Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρχισε τις αγορές εταιρικών ομολόγων η ΕΚΤ

Σύμφωνα με επενδυτές, η κεντρική τράπεζα εμφανίστηκε να αγοράζει ομόλογα εταιριών, όπως της ασφαλιστικής Generali και της τηλεπικοινωνιακής Telefonica, με το μέγεθος των αγορών να κυμαίνεται από 3 έως 5 εκατ. ευρώ.

Αρχισε τις αγορές εταιρικών ομολόγων η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε σήμερα τις αγορές εταιρικών ομολόγων -από τους τομείς της κοινής ωφέλειας, των τηλεπικοινωνιών και της ασφάλισης-, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αυξήσει τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Ενισχύοντας το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ύψους 1,74 τρισ. ευρώ, με αγορές επενδυτικά διαβαθμισμένων ομολόγων που έχουν εκδώσει επιχειρήσεις της Ευρωζώνης στο ενιαίο νόμισμα, η ΕΚΤ ελπίζει να μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού τους. Με αυτό τον τρόπο θέλει να δώσει στις εταιρίες κίνητρο να επενδύσουν και να τονώσουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η οποία πασχίζει ακόμη να ξεπεράσει τα τελευταία στάδια της κρίσης χρέους της.

Χρηματιστές σημείωναν ότι η ΕΚΤ ενεργοποιήθηκε αρχικά στη δευτερογενή αγορά, σε 5ετές ομολόγου εταιρίας κοινής ωφέλειας, σύμφωνα με την υπηρεσία IFR του Thomson Reuters.

Σύμφωνα με επενδυτές, η κεντρική τράπεζα εμφανίστηκε να αγοράζει ομόλογα εταιριών, όπως της ασφαλιστικής Generali, της τηλεπικοινωνιακής Telefonica και της ιταλικής ενεργειακής εταιρίας Engie, με το μέγεθος των αγορών να κυμαίνεται από 3 έως 5 εκατ. ευρώ. Αν και δεν ήταν άμεσα σαφές ποιους τίτλους αγόραζε η ΕΚΤ, οι αποδόσεις σε ένα ομόλογο της Telefonica μειώθηκαν 3 έως 6 μονάδες βάσης, μία σχετικά μεγάλη κίνηση.

Το πρόγραμμα (αγοράς εταιρικών τίτλων) θα αντιμετωπίσει σημαντικά εμπόδια. Η αγορά των ομολόγων αυτών έχει ύψος από 500 έως 600 δισ. ευρώ, αλλά κυριαρχείται από μεγάλες γαλλικές και ολλανδικές εταιρίες, οι οποίες έχουν ήδη πρόσβαση σε δανεισμό και επομένως μπορεί να είναι περιορισμένο το ενδιαφέρον τους για φθηνή χρηματοδότηση. Η επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα της ΕΚΤ να προσελκύσει νέους δανειζόμενους και στη μετάδοση του χαμηλότερου κόστους δανεισμού σε πιο αδύναμες οικονομίες, όπως την ιταλική και την ισπανική, όπου το κόστος παραμένει υψηλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v