Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν καταρρεύσει αγγίζοντας χαμηλά 17 ετών την περασμένη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη προσφορά στην παγκόσμια αγορά καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν το πρώτο τους φορτίο σχιστολιθικού αερίου.
Όπως αναφέρει το CNBC, τη Δευτέρα οι τιμές φυσικού αερίου ήταν στο New York Mercantile Exchange 4,5% κάτω, στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 1999 όταν στις ΗΠΑ προβλέφθηκε πιο θερμός καιρός για τις επόμενες εβδομάδες περιορίζοντας τη ζήτηση για φυσικό αέριο θέρμανσης.
Η πτώση έφερε τις απώλειες του Φεβρουαρίου στο 26%. Αν και οι τιμές ανέκαμψαν την Τρίτη, η προοπτική παραμένει απαισιόδοξη.
Στο μεταξύ, η Ιαπωνία, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο, ενεργοποιεί και πάλι τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του έξι χρόνια μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα το 2011. Τρεις από τους 43 πυρηνικούς αντιδραστήρες έχουν επανενεργοποιηθεί από τον Αύγουστο και αναμένονται κι άλλοι.
Το γεγονός αυτό απεξαρτητοποιεί τη χώρα σε ένα βαθμό από τη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τον Ιανουάριο, οι αποστολές προς την Ιαπωνία εμφάνισαν τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και έξι χρόνια.
Αυτό προσθέτει στα προβλήματα της Αυστραλίας, η οποία παρήγαγε πάνω από 160 δισ. δολάρια σε επενδύσεις σχετικές με το υγροποιημένο αέριο, μόλις πριν τη βουτιά στα εμπορεύματα που έχουν στείλει τις τιμές 70% κάτω από το καλοκαίρι του 2014.
Η αυστραλιανή παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί 50% κατά τα πέντε χρόνια μέχρι το 2020, παρότι κάποιοι παραγωγοί περικόπτουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, τόνισε η BMI Research του Fitch Group την περασμένη εβδομάδα.
Τις εισαγωγές πλήττει και η ζήτηση από την Κίνα, η οποία έπεσε 1% το 2015 –η πρώτη καταγεγραμμένη πτώση- καθώς η οικονομία επιβραδύνεται.