Η παγκόσμια στρατιωτική δαπάνη έχει αρχίσει να αυξάνεται σε ονομαστικούς όρους για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, σύμφωνα με το Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).
Οι προϋπολογισμοί για την άμυνα αυξήθηκαν κατά 1% σε 1,68 τρισ. δολάρια το 2015, αντιστοιχώντας περίπου στο 2,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ανέφερε το SIPRI.
Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες ξόδεψαν τα περισσότερα -596 δισ. δολάρια-, εμφάνισαν μείωση 2,4% σε σχέση με το 2014. Αντίθετα οι δαπάνες της Κίνας αυξήθηκαν κατά 7,4% σε 215 δισ.
Ανησυχίες για μια πιθανή προώθηση της Ρωσίας σε εδάφη του NATO έπειτα από την εισβολή στην Κριμαία, αλλά και οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία οδήγησαν σε μια αύξηση στη δαπάνη της ανατολικής Ευρώπης. Αντίστοιχα, οι κινεζικές φιλοδοξίες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας πυροδότησε αγορές όπλων στα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας.
Οι προϋπολογισμοί για την άμυνα έχουν πιεστεί ιδιαίτερα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, με κάποιες από τις χώρες που ξόδευαν τα περισσότερα -περιλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας- να περιορίζουν τις δαπάνες εν μέσω προγραμμάτων λιτότητας.
Ωστόσο, μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι και την επέκταση των εκστρατειών κατά του Ισλαμικού Κράτους, αυτά τα κράτη έχουν σχεδιάσει «μικρές αυξήσεις» το 2016, ανέφερε ο Sam Perlo-Freeman, συντάκτης της έκθεσης.
Η Ρωσία, που πλήττεται από το πετρέλαιο, έπεσε στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με τη Σαουδική Αραβία να κερδίζει την τρίτη θέση. Η τελευταία, που επίσης έχει πληγεί από τις τιμές του αργού, θα είχε περικόψει τις σχετικές δαπάνες αν δεν βρισκόταν εν μέσω στρατιωτικής εκστρατείας στην Υεμένη, κόστους 5,3 δισ. δολαρίων.
Η Ινδία είχε τον έκτο μεγαλύτερο προϋπολογισμό αμύνης στον κόσμο το 2015, ακολουθώντας τη Βρετανία που βρέθηκε στην πέμπτη θέση. Αναλυτές της IHS προβλέπουν πως η χώρα θα καταλάβει την τέταρτη θέση το 2017, με μια τόνωση της τάξης του 13,1% στις δαπάνες της, που θα ανέλθουν στα 50,7 δισ. δολάρια.