Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Περιορισμένες επιπτώσεις subprime στην Ε.Ε

Τα ισχυρά θεμελιώδη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα της επιτρέψουν τη διαχείριση της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξεκίνησε από τα ενυπόθηκα δάνεια των ΗΠΑ ”σχετικά καλά”, εκτιμά σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν και διαβλέπει μικρή συγκράτηση του ρυθμού ανάπτυξης. Τι εκτιμά για την περίπτωση της Ελλάδας, πώς κρίνει τις κινήσεις της ΕΚΤ.

ΔΝΤ: Περιορισμένες επιπτώσεις subprime στην Ε.Ε
της Έλενας Λάσκαρη

Τα ισχυρά θεμελιώδη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα της επιτρέψουν τη διαχείριση της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξεκίνησε από τα ενυπόθηκα δάνεια των ΗΠΑ ”σχετικά καλά”, εκτιμά σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν και διαβλέπει μικρή συγκράτηση του ρυθμού ανάπτυξης.

Στην έκθεσή του Regional Economic Outlook ειδικά για την ελληνική οικονομία το ΔΝΤ δεν μεταβάλλει την εκτίμησή του για τον ρυθμό ανάπτυξής της, θέτοντας τον πήχη (όπως και στην έκθεση του Οκτωβρίου) στο 3,9% φέτος και στο 3,6% το 2008.

Επισημαίνει πάντως συνολικά για την Ε.Ε. και ιδίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες την ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων με έμφαση στην απελευθέρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα που θα διασφαλίσουν καλύτερες μελλοντικές αντιδράσεις έναντι πιθανών παρόμοιων κρίσεων.

Καταγράφοντας τις επιπτώσεις της κρίσης στις τράπεζες της Ε.Ε., εντοπίζονται άμεσες επιδράσεις κυρίως σε δύο, της Γερμανίας και στην πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα ενυπόθηκων δανείων του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και εξ αντανακλάσεως επιδράσεις που άσκησαν πιέσεις και στις τιμές των τραπεζικών μετοχών.

Στο διάστημα 25 Ιουνίου - 3 Οκτωβρίου 2007 οι τιμές των μετοχών του τραπεζικού κλάδου κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες στο Λουξεμβούργο όπου η πτώση άγγξε το 18%.

Μεταξύ 15 ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες σημειώθηκε πτώση των τιμών στους τραπεζικούς τίτλους, η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στη μέση με μείωση 3,5%. Στο ίδιο διάστημα η μεγαλύτερη αύξηση των τιμών των τραπεζικών μετοχών σημειώθηκε στη Φινλανδία (περίπου 11%).

Το ΔΝΤ θεωρεί εμμέσως πλην σαφώς ορθή την επιλογή της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ, προτρέποντας όμως τις κεντρικές τράπεζες να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής για την παροχή ρευστότητας ώστε να υπάρξει αντιμετώπιση συστημικών κινδύνων.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών ως προς τον βαθμό οικονομικής ελευθερίας που εμφανίζουν. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν παραμέτρους που αφορούν το νομικό σύστημα, το ρυθμιστικό πλαίσιο στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, το μέγεθος του δημοσίου τομέα και τη λειτουργία του, καθώς και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και το περιβάλλον λειτουργίας των επιχειρήσεων, καταρτίζεται ο δείκτης οικονομικής ελευθερίας έναντι του υπόλοιπου κόσμου.

Την καλύτερη θέση μεταξύ των κρατών της Ευρώπης απολαμβάνει η Ελβετία με βαθμολογία 4, ενώ η Ελλάδα με βαθμολογία 56 βρίσκεται στην 28η θέση εκ των 39 της κατάταξης, μαζί με τη Βουλγαρία και την Πολωνία. Ακολουθούν η Μολδαβία, η Κροατία και η Σλοβενία, ενώ την τελευταία θέση με βαθμό 112 μοιράζονται η Ρωσία και η Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v