Ο Ντράγκι αντιμέτωπος με το... Brexit

Ο Μάριο Ντράγκι αναμένει επιβράδυνση, γεγονός που απαιτεί δράση από την ΕΚΤ. Ανησυχία προκαλεί το μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένα πρόγραμμα που ήδη περιλαμβάνει αγορές 1,7 τρισ. «Μπούμερανγκ» μπορεί να αποδειχθεί μια απροσδόκητη χαλάρωση, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Ο Ντράγκι αντιμέτωπος με το... Brexit

Υπό την πίεση του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος πρόκειται να απευθυνθεί στους ρεπόρτερ ο Μάριο Ντράγκι σήμερα στη Φρανκφούρτη, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παρότι δε φαίνεται πιθανό η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες, ο τραπεζίτης ενδέχεται να υπαινιχθεί περισσότερη τόνωση τον Σεπτέμβριο, μαζί με τις νέες οικονομικές προβλέψεις.

Όπως θυμίζει το Bloomberg, ο επικεφαλής της ΕΚΤ έχει προβλέψει ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί εξαιτίας του πιθανού Brexit, υπονοώντας πως χρειάζεται δράση. Και πάλι, μεγάλη ανησυχία προκαλεί το μέχρι πού μπορεί να φτάσει, με ένα πακέτο τόνωσης που ήδη περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων αξίας 1,7 τρισ. ευρώ, που όλο και περιορίζεται από τις εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις του χρέους.

«Το βρετανικό δημοψήφισμα μπορεί να σημαίνει πολλά για την ΕΚΤ», παρατήρησε ο Holger Sandte, επικεφαλής αναλυτής για την Ευρώπη στη Nordea Markets στην Κοπεγχάγη. «Μια επιδείνωση της οικονομικής προοπτικής θα μπορούσε να δικαιολογήσει περισσότερη χαλάρωση κάποια στιγμή αλλά, πιο άμεσα, η πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων καθιστά αδύνατο να επιτευχθούν οι τρέχοντες στόχοι αγορών», εξήγησε.

Αφού η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική την περασμένη εβδομάδα και υπαινίχθηκε πρόθεση να δράσει τον Αύγουστο, οι επενδυτές ποντάρουν στο ότι η ΕΚΤ επίσης θα περιμένει. Μετρήσεις της αγοράς δείχνουν μια μείωση στα επιτόκια μετά το καλοκαίρι.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας θα διατηρήσει σήμερα αμετάβλητα, τόσο το κύριο επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο μηδέν όσο και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,4%.

Οι οικονομολόγοι του Bloomberg προβλέπουν ότι το πρόγραμμα αγορών θα διατηρηθεί για την ώρα στα 80 δισ. ευρώ τον μήνα, με μεγαλύτερη πιθανότητα έξτρα τόνωσης κατά τη συνεδρίαση στις 8 Σεπτεμβρίου. Εκτιμούν επίσης ότι θα παραταθεί η ποσοτική χαλάρωση πέραν του Μαρτίου του 2017.

Το πρόβλημα για τους φορείς χάραξης πολιτικής είναι ότι, αν και έχουν προχωρήσει σε μέτρα ώστε να κινητοποιήσουν την πιστωτική επέκταση, η αύξηση στον δανεισμό παραμένει περιορισμένη.

Κατά τον ίδιο τρόπο, ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 0,1% τον Ιούνιο, έπειτα από δύο μήνες αποπληθωρισμού, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κάτω του στόχου της ΕΚΤ για σχεδόν 2%. Το πρακτορείο επισημαίνει ότι ούτε η κεντρική τράπεζα ούτε οι επενδυτές θεωρούν ότι θα φτάσει στα επίπεδα αυτά σύντομα.

Σε περίπτωση που η ΕΚΤ αποφασίσει να παρατείνει τις αγορές ομολόγων, το πιο πιεστικό πρόβλημα που μπορεί να ανακύψει θα είναι η έλλειψη κυβερνητικών ομολόγων που θα μπορεί να αγοράσει η τράπεζα βάσει των νέων κανόνων για τις ελάχιστες αποδόσεις. Το πρόβλημα μπορεί να φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα ήδη από τον Αύγουστο, σύμφωνα με αναλυτές των UBS και SEB: οι αποδόσεις του γερμανικού χρέους -το οποίο στο πλαίσιο των υπάρχοντων κανονισμών του προγράμματος QE θα πρέπει να αγοραστεί σε μεγαλύτερες ποσότητες- έχουν καταρρεύσει διότι οι επενδυτές στράφηκαν σε καταφύγια μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.

Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα η Goldman Sachs, η απροσδόκητη χαλάρωση από την ΕΚΤ οδηγεί άλλες οικονομίες να υποβαθμίσουν την προοπτική ανάπτυξής τους, αντί να την αναθεωρήσουν προς τα πάνω. Το οποίο σημαίνει ότι σε περίπτωση που οι κεντρικοί τραπεζίτες αποφασίσουν να ξαφνιάσουν την αγορά με μια χαλάρωση, αυτό ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ, σχολιάζει το πρακτορείο.

Από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και μετά, οι αναλυτές είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητοι» σε τέτοιου είδους απροσδόκητες κινήσεις. Συγκεκριμένα, αντιλαμβάνονται την ξαφνική χαλάρωση ως ένδειξη περαιτέρω μελλοντικών κινδύνων, ιδιαίτερα εφόσον η κεντρική τράπεζα έχει στη διάθεσή της περισσότερες πληροφορίες για να βγάλει συμπεράσματα.

Η μελέτη των Jonathon Hazell και Lasse Holboell Nielsen της Goldman, κατέδειξε ότι κάθε 10 μονάδες βάσης απροσδόκητων μειώσεων στα επιτόκια έχουν προκαλέσει μια υποβάθμιση 25 μονάδων βάσης, κατά μέσο όρο, στις προβλέψεις ανάπτυξης από τους οικονομολόγους του ιδιωτικού τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v