδειξε μια ακόμα σημαντική αρνητική εξέλιξη για τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, με το δείκτη εμπιστοσύνης να κατρακυλάει στο χαμηλό της δεκαετίας (όπως το Μαΐο του 2006).

Aνησυχία για την ευρωπαϊκή οικονομία

Οι ευρωπαίοι διαχειριστές κεφαλαίων αναμένουν ότι η οικονομία της Ευρώπης θα αποδυναμωθεί το 2008 και είναι εξαιρετικά απαισιόδοξοι για την εταιρική κερδοφορία, αφού το 80% αναμένει ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα επιδεινωθούν, έναντι του 53% για το μήνα πριν. Τα παραπάνω τους έχουν οδηγήσει σε μετοχές των κλάδων υγείας και πετρελαίου, μακριά από βιομηχανικές και τράπεζες. Ειδικά τις τελευταίες τις χαρακτηρίζουν ”value trap”.

Επιφυλακτικότητα για τις τράπεζες

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 36% δίνει underweight στους τράπεζες τίτλους τον Ιανουάριο έναντι 27% στην έρευνα του Δεκεμβρίου, ενώ επιδεικνύουν προτίμηση στα ομόλογα των τραπεζών παρά στις ίδιες τις μετοχές τους.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του B. Martin, υπεύθυνου χάραξης πιστωτικής στρατηγικής στις ευρωπαικές αγορές ότι ”οι τράπεζες βρίσκονται φέτος σε παρόμοια θέση με εκείνη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών το 2002”.

Στρέφονται προς τα ρευστά διαθέσιμα

Ωστόσο η πιο αισθητή αλλαγή στο μίγμα των επιλογών των διαχειριστών, είναι μια αξιοσημείωτη αύξηση της ”έκθεσης” τους σε ρευστά διαθέσιμα στο 32% τον Ιανουάριο, έναντι 26% το Δεκέμβριο και 20% το Νοέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη από 4 έως 10 Ιανουαρίου 195 fund managers οι οποίοι διαχειρίζονται ποσά συνολικού ύψους 671 δισ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v