Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λύση στην κρίση των αγορών αναζητά το G7

Η κρίση που πλήττει τους τελευταίους μήνες τις χρηματοοικονομικές αγορές αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες θα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη συνεδρίαση του G7 που πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή στην Ουάσινγκτον. Στην ατζέντα του G7 και θέματα εμπορίου, ενέργειας και περιβάλλοντος.

Λύση στην κρίση των αγορών αναζητά το G7
Η κρίση που πλήττει τους τελευταίους μήνες τις χρηματοοικονομικές αγορές αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες θα αποτελέσουν τα βασικά θέματα συζήτησης στη συνεδρίαση του G7 που πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Οικονομίας, κ. David McCormick, η αναταραχή στις αγορές θα αποτελέσει μέρος της συζήτησης, όπως επίσης και θέματα εμπορίου, ενέργειας και περιβάλλοντος, καθώς και η αναμόρφωση των διεθνών χρηματοοικονομικών θεσμών.

Στη συνεδρίαση του G7 στην Ουάσινγκτον θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών και διοικητές των κεντρικών τραπεζών των επτά μεγαλύτερων βιομηχανοποιημένων κρατών του κόσμου –ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας και Καναδά.

Όπως επισήμανε ο κ. McCormick, η Ουάσινγκτον εκτιμά πως θα πρέπει να υπάρξει εκτενέστερη ανάλυση της κρίσης, προτού ληφθούν τα όποια μέτρα.

”Τα θέματα που προέκυψαν από την πρόσφατη κρίση είναι περίπλοκα και απαιτούν προσεκτική ανάλυση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. McCormick, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας, κ. Henry Paulson, από κοινού με το G7 έχει ζητήσει από το Financial Stability Forum να δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας η οποία θα μελετήσει τις ”γενεσιουργές αιτίες της αναταραχής και θα υποβάλει προτάσεις” για τρόπους πρόληψης μελλοντικών κρίσεων.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν τάσσεται υπέρ καμίας κίνησης η οποία θα περιορίσει τη ροή των κεφαλαίων, υπενθυμίζοντας ότι ”η παγκοσμιοποίηση των κεφαλαιαγορών έχει φέρει τεράστια οφέλη στον κόσμο – περισσότερες επιλογές στα χρηματοοικονομικά προϊόντα, μεγαλύτερη ευημερία και μεγαλύτερες ευκαιρίες”.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, η συνεδρίαση του G7 έρχεται σε μια περίοδο όπου η παγκόσμια οικονομία ”παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή, με εύρωστες προοπτικές για το υπόλοιπο του 2007 και το 2008”.

Όπως δήλωσε, οι αξιωματούχοι βλέπουν ”λιγότερες παγκόσμιες ανισορροπίες, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της Κίνας, το εξωτερικό πλεόνασμα της οποίας συνεχίζει να αυξάνεται”.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, σύμφωνα με αναλυτές, θα είναι και αυτό των συναλλαγματικών ισοτιμιών, με το δολάριο να κινείται σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ έναντι του ευρώ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες ότι το ισχυρό ευρώ θα περιορίσει τις εξαγωγές και σταδιακά την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης.

Επίσης, στη σύνοδο του G7 ενδέχεται να συζητηθούν οι επιπτώσεις που έχουν στην παγκόσμια οικονομία τα sovereign investment funds. Οι ολοένα και περισσότερες ”κινήσεις” κρατικών επενδυτικών funds από χώρες όπως το Ντουμπάι και η Κίνα έχουν δημιουργήσει ανησυχίες τόσο στην Ευρώπη όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου και οι νομοθέτες προσπαθούν να βρουν τρόπους για να προστατέψουν τη βιομηχανία και τα στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία από ξένες εξαγορές.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν προσκαλέσει εκπροσώπους funds από την Κίνα, τη Νότιο Κορέα, το Κουβέιτ, τη Νορβηγία, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, τη Σιγκαπούρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να συμμετάσχουν στη σύνοδο.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν να προτείνουν ένα ”fund καθαρής τεχνολογίας”, το οποίο θα χρηματοδοτεί ενεργειακά projects που δεν θα ρυπαίνουν το περιβάλλον, όπως δήλωσε ο κ. McCormick.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v