Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Νευρική” στάση αναμονής σε ΕΚΤ και ΒοΕ

Οι φόβοι για νέο ”τσουνάμι” τραπεζικών ζημιών εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης διαπέρασαν τις αγορές την περασμένη εβδομάδα, ενώ στην τρέχουσα περίοδο θα κυριαρχήσουν στις συναλλαγές οι αποφάσεις της ΕΚΤ και της ΒοΕ για τα επιτόκια καθώς και κρίσιμα στοιχεία για τις επιπτώσεις της πιστωτικής αποστράγγισης στην πραγματική οικονομία.

”Νευρική” στάση αναμονής σε ΕΚΤ και ΒοΕ
Οι φόβοι για νέο τραπεζικό ”τσουνάμι” ζημιών εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης διαπέρασαν τον πλανήτη την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας έντονα πλήγματα στους κλάδους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ασκώντας πιέσεις στα χρηματιστήρια ΗΠΑ, Ευρώπης και Ασίας.

Στην τρέχουσα εβδομάδα, οι τραπεζικές ειδήσεις θα είναι πιο περιορισμένες -εκτός απροόπτου βέβαια-, καθώς ως επί το πλείστον έχει ολοκληρωθεί η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τριμήνου, και το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί αφενός στις αποφάσεις της ΕΚΤ και της ΒοΕ για τα επιτόκια και αφετέρου σε ιδιαίτερα κρίσιμα στοιχεία που αφορούν στις επιπτώσεις της πιστωτικής αποστράγγισης στην πραγματική οικονομία.

Τραπεζικό ”τσουνάμι”

Το βασικό χαρακτηριστικό της περασμένης εβδομάδας ήταν οι φόβοι ότι οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι έχουν ακόμη πολύ μεγάλες ζημίες να ανακοινώσουν εξαιτίας της έκθεσης στην προβληματική αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ.

Η μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve για να συγκρατήσει τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία πίεσε το δολάριο σε νέο χαμηλό έναντι του ευρώ πάνω από το 1,45 δολάριο ανά ευρώ. Η διολίσθηση του δολαρίου ώθησε με τη σειρά της τον χρυσό σε υψηλό 28 ετών πάνω από τα 800 δολάρια και το πετρέλαιο πάνω από τα 95 δολ. ανά βαρέλι.

Στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, η Merrill Lynch πρωταγωνίστησε στις ζημίες, με διολίσθηση 8% στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Η φήμη ότι ο οίκος ”μαγείρεψε” σε συνεργασία με hedge funds την ανακοίνωση των ζημιών ήταν η αφορμή για τις έντονες ρευστοποιήσεις, που εξαπλώθηκαν σε όλο τον τραπεζικό κλάδο και προκάλεσαν πτώση 4,4% στη βελγική Fortis, 2% στη Citigroup και 6% στην Barclays, για την οποία φημολογήθηκε ότι ζήτησε ”ένεση ρευστότητας” από την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας.

Πάντως οι επενδυτές επέδειξαν ψυχραιμία σε ευρύτερο επίπεδο, αντλώντας στήριξη από τη νέα μείωση του κόστους δανεισμού από τη Fed και την ανθεκτικότητα άλλων σημαντικών κλάδων, όπως η τεχνολογία. Οι ζημίες για τον δείκτη FTSE σε εβδομαδιαία βάση ήταν 2%.

Αυτή την εβδομάδα θα ανακοινώσουν την Τετάρτη η Commerzbank και την Πέμπτη η BNP Paribas τα αποτελέσματά τους για το γ’ τρίμηνο, κατά το οποίο κορυφώθηκε η πιστωτική κρίση.

Ανάπτυξη και πληθωρισμός

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά την τρέχουσα χρηματιστηριακή εβδομάδα θα τεθούν οι αποφάσεις για τα επιτόκια στην ευρωζώνη και στη Βρετανία αλλά και τα σημαντικά στατιστικά μεγέθη, που θα δώσουν ενδείξεις για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της θερινής πιστωτικής κρίσης στις επιχειρήσεις σε επίπεδο δραστηριότητας.

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών της ευρωζώνης θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη και η πλειονότητα των αναλυτών περιμένει ότι παρέμεινε σταθερός στις 55,6 μονάδες, αλλά το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην κατανομή του δείκτη κατά χώρα και ειδικά στη Γερμανία, η οποία έχει υποστεί επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή Σεπτεμβρίου στην Αγγλία, τη Δευτέρα, και στη Γερμανία, την Τετάρτη, αναμένεται να καταδείξουν ότι το ζενίθ της μεταποιητικής δραστηριότητας έχει περάσει και η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί.

ΕΚΤ και ΒοΕ

Οπότε, όταν συνεδριάσουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Bank of England την Πέμπτη για να αποφασίσουν για τα επιτόκια, θα αντιμετωπίζουν το δίλημμα της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και της αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι ενδείξεις επιβράδυνσης της ανάπτυξης επιτείνονται τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Αγγλία, αλλά καμία από τις δύο Κεντρικές Τράπεζες δεν αναμένεται να αποφασίσει αλλαγή στα επιτόκια, με δεδομένες τις πρόσφατες εξελίξεις στον πληθωρισμό.

Με τον πληθωρισμό όμως στην ευρωζώνη στο 2,6% τον Οκτώβριο, η ΕΚΤ θα φροντίσει να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης επιτοκίων, ίσως τον Δεκέμβριο. Τα στοιχεία για τον βρετανικό πληθωρισμό, στις 14 Νοεμβρίου, θα είναι το ”κλειδί” για τις προοπτικές των βρετανικών επιτοκίων.

Ντ. Παπαγεωργίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v