Νέος πονοκέφαλος έχει προκύψει για την αγορά ομολόγων, καθώς πλησιάζει το ιταλικό δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Δύο μήνες πριν τη διεξαγωγή του, η χώρα πληρώνει τα περισσότερα για να δανειστεί από το 2014 και μετά, καθώς και σε σύγκριση με την Ισπανία, βάσει των αποδόσεων των κυβερνητικών ομολόγων.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτή η αλλαγή υπερτονίζει τον τρόπο με τον οποίο η αγορά ομολόγων συμπεριφέρεται απέναντι σε συγκεκριμένα μέρη της Ευρώπης. Οι μέρες κατά τις οποίες όταν οι επενδυτές ήθελαν να αγοράσουν γερμανικά ομόλογα πουλούσαν ιταλικά, ισπανικά ή πορτογαλικά, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, καθώς «στην ευρωπαϊκή περιφέρεια κάποιες χώρες δείχνουν πιο περιφερειακές από άλλες, λόγω των διαφορετικών πολιτικών κινδύνων».
«Όταν πρόκειται για την Ιταλία, υπάρχει το θέμα του δημοψηφίσματος και η αγορά ανησυχεί όλο και περισσότερο για το γεγονός ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ''Όχι'', πράγμα που θα πυροδοτήσει κάποια πολιτική αναταραχή», εξήγησε ο Patrick Jacq, στρατηγικός αναλυτής της BNP Paribas στο Παρίσι.
Πέραν της Ελλάδας, η Ιταλία και η Πορτογαλία είναι οι μοναδικές αγορές κυβερνητικών ομολόγων στην ευρωζώνη που έχουν χάσει χρήματα επενδυτών τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με τους Bloomberg World Bond Indexes.
Η Ισπανία εμφάνισε κέρδη που ξεπέρασαν τη μέση απόδοση της περιοχής, καθώς οι πολιτικοί της χώρας φαίνεται ότι εντέλει θα σχηματίσουν κυβέρνηση. Η ανησυχία στην Πορτογαλία έχει να κάνει με την ικανότητα της νέας -10 μηνών- κυβέρνησης να ανταποκριθεί στους στόχους για τον προϋπολογισμό.
«Η Ισπανία έχει προφανώς ξεπεράσει σε επιδόσεις την Πορτογαλία και την Ιταλία τις τελευταίες εβδομάδες», επιβεβαίωσε ο Martin van Vliet, στρατηγικός αναλυτής στην ING Groep στο Άμστερνταμ. «Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί η Ιταλία και η Πορτογαλία έχουν τους δικούς τους κινδύνους. Πράγματι, η Ισπανία έχει ξεχωρίσει», πρόσθεσε.