Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομπάμα: Ο προστατευτισμός δεν είναι λύση στην ανισότητα της παγκοσμιοποίησης

Οι ΗΠΑ πρέπει να παραδεχθούν την ανισότητα από την παγκοσμιοποίηση, αλλά όχι να παραδοθούν στον προστατευτισμό, τόνισε ο πρόεδρος. Το εμπόριο έχει ωφελήσει περισσότερο τη χώρα του απ' ότι την έχει πλήξει, πρόσθεσε. Οι δύο πιθανοί διάδοχοί του διαφωνούν.

Ομπάμα: Ο προστατευτισμός δεν είναι λύση στην ανισότητα της παγκοσμιοποίησης

Η Αμερική πρέπει να συνεργαστεί με όλα τα κράτη για να οικοδομηθούν ισχυρότερες οικονομίες, αναγνωρίζοντας τις ανισότητες που επιφέρει η παγκοσμιοποίηση αλλά αρνούμενη να παραδοθεί στον προστατευτισμό, τόνισε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε κείμενό του που δημοσιεύτηκε στον Economist.

Λίγους μήνες πριν φύγει από το Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος έγραψε πως οι ανησυχίες για την παγκοσμιοποίηση έχουν κυκλώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, πράγμα που θυμίζει την δυσφορία που οδήγησε στο δημοψήφισμα με το οποίο η Βρετανία αποφάσισε την έξοδό της από την ΕΕ.

«Ο κόσμος είναι πιο εύπορος από ποτέ και όμως οι κοινωνίες μας σημαδεύονται από αβεβαιότητα και ανησυχία», υποστήριξε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.

«Επομένως έχουμε μια επιλογή –να υποχωρήσουμε στις παλιές, κλειστές οικονομίες ή να πιέσουμε προς τα μπροστά, αναγνωρίζοντας την ανισότητα που μπορεί να έρθει με την παγκοσμιοποίηση ενώ αφοσιωνόμαστε στο να κάνουμε την παγκόσμια οικονομία να λειτουργήσει καλύτερα για όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο για εκείνους που βρίσκονται στην κορυφή», πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα χαρακτήρισε τον καπιταλισμό τον καλύτερο μοχλό ευημερίας που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος, ενώ επιχειρηματολόγησε πως το εμπόριο έχει βοηθήσει την αμερικανική οικονομία περισσότερο απ' ότι την έχει πλήξει.

Πάντως, όπως τονίζουν Reuters και CNBC, ο τρόπος με τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος υπερασπίζεται το εμπόριο αντιβαίνει στις πολιτικές και των δύο πιθανών διαδόχων του, οι οποίοι επιμένουν ότι πολλές εμπορικές συμφωνίες έχουν πλήξει τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Ιδιαίτερα η TPP έχει βρει απέναντί της τόσο τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, Ντόναλντ Τραμπ, όσο και την Χίλαρι Κλίντον, στην οποία ο Ομπάμα έχει προσφέρει ψήφο εμπιστοσύνης.

Στο κείμενό του, ο πρόεδρος έκανε λόγο για τέσσερις μεγάλες βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα του: «την τόνωση της ανάπτυξης της παραγωγικότητας, την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανισότητας, τη διασφάλιση πως όποιος θέλει δουλειά μπορεί να βρει και την οικοδόμηση μιας ανθεκτικής οικονομίας, προετοιμασμένης για μελλοντική ανάπτυξη».

Επαινώντας τα κατορθώματα της οκταετούς θητείας του, ανέφερε ότι υπάρχει η βάση για ένα καλύτερο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v