Ρεκόρ εξαγορών και συγχωνεύσεων Ασίας το 2007

Η ”δίψα” της Ινδίας και της Κίνας για ξένες επιχειρήσεις και η φρενήρης δραστηριότητα στον κλάδο εμπορευμάτων πυροδότησαν ρεκόρ όγκου εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ασία, πλην της Ιαπωνίας, το 2007.

Ρεκόρ εξαγορών και συγχωνεύσεων Ασίας το 2007
Η δίψα της Ινδίας και της Κίνας για ξένες επιχειρήσεις και η φρενήρης δραστηριότητα στον κλάδο εμπορευμάτων πυροδότησαν ρεκόρ όγκου εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ασία, πλην της Ιαπωνίας, το 2007, με τις απευθείας εξαγορές να διαμορφώνονται σε τριπλάσια επίπεδα σε σχέση με το σύνολο του προηγούμενου έτους.

Οι ασιατικές εταιρίες και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία αναμένεται να διατηρήσουν τις παγκόσμιες αγοραστικές διαθέσεις τους το 2008, με τη στήριξη του πτωτικού δολαρίου, των φτηνών στόχων στον χρηματοοικονομικό κλάδο και των εύρωστων ισολογισμών τους.

Ο όγκος των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ασία (πλην της Ιαπωνίας) αναρριχήθηκε 77% στα 751,5 δισ. δολάρια φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Financial. Οι απευθείας συμφωνίες εξαγοράς τριπλασιάστηκαν στα 375 δισ. δολ.

Στα μεγέθη περιλαμβάνονται και η προσφορά της BHP για τη Rio Tinto και άλλα deals που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. ”Οι Ασιάτες αγοραστές αναζητούν χρηματοοικονομικούς οίκους, φυσικούς πόρους και καταναλωτικές επιχειρήσεις στη Δύση”, προσδιορίζει η Kalpana Desai της Merrill Lynch.

Τη Δευτέρα, η Government Investment Corp of Singapore (GIC) διέθεσε 9,75 δισ. δολ. για το 9% της UBS που πλήττεται από την πιστωτική κρίση, ενώ ακόμα ένα κεφάλαιο της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης, η Temasek, πιστεύεται ότι προσβλέπει σε μερίδια τραπεζών, όπως η Barclays, όπου ήδη διαθέτει ποσοστό 2,1% και η Merrill Lynch.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v