Τις προκλήσεις που δημιουργεί στις τράπεζες η νομισματική πολιτική και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο παρουσίασε ο Ολιβιέρ Μπλανσάρ σε συνέντευξη του στο Bloomberg, στην οποία τάχθηκε υπέρ των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.
«Δεν πιστεύω ότι είναι εύθραυστες, αλλά έχουν να κάνουν μια πολύ πολύπλοκη δουλειά» σημείωσε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Πιστεύω ότι οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο, αλλά ακόμα περισσότερο οι ευρωπαϊκές τράπεζες, πρέπει να χειριστούν μια σειρά από πράγματα στα οποία δεν έχουν συνηθίσει» διευκρίνησε.
«Η νομισματική πολιτική έχει μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους έβγαζαν χρήματα ήταν να παίζουν με την καμπύλη των αποδόσεων, να δανείζουν long και να δανείζονται short, το οποίο έχει χαθεί πλέον ως τρόπος για να έχουν κερδοφορία. Μετά είναι τα αρνητικά επιτόκια τα οποία διαβρώνουν τα κέρδη αν δεν μπορούν να μετακυληθούν στους καταθέτες, κάτι που δεν συμβαίνει» ανέφερε ο κ. Μπλανσάρ, σχολιάζοντας το ζήτημα των αρνητικών επιτοκίων.
«Είναι επίσης οι ρυθμιστικοί κανόνες που τις αναγκάζουν να έχουν περισσότερο κεφάλαιο ενώ τους ζητούν να δανείζουν περισσότερο. Μετά είναι οι δείκτες ρευστότητας, που μειώνουν την μετατροπή ωριμάνσεων. Τέλος είναι και οι τεράστιες τεχνολογικές αλλαγές» πρόσθεσε.
Ο ίδιος χαρακτήρισε λανθασμένη την αντίληψη ότι τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης δεν λειτουργούν, τονίζοντας πως έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις οικονομίες και τις αγορές μακροπρόθεσμα.
«Υπάρχει μια παρανόηση ότι όσο πιο πολύ χρησιμοποιείς το εργαλείο του QE τόσο λιγότερο αποδίδει. Πιστεύω ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετό» σημείωσε. «Όσο περισσότερο πλησιάζεις προς το τέλος μιας καμπύλης προσφοράς τόσο μεγαλύτερο αντίκτυπο έχει» υποστήριξε ο κ. Μπλανσάρ.
«Δεν πιστεύω ότι το QE είναι νεκρό, το QE είναι ζωντανό» υπογράμμισε.