Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G20: Το Brexit «ενισχύει τις αβεβαιότητες» για την παγκόσμια οικονομία

Οι χώρες της ΕΕ "είναι σε καλή θέση" να αντιμετωπίσουν τις ενδεχόμενες συνέπειες του Brexit. Θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία πολιτικής για ισχυρή, βιώσιμη, ισορροπημένη ανάπτυξη. "Όχι" σε όλες τις μορφές προστατευτισμού.

G20: Το Brexit «ενισχύει τις αβεβαιότητες» για την παγκόσμια οικονομία

Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση "ενισχύει τις αβεβαιότητες" για την παγκόσμια οικονομία, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της G20, με το Brexit να προστίθεται στις απειλές που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της G20, της Ομάδας των 20 ισχυρότερων και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη, που συνεδρίασαν αυτό το Σαββατοκύριακο στη νοτιοδυτική Κίνα, δήλωσαν επίσης ότι οι χώρες της ΕΕ "είναι σε καλή θέση" ώστε να αντιμετωπίσουν "δυναμικά" τις ενδεχόμενες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνέπειες του Brexit, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση που ανέγνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας Λου Τζιουέι.

Μετά τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των G20, ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, δήλωσε πως δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις πως η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη έχει επηρεαστεί από την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ, όμως τα ρίσκα από το Brexit θα μπορούσαν να επηρεάσουν αργότερα την γερμανική ανάπτυξη.

Όπως ανέφερε, οι G20 συμφώνησαν πως παρά την ψήφο υπέρ του Brexit, η παγκόσμια οικονομία θα βελτιωθεί το 2016 και 2017, πρόσθεσε όμως πως το Brexit δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε πως οι G20 συμφώνησαν πως η συζήτηση για το Brexit πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατόν συντομότερα για να υπάρξει μια πιο σαφής μακροπρόθεσμη προοπτική και να μειωθεί η αβεβαιότητα.

Εξάλλου, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε: «Συνεδριάσαμε σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας από την ψήφο υπέρ του Brexit, και συνεχιζόμενης αστάθειας στις αγορές. Η χλιαρή ανάπτυξη της μετά-κρίσης εποχής συνεχίζεται, με ισχνή ανάπτυξη στις αναπτυγμένες οικονομίες και δύσκολες μεταβάσεις σε ένα μοντέλο αυτοσυντηρούμενης ανάπτυξης σε πολλές αναδυόμενες αγορές. Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια ανάπτυξη υποβαθμίστηκε ελαφρώς τόσο για το 2016 όσο και για το 2017.

Οι συζητήσεις μας έγιναν σε πνεύμα συνεργασίας και προθυμίας να αντιμετωπίσουμε δύσκολα ζητήματα. Υπήρξε συναίνεση ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να μοιραστούμε τα οφέλη της ανάπτυξης και της οικονομικής ανοικτότητας εντός και μεταξύ των χωρών μας.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσα πως τα μέλη των G20 αναλαμβάνουν δράσεις για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και να στηρίξουν την ανάπτυξη. Χαιρετίζω την αποφασιστικότητά τους να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία πολιτικής –νομισματικά, δημοσιονομικά και διαρθρωτικά- μεμονωμένα και συλλογικά για να επιτύχουν ισχυρή, βιώσιμη, ισορροπημένη και περιεκτική ανάπτυξη. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς όπως δείχνουν πρόσφατα έργα του ΔΝΤ, οι καλά σχεδιασμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να ενισχύσουν τόσο την βραχυπρόθεσμη όσο και την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Η περαιτέρω απελευθέρωση του εμπορίου είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η παγκόσμια ανάπτυξη, λαμβάνοντας ταυτόχρονα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη από το εμπόριο μοιράζονται.

Τα μέλη των G20 έδωσαν επίσης έμφαση στη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης της Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Αρχιτεκτονικής και, στο πλαίσιο αυτό, ενός ανθεκτικού Παγκόσμιου Χρηματοοικονομικού Δικτύου Ασφαλείας με ένα ισχυρό ΔΝΤ με επαρκείς πόρους στο κέντρο του»

Στο ανακοινωθέν των G20 αναφέρεται επίσης πως αναγνωρίζεται ότι η υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα στις χαλυβουργίες και άλλους κλάδους αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα που είχε αρνητική επίπτωση στο εμπόριο και στους εργαζόμενους και απαιτεί συλλογική αντίδραση.

Επίσης, τονίστηκε πως οι G20 θα αντισταθούν σε όλες τις μορφές προστατευτισμού και θα σταθμίσουν προσεκτικά και θα επικοινωνήσουν τις ενέργειες μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής.

Επανέλαβαν, δε, πως η υπερβολική αστάθεια και οι άτακτες κινήσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες ίσως έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη σταθερότητα, κει επαναβεβαίωσαν τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v