Η Πορτογαλία θέλει κι άλλους πρόσφυγες

Ο πληθυσμός της χώρας συρρικνώνεται και γερνά κάθε χρόνο από το 2011. Ωστόσο το υψηλό ποσοστό ανεργίας πλήττει την ελκυστικότητά της. Οι πρόσφυγες προτιμούν την πιο συγκεντρωμένη αγορά της κεντρικής Ευρώπης, εξηγούν οι ειδικοί.

Η Πορτογαλία θέλει κι άλλους πρόσφυγες

Η Πορτογαλία έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει 10.000 από τους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στις ευρωπαϊκές ακτές, ωστόσο έχει προς το παρόν πάρει μόνο 234. Όπως σχολιάζει το Bloomberg, «πολλοί λίγοι έχουν χτυπήσει την πόρτα της».

«Είναι δύσκολο να βρεθούν γρήγορα πρόσφυγες που να μπορούν να έρθουν στην Πορτογαλία», τόνισε ο πρόεδρος της χώρας, Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Lusa, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με πρόσφυγες την Παρασκευή στην νότια Πορτογαλία.

Καθώς η προσφυγική κρίση πιέζει την ελληνική κυβέρνηση και προκαλεί πολιτική αναταραχή στη Γερμανία και αλλού, η προθυμία της Πορτογαλίας να μοιραστεί το βάρος δεν έχει καταφέρει να τραβήξει την προσοχή. Παρότι η χώρα αποδίδει την ευθύνη σε μια έλλειψη συντονισμού, η μεγάλη διαφορά μεταξύ των οικονομικών της επιδόσεων και εκείνων της Γερμανίας ενδέχεται να παίζει ρόλο σε αυτό.

Αν και η πορτογαλική οικονομία ανέκαμψε το 2014 και επιταχύνθηκε πέρυσι έπειτα από μια τριετή συρρίκνωση μέχρι το 2013, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Το ποσοστό περιορίστηκε σε 12,3% μετά το peak του 17,5% το 2013, ωστόσο παραμένει τριπλάσιο έναντι του 4,3% της Γερμανίας. Αυτό μάλλον θα συνεχίσει να διαβρώνει την ελκυστικότητα της χώρας.

«Δεν είναι πολύ ελκυστικός προορισμός, δεδομένου του ποσοστού της ανεργίας», επιβεβαίωσε ο Rui Serra, ανώτατος οικονομολόγος στην Caixa Economica Montepio Geral. «Είναι πιο εύκολο για ένα μετανάστη να πάει στο κέντρο της Ευρώπης όπου υπάρχει μια πιο συγκεντρωμένη αγορά, από το να πάει σε κάποιες χώρες της περιφέρειας όπως η Πορτογαλία. Στο κέντρο της Ευρώπης το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι υψηλότερο», εξήγησε.

Πάντως, με τα δημογραφικά της στοιχεία στο επίκεντρο της προσπάθειας, η Πορτογαλία επιθυμεί να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες. Ο πληθυσμός της χώρας συρρικνώνεται και γερνά κάθε χρόνο από το 2011 και μετά, σε 10,37 εκατ. στα τέλη του 2014. Μεταξύ άλλων, αυτό οφείλεται στην αδύναμη οικονομία που έχει οδηγήσει πολλούς πολίτες σε ηλικία κατάλληλη για εργασία, να εγκαταλείψουν τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v