Η Κομισιόν απαιτεί άρση των συνοριακών ελέγχων

Οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα πλήττουν τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό και οδηγούν σε κόστη 18 δισ. τον χρόνο. Η βοήθεια στην Ελλάδα είναι «δοκιμασία για την ευρωπαϊκότητα» της ΕΕ. Η περιοχή στοχεύει σε μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Η Κομισιόν απαιτεί άρση των συνοριακών ελέγχων

Η διάλυση της ζώνης ελεύθερης διέλευσης μπορεί να πλήξει τις επιχειρήσεις και να απωθήσει τους τουρίστες, τόνισε σύμφωνα με τον Guardian η Κομισιόν, η οποία πιέζει τα κράτη-μέλη να άρουν τους συνοριακούς ελέγχους. Όπως επισημαίνει, τα εξωτερικά σύνορα είναι που απαιτούν ενίσχυση.

Προσχέδιο έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαιτεί από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης πριν το τέλος του χρόνου, προκειμένου να σώσουν το «περίλαμπρο κατόρθωμα» της Σένγκεν. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μετά, οκτώ από τις 26 χώρες που συμμετέχουν στη ζώνη έχουν επαναφέρει τους ελέγχους.

Το κείμενο σχολιάζει πως αυτοί οι έλεγχοι «αμφισβητούν τη σωστή λειτουργία της περιοχής Σένγκεν». «Τώρα είναι καιρός τα κράτη-μέλη να συνεργαστούν για το κοινό συμφέρον της διαφύλαξης ενός από τα περίλαμπρα κατορθώματα της ένωσης», προσθέτει.

Το προσχέδιο προειδοποιεί μεταξύ άλλων πως, πέραν της ζημίας στις επιχειρήσεις και στον τουρισμό, η επαναφορά των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων μάλλον θα οδηγήσει και σε άμεσα κόστη μέχρι και 18 δισ. το χρόνο ή 0,13% της ετήσιας παραγωγής της ζώνης. Και ο λογαριασμός αναμένεται να αυξηθεί.

Η έκθεση πρόκειται να δημοσιευτεί την Παρασκευή. 

Τη στιγμή που η κατάρρευση της Σένγκεν θα διέλυε μια ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεκαετιών, η Κομισιόν ζητά από τα κράτη να άρουν τους ελέγχους «το γρηγορότερο δυνατό» και με «μια σαφή ημερομηνία-στόχο τον Νοέμβριο του 2016».

Ωστόσο οι Βρυξέλλες επιθυμούν αυστηρότερο έλεγχο στα εξωτερικά σύνορα και πρόκειται να επαναλάβουν τις προειδοποιήσεις πως η Ελλάδα μπορεί να εκδιωχθεί σε περίπτωση που δεν καταφέρει να βελτιώσει τη διαχείριση των συνόρων της μέχρι τον Μάιο.

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο σχέδιο των Ευρωπαίων -το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη συνεργασία της Άγκυρας έναντι βοήθειας τριών δισ. και προνομίων-, η Ελλάδα υφίσταται αυξανόμενη πίεση ώστε να παραδώσει τη διαχείριση των συνόρων της στην ΕΕ, καθώς αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τα μεγάλα νούμερα των αφίξεων. Βάσει του σχεδίου, οι ευρωπαϊκές αρχές θα προχωρήσουν σε προσεκτική επιθεώρηση των ελληνικών συνόρων στα μέσα Απριλίου, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι έλεγχοι είναι επαρκείς. Η τελική απόφαση για τη θέση της Ελλάδας στη Σένγκεν θα παρθεί τον Μάιο.

Στο μεταξύ, στα μέσα Μαρτίου η Κομισιόν θα προσφέρει μια λίστα με επιλογές για τη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου, δηλαδή της ευρωπαϊκής πολιτικής που διέπει τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Η προτιμώμενη ιδέα έχει να κάνει με ένα μόνιμο σύστημα μετεγκατάστασης, σύμφωνα με το οποίο οι πρόσφυγες θα διαμοιράζονται σε όλη την ένωση βάσει του πλούτου και του μεγέθους της κάθε χώρας.

Βέβαια, οι πρόσφατες προσπάθειες για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία έχουν οδηγήσει σε ένα απογοητευτικό προηγούμενο, καθώς μόλις 629 άνθρωποι έχουν βρει καινούρια στέγη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v