Τοπικοί πολιτικοί του Καλαί και πολλοί κάτοικοι της γαλλικής πόλης βλέπουν το βρετανικό δημοψήφισμα ως ευκαιρία για την επαναδιαπραγμάτευση της διμερούς συμφωνίας Βρετανίας-Γαλλίας, ηλικίας 17 ετών, για τα σύνορα, εν μέσω αναταραχών και επεισοδίων εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης. Η γαλλική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν προτίθεται να ζητήσει κάτι τέτοιο, μεταδίδει το Bloomberg.
Μετά την απόφαση του βρετανικού λαού να φύγει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολιτικοί και κάτοικοι ευελπιστούν τα σύνορα να μεταφερθούν στο Ντόβερ. Άλλοι φοβούνται ότι τα σύνορα θα κλείσουν ακόμη περισσότερο.
«Το να συμπεριφερόμαστε λες και το δημοψήφισμα δεν αλλάζει απολύτως τίποτα είναι εκπληκτικό», τόνισε ο Ξαβιέ Μπερτράντ, ηγέτης στο βόρειο τμήμα της Γαλλίας που περιλαμβάνει το Καλαί. «Είναι στο χέρι των Άγγλων να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχουν κάνει μια πολιτική αλλαγή. Κι εμείς θέλουμε μια πολιτική αλλαγή», σχολίασε.
Η λειτουργία των συνόρων διέπεται από τη λεγόμενη συμφωνία Le Touquet, η οποία υπογράφηκε τον Ιούλιο του 1999 και ενημερώθηκε το 2000, το 2003 και το 2007. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, αντίθετα με τους ταξιδιώτες που φτάνουν στο βρετανικό τελωνείο μέσω του αεροδρομίου του Χίθροου, οι επιβάτες και τα οχήματα στο Καλαί περνούν όλους τους βρετανικούς ελέγχους ασφαλείας σε γαλλικό έδαφος πριν μπουν στη σήραγγα της Μάγχης ή στο φέρρυ.
Πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς την απαραίτητη βίζα «μπλοκάρονται» και δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη Βρετανία. Ωστόσο οι γαλλικές αρχές δεν μπορούν να τους απελάσουν, είτε διότι η Γαλλία δεν έχει συνάψει σχετικές συμφωνίες με τις χώρες προέλευσής τους, είτε επειδή προέρχονται από κατακερματισμένα από τον πόλεμο κράτη. Ως εκ τούτου, ο κόσμος παραμένει εγκλωβισμένος στο στρατόπεδο προσφύγων στο Καλαί.
«Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε αυτό πια», τόνισε η δήμαρχος της γαλλικής πόλης Νατασά Μπουσάρ. «Αρκετά. Χρειαζόμαστε να επαναδιαπραγματευτούμε τις συμφωνίες με τη Βρετανία. Θέλουμε να ανοίξει ένα στρατόπεδο στη Βρετανία», υπογράμμισε.