«Πόλεμος» στη Βρετανία για τη μετανάστευση

Η υπουργός Εσωτερικών ζητά να καταγραφούν οι ξένοι εργαζόμενοι και κατηγορείται για ρατσισμό. Ο υπουργός Υγείας στοχεύει σε «αυτάρκες» σύστημα υγείας που δε θα βασίζεται σε ξένους γιατρούς. Σφοδρές αντιδράσεις Εργατικών και επιχειρηματικών ηγετών.

«Πόλεμος» στη Βρετανία για τη μετανάστευση

Σφοδρές επικρίσεις δέχθηκε η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, η οποία αποπειράται να υπερασπιστεί μια σειρά πολιτικών προτάσεων που στοχεύουν στη μείωση του αριθμού των ξένων εργαζομένων σε βρετανικές επιχειρήσεις. Η πολιτικός κατηγορήθηκε πως τροφοδοτεί το ρατσισμό και το αντιμεταναστευτικό αίσθημα, μεταδίδει το Bloomberg.

Στο πλαίσιο των σχεδίων που ανακοίνωσε το Συντηρητικό κόμμα στο συνέδριό του, οι εταιρίες θα πρέπει να καταγράψουν τους ξένους εργαζόμενους που απασχολούν. Οι τράπεζες και οι σπιτονοικοκύρηδες επίσης θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις σε περίπτωση που αποτύχουν να προχωρήσουν σε σχετικούς ελέγχους των ξένων με τους οποίους συναλλάσσονται.

«Δεν πρέπει να αγνοήσουμε το γεγονός ότι ο κόσμος πράγματι θέλει να συζητήσει για τη μετανάστευση. Αν εγώ θελήσω να συζητήσω για τη μετανάστευση, μη με αποκαλείτε ρατσίστρια», δήλωσε η Ραντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του BBC.

«Θα έπρεπε να μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση επάνω στη μετανάστευση, σχετικά με το τι δεξιότητες θέλουμε να έχουμε στη Βρετανία και το πού πρέπει να πάμε για να τις βρούμε, προκειμένου να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα και να τονώσουμε την οικονομία μας», υποστήριξε.

Μέλη του Εργατικού κόμματος της αντιπολίτευσης ένωσαν τις φωνές τους με εκείνες των επιχειρηματικών ηγετών, επικρίνοντας την υπουργό για τα σχέδιά της, τα οποία σύμφωνα με την ίδια αποτελούν μέρος μιας αξιολόγησης που έχει ως στόχο να βοηθήσει τις εταιρίες να εκπαιδεύσουν τοπικό εργατικό δυναμικό για να μειώσουν την εξάρτηση από εργαζόμενους που δεν προέρχονται από τη Βρετανία.

Από την πλευρά του, και ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας στο συνέδριο των Συντηρητικών, σχέδια για να καταστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας «αυτάρκες» μέσα στην επόμενη δεκαετία, ώστε να μη χρειάζεται πια να βασίζεται σε γιατρούς από το εξωτερικό.

«Συγγνώμη, αλλά όχι, δεν το δεχόμαστε αυτό», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Εργατικός βουλευτής Άντι Μπέρναμ, συνοδεύοντας το tweet του με μια εικόνα του πρωτοσέλιδου του φύλλου της Τετάρτης της εφημερίδας Times, με τον τίτλο «Οι εταιρίες πρέπει να καταγράψουν τους ξένους εργαζόμενους».

«Αυτό ήταν ένα δυσάρεστο, ξενοφοβικό συνέδριο των Torries. Η Τερέζα Μέι έχει προεδρεύσει της επιστροφής του ''nasty party'' (κόμματος των κακών)», πρόσθεσε σε δεύτερο tweet.

Την Τρίτη, η Άμπερ Ραντ επανέλαβε τη δέσμευση της βρετανικής κυβέρνησης να μειώσει την καθαρή μετανάστευση σε «δεκάδες χιλιάδες», καθώς η χώρα της αποχωρεί από την ΕΕ. Ο αριθμός άγγιξε τους 327.000 το Μάρτιο, πλησιάζοντας ιστορικά υψηλά επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v