Την επιθυμία του, ΟΠΕΚ και Ρωσία -που παράγουν το ήμισυ του παγκόσμιου πετρελαίου- να καταλήξουν σε συμφωνία για το «πάγωμα» της προμήθειας «μαύρου χρυσού» εξέφρασε μιλώντας στο Bloomberg ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ εκτίμησε πως μπορεί να λυθεί το θέμα της συμμετοχής του Ιράν.
«Από την άποψη της οικονομικής λογικής, θα ήταν σωστό να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός», είπε. «Είμαι σίγουρος πως όλοι το κατανοούν αυτό. Πιστεύουμε πως αυτή είναι η σωστή απόφαση για την παγκόσμια ενέργεια».
Αν και οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του Ιράν στο «πάγωμα» της παραγωγής κατέρρευσαν τον Απρίλιο, ωστόσο οι χώρες τώρα αναγνωρίζουν πως θα πρέπει να επιτραπεί στη χώρα να συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή της, σημείωσε ο κ. Πούτιν. Υπενθυμίζεται πως το Ιράν μόλις πριν από λίγους μήνες άρχισε να αυξάνει και πάλι την παραγωγή πετρελαίου του, μετά την άρση των κυρώσεων που του είχε επιβάλει η παγκόσμια κοινότητα.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης πως ίσως συστήσει την ολοκλήρωση του σχεδίου στη συνάντηση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα στην Κίνα με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στη σύνοδο των G20.
«Θα ήθελα να ελπίζω πως κάθε παίκτης αυτής της αγοράς που ενδιαφέρεται για τη διατήρηση σταθερών και δίκαιων παγκόσμιων τιμών ενέργειας στο τέλος θα λάβει τη σωστή απόφαση», τόνισε.
Το πετρέλαιο έκανε ράλι άνω του 10% τον περασμένο μήνα λόγω των εικασιών πως οι χώρες του ΟΠΕΚ θα καταλήξουν σε συμφωνία με τις χώρες μη μέλη του Οργανισμού για το «πάγωμα» της παραγωγής, στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου στο Αλγέρι.
Σημειώνεται πως η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας του κόσμου, εξαρτάται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το περίπου 40% των εσόδων του προϋπολογισμού της, ενώ η οικονομία της χώρας βιώνει την πιο μακροχρόνια ύφεση των τελευταίων δύο δεκαετιών καθώς οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν κάτω των 50 δολαρίων το βαρέλι.
Δεν είναι προς το συμφέρον μας η κατάρρευση της ευρωζώνης
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ευρώπη, ο κ. Πούτιν είπε πως η ευρωζώνη θα μπορούσε κάποια μέρα να συρρικνωθεί, αν τα ισχυρότερα μέλη της επιλέξουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους.
«Δεν αποκλείω να υπάρξουν κάποιες αποφάσεις που θα ενοποιούσαν μια ομάδα χωρών με ίσα επίπεδα ανάπτυξης και, ως εκ τούτου, κατά την άποψή μου, θα ενισχυόταν το ευρώ».
Ο ίδιος σημείωσε πως η Ρωσία διατηρεί το 40% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της σε ευρώ, κάτι που αποδεικνύει πως δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας του να «καταρρεύσει» η ευρωζώνη. Παράλληλα, έδωσε εύσημα στις μεγαλύτερες οικονομίες για την «πολύ πραγματιστική προσέγγιση» ως προς την επίλυση των προβλημάτων της ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά στη Βρετανία, ο κ. Πούτιν είπε πως οι σχέσεις των δύο χωρών «δεν είναι στα καλύτερά τους τελευταία» και θα βελτιωθούν μόνο αν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναθεωρήσει τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ και ακολουθήσει μια «πιο ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική».
Τραμπ και Κλίντον δεν δίνουν καλό παράδειγμα
Ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε επίσης τις τακτικές τόσο του Ντόναλντ Τραμπ όσο και της Χίλαρι Κλίντον στις προεκλογικές τους εκστρατείες, ωστόσο αρνήθηκε να πάρει δημοσίως θέση.
«Και οι δύο χρησιμοποιούν τακτικές-σοκ, ο καθένας με τον τρόπο του», δήλωσε στο Bloomberg. «Δεν νομίζω πως δίνουν το καλύτερο παράδειγμα», συμπλήρωσε.