Τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο νέα κρίσης κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας πως πρέπει να ληφθούν άμεσα δράσεις για να διασφαλιστεί η παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Στην εξαμηνιαία έκθεση του για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το Ταμείο υποστηρίζει πως τα ρίσκα έχουν αυξηθεί καθώς επιβραδύνεται η ανάπτυξη, οι τιμές των εμπορευμάτων παραμένουν αδύναμες και συνεχίζονται οι ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας.
«Αν οι προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό επιδεινωθούν περαιτέρω, ο κίνδυνος να υπάρξει απώλεια εμπιστοσύνης θα αυξηθεί. Σε τέτοιες συνθήκες, οι εστίες μεταβλητότητας μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τις αδυναμίες στους ισολογισμούς» επισημαίνεται στην έκθεση του Ταμείου. «Τα ρίσκα μπορεί να αυξηθούν και οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες να επιδεινωθούν, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο αδύναμης ανάπτυξης, χαμηλού πληθωρισμού και αυξανόμενου χρέους» σημειώνεται.
Με βάση το χειρότερο δυνατό σενάριο του ΔΝΤ, η δυνητική παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη κατά 3,7% την επόμενη πενταετία.
Tο Ταμείο ζητά άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των τραπεζών της ευρωζώνης, το ένα τρίτο των οποίων αντιμετωπίζουν «σημαντικές προκλήσεις» στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
Όπως τονίζει, οι πιέσεις της αγοράς καταδεικνύουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην εύρεση μιας πιο ολοκληρωμένης λύσης στα προβλήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ειδικότερα, πρέπει να υπάρξει μια πιο περιεκτική στρατηγική για την αντιμετώπιση των 900 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων στα βιβλία των τραπεζών της ευρωζώνης.
«Τα τραπεζικά συστήματα που χτυπήθηκαν περισσότερο στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο είναι αυτά της Ελλάδας, της Ιταλίας και σε μικρότερο βαθμό της Πορτογαλίας, μαζί με κάποιες μεγάλες γερμανικές τράπεζες, αντανακλώντας ορισμένους ή όλους από τους ακόλουθους παράγοντες: διαρθρωτικά προβλήματα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων και όχι καλά προσαρμοσμένα επιχειρηματικά μοντέλα» αναφέρεται στην έκθεση.
Σημαντικά για ανάπτυξη τα αρνητικά επιτόκια
Η έκθεση σταθερότητας του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι πολιτικές αρνητικών επιτοκίων, σε συνδυασμός με τις αγορές ομολόγων, είναι σημαντικά για την τόνωση της ανάπτυξης.
Αν και τα αρνητικά επιτόκια μειώνουν τα κέρδη των τραπεζών, το Ταμείο εκτιμά πως οι τράπεζες θα βγουν τελικά κερδισμένες από την ισχυρότερη ανάπτυξη.
Η εκτίμηση του ΔΝΤ έρχεται σε οξεία αντίθεση με την κριτική που ασκεί στην ΕΚΤ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι τα αρνητικά επιτόκια ζημιώνουν τους αποταμιευτές.