Οι ισλαμιστές της Αφρικής

Ενισχυμένη η παρουσία των τζιχαντιστών στη μαύρη Ήπειρο. Οι σχέσεις των τρομοκρατικών οργανώσεων με την Αλ Κάιντα αλλά και το ISIS. Η ιστορία και οι στόχοι της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία. Η δράση της Αλ Σαμπάαμπ.

Οι ισλαμιστές της Αφρικής

Νιγηρία, Κένυα, Υεμένη...Οι τζιχαντιστές είναι μία πραγματικότητα. Στην Νιγηρία δρά η Μπόκο Χάραμ. Η οργάνωση έχει διασυνδέσεις με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, την Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ και τους Σεμπάμπ στη Σομαλία.

Η δράση της δεν περιορίζεται μόνο στη Νιγηρία, αλλά και στα γειτονικά κράτη του Τσαντ και του Καμερούν και στη δημοκρατία του Νίγηρα.

Παράλληλα η τρέχουσα πολιτική αναταραχή και οι συγκρούσεις στην Κένυα δεν θα μπορούσαν να συγκριθούν με ένα καλύτερο σενάριο για την ισλαμική μαχητική ομάδα αλ Σαμπάαμπ. Μίας οργάνωσης που δραστηριοποιείται στο Κέρας τής Αφρικής και που έχει καταλάβει έδαφος και επιβάλλει την βίαιη διακυβέρνηση σε αυτούς που έχει υπό τον έλεγχό της, για πολύ περισσότερο καιρό από όσο το ISIS.

Η Μπόκο Χαράμ που δρα στην Νιγηρία και έγινε γνωστή παγκόσμια, μετά την απαγωγή των 220 κοριτσιών από ένα λύκειο της χώρας.Οι εξτρεμιστές της Μπόκο Χαράμ χαρακτηρίζονται και ως Ταλιμπάν της Νιγηρίας. Το όνομα της οργάνωσης σημαίνει στην ουσία «η δυτική παιδεία είναι αμαρτία».

Γιατί βάζει η Μπόκο Χαράμ τα σχολεία ως στόχο; Η Boko Haram καταλαβαίνει αρκετά για να αναγνωρίσει ότι το θλιβερό εκπαιδευτικό σύστημα της Νιγηρίας αποτελεί μια τεράστια ευπάθεια. Η χώρα είναι μια από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει έσοδα για να χρηματοδοτεί τα σχολεία. Ωστόσο, κάθε χρόνο από το 1991, το ποσό του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος που πάει προς την εκπαίδευση είναι λιγότερο από 1%, δίνοντας στη Νιγηρία την επαίσχυντη διάκριση ότι δαπανά λιγότερα στην εκπαίδευση ως ποσοστό του ΑΕΠ από κάθε άλλο έθνος στη γη με εξαίρεση τη Μιανμάρ.

Η σοβαρή ανισότητα βοηθά στα σχέδια των τρομοκρατών. Μεταξύ 2004 και 2012, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα έχει αυξηθεί από 55% στο 69% του πληθυσμού. Μια φιλόδοξη αναμόρφωση της εκπαίδευσης -τόσο ως μια προκαταβολή για το μέλλον όσο και ως εθνική αντεπίθεση στην Boko Haram- είναι μια πολύ καλή αρχή.

Η αύξηση των δαπανών στην εκπαίδευση από το τρέχον επίπεδο του λιγότερο από 1% του ΑΕΠ στο 4% του ΑΕΠ θα φέρει τη Νιγηρία σε αρμονία με άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η Μπόκο Χαράμ εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2002 στη βόρεια Νιγηρία. Δημιουργήθηκε από τον μουσουλμάνο κληρικό Μοχάμεντ Γιουσούφ. Είναι μια σουνιτική, ακραία ισλαμική σέκτα που μετατράπηκε το 2009 σε μια σαλαφιστική τζιχαντιστική οργάνωση. Έδρα της ήταν η πόλη Μαϊντουγκούρι.

Τα πρώτα χρόνια περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο βόρειο τμήμα της χώρας, προτού επεκτείνει τη δράση της με τη βοήθεια της Αλ Κάιντα του ισλαμικού Μαγκρέμπ, το παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Δυτική Αφρική.

Το καλοκαίρι του 2009, οι νιγηριανές δυνάμεις ασφάλειας προσπάθησαν να εκκαθαρίσουν την περιοχή από την οργάνωση. Ανάμεσα στους περίπου 800 νεκρούς, σκοτώθηκε ο ηγέτης της, Μοχάμεντ Γιουσούφ. Οι μαχητές της ορκίστηκαν εκδίκηση και αύξησαν δραματικά τις επιθέσεις τους.

Η Μπόκο Χαράμ αγωνίζεται για τη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους στο βορρά της Νιγηρίας και τα χτυπήματά της γίνονται σε σύμβολα του κράτους: σχολεία, εκκλησίες, τζαμιά αλλά και αστυνομικά τμήματα. Στόχος δεν είναι μόνο οι χριστιανοί της περιοχής, αλλά και όσοι κάτοικοι θέλουν να ακολουθήσουν τα δυτικά πρότυπα και ιδιαίτερα κορίτσια που απλώς πηγαίνουν σχολείο.

Σταδιακά έχει καταφέρει να δημιουργήσει το δεύτερο ισλαμικό «κράτος» στον κόσμο, όπου εφαρμόζεται αυστηρά η σαρία.

Ωστόσο ξένα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν το ενδεχόμενο διάσπασής της, με αφορμή το ζήτημα της αρχηγίας της οργάνωσης.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v