Ηχηρό χαστούκι από Κομισιόν στην Apple

Η Apple καλείται να καταβάλει στην Ιρλανδία φορο-πρόστιμο ύψους 13 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την έρευνα της Κομισιόν, η φορολογική συμφωνία της εταιρείας οδήγησε σε μείωση του εταιρικού φόρου επί των κερδών της στο 0,005% το 2014. Έφεση ετοιμάζουν Ιρλανδία και Apple.

Ηχηρό χαστούκι από Κομισιόν στην Apple

Οι αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ διέταξαν την Ιρλανδία να ανακτήσει έως και 13 δισ. ευρώ από την Apple λόγω παράνομων φοροαπαλλαγών, τονίζοντας πως η φορολογική συμφωνία που έκλεισε η εταιρεία με την Ιρλανδία ουσιαστικά σημαίνει πως ο εταιρικός φόρος επί των ευρωπαϊκών κερδών της κυμαινόταν από 0,005% ως 1%.

Όπως σημειώνει η Κομισιόν, οι φοροελαφρύνσεις αυτές είναι παράνομες με βάση τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, διότι έδωσαν τη δυνατότητα στην Apple να πληρώσει σημαντικά χαμηλότερους φόρους απ' ό,τι άλλες επιχειρήσεις.

Η Κομισιόν σημείωσε πάντως πως το ποσό των απλήρωτων φόρων της Apple στην Ιρλανδία θα μπορούσε να μειωθεί αν άλλες χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, διατάξουν την εταιρεία να πληρώσει περισσότερους φόρους.

«Τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να δίνουν φοροαπαλλαγές σε επιλεγμένες εταιρείες -είναι παράνομο υπό τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ. Η έρευνα της Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ιρλανδία χορήγησε παράνομες φοροελαφρύνσεις στην Apple, που έδωσαν τη δυνατότητα στην εταιρεία να πληρώσει σημαντικά χαμηλότερους φόρους από άλλες επιχειρήσεις σε διάστημα πολλών ετών. Μάλιστα, αυτή η διακριτική μεταχείριση επέτρεψε στην Apple να πληρώσει εταιρικό φόρο 1% επί των ευρωπαϊκών κερδών της το 2003, ο οποίος μειώθηκε στο 0,005% το 2014», ανέφερε η επίτροπος Margrethe Vestager.

Η σε βάθος έρευνα για το θέμα, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2014, έδειξε ότι δύο φορολογικές αποφάσεις που εξέδωσε η Ιρλανδία για την Apple έχουν μειώσει σημαντικά και τεχνητά τον φόρο που πλήρωσε η εταιρεία στη χώρα από το 1991.

Όπως σχολιάζουν οι Financial Times, αυτό το φοροπρόστιμο-ρεκόρ αναμένεται να προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, σε θέματα που αφορούν στη φορολόγηση των αμερικανικών πολυεθνικών, τη στοχοποίηση εταιρειών της Silicon Valley από τις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά και την έκταση της επιρροής των Βρυξελλών στις εθνικές φορολογικές πολιτικές. 

Στην πολυαναμενόμενη απόφασή της η Κομισιόν υποστηρίζει πως η δομή της Apple στην Ιρλανδία "δεν ανταποκρινόταν στην οικονομική πραγματικότητα".

Η Ιρλανδία, από την πλευρά της, επιμένει πως η Apple πλήρωσε όλους τους φόρους που της αναλογούσαν και αρνείται ότι της παρείχε "ευνοϊκή μεταχείριση". Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δήλωσε πως θα ζητήσει υπουργική έγκριση προκειμένου να ασκήσει έφεση για την απόφαση της Κομισιόν. 

«Αυτό είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα του φορολογικού μας συστήματος, να παράσχουμε φορολογική βεβαιότητα στις επιχειρήσεις και να αμφισβητήσουμε τον παρεμβατισμό των ευρωπαϊκών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις», τόνισε ο κ. Μάικλ Νουναν.

Έφεση ετοιμάζει και η Apple, η οποία θεωρεί πως η απόφαση έχει πολιτικά κίνητρα.  

Το ύψος του προστίμου εξέπληξε τόσο την Apple όσο και Aμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι καλούσαν τις ευρωπαϊκές αρχές να εγκαταλείψουν το θέμα, ενώ ανέμεναν πως η τελική απόφαση θα ήταν πιο ήπια.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει κατηγορήσει την Κομισιόν ότι έχει μετατραπεί σε «υπερεθνική φορολογική αρχή» που απειλεί τις διεθνείς συμφωνίες για τη φορολογική μεταρρύθμιση, στην προσπάθειά της να εξαλείψει την επιθετική φοροαποφυγή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v