Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FactSet: Τι σημαίνει η πτώση του δολαρίου

Η πτώση του δολαρίου και η κρίση στη στεγαστική αγορά και στην αγορά ιδιοκτησίας των ΗΠΑ δημιουργούν ένα ”περίεργο” παζλ στις αγορές, αφού το τέλος του προβλήματος είναι ακόμα μακριά, επισημαίνει η FactSet. Από την άλλη πλευρά, η Fed και η ανάπτυξη των αναδυόμενων χωρών ”φαίνεται” να σώζουν την παρτίδα, αν και οι δυσκολίες παραμένουν!

FactSet: Τι σημαίνει η πτώση του δολαρίου
Η παρούσα κρίση στις πλούσιες χώρες αναδεικνύει τις αδυναμίες του χρηματοοικονομικού τους συστήματος, σε αντίθεση με την ασιατική κρίση του 1998, όταν οι αναδυόμενες χώρες ήταν η αιτία, επισημαίνει σε σχετική ανάλυση η FactSet.

Μία από τις κύριες συνέπειες είναι η υποτίμηση του δολαρίου σε σχέση με όλα σχεδόν τα άλλα νομίσματα. Η Ευρώπη φαίνεται να υποφέρει περισσότερο από αυτό το φαινόμενο και ως έναν ορισμένο βαθμό είναι άδικο, αφού δεν είναι η πρώτη αιτία για το ογκώδες αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα.

Το ακαθάριστο χρέος της Αμερικής έχει αναρριχηθεί από το 60% στο 90% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τεσσάρων ετών, αν και οι κινήσεις της Fed στα επιτόκια θα μπορούσαν να καταστήσουν τις αμερικανικές εξαγωγές ανταγωνιστικότερες. Τα αμερικανικά νοικοκυριά δεν είναι πλέον οι καλύτεροι παγκόσμιοι καταναλωτές, δεδομένου ότι πρέπει πλέον να εργαστούν περισσότερο στις εξαγωγές και να ξοδέψουν λιγότερα για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους.

Η πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου βρίσκεται στα χαμηλότερα σημεία από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν το εμπορικό ισοζύγιο ήταν σε ισορροπία. Αν και η ανατίμηση του κινεζικού γουάν δεν είναι αρκετά γρήγορη, η διαδικασία είναι τουλάχιστον σε εξέλιξη.

Από την άλλη πλευρά, οι δυσκολίες της αμερικανικής αγοράς ιδιοκτησίας βρίσκονται ακόμα μακριά από τη λήξη τους. Τα στοιχεία είναι τόσο άσχημα, με απότομη μείωση στις πωλήσεις νέων και υπαρχόντων σπιτιών, με αποτέλεσμα τα αποθέματα των απούλητων σπιτιών να ανέρχονται σε νέο υψηλό 10 μηνών.

Οι τιμές των νέων σπιτιών διορθώνουν αισθητά και οι developers προσπαθούν να μειώσουν τα αποθέματα ανεξάρτητα από το κόστος και η διόρθωση στην αγορά δεν έχει έρθει ακόμα!

Μέχρι τώρα η οικονομική κρίση έχει αφήσει την πραγματική οικονομία ανεπηρέαστη, γεγονός που οφείλεται στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις, η δραστηριότητα θα παραμείνει ισχυρή στις αναδυόμενες χώρες, αλλά στις πλούσιες δεν θα είναι αρκετά σταθερή, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί.

Μπορούμε ακόμη και να ισχυριστούμε ότι οι αναδυόμενες χώρες σώζουν την παρτίδα, δίνοντας στις ανεπτυγμένες την ευκαιρία να εξάγουν. Οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη του ΑΕΠ αναθεωρούνται ανοδικά για το 2007 και είναι ακόμα καλύτερες για το 2008, τονίζει η FactSet.

Ωστόσο, η απειλή έκρηξης της αμερικανικής αγοράς ιδιοκτησίας είναι ακόμα υπαρκτή και σε εκείνη την περίπτωση θα προέκυπταν τα σοβαρά προβλήματα. Όμως, κάποιος μπορεί να ελπίζει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ”έχουν σκύψει πάνω από το θέμα” και ότι η Fed δεν θα δίσταζε να μειώσει και πάλι τα επιτόκια εάν ήταν απαραίτητο, με την ΕΚΤ πιθανόν να ακολουθεί.

Με εξαίρεση τον τραπεζικό τομέα, στους δύο προηγούμενους μήνες δεν έχουμε δει σημαντικές αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις για τα κέρδη. Και ενώ οι προς τα κάτω αναθεωρήσεις για τις τράπεζες είναι σημαντικές, έχουν αντισταθμιστεί από τις θετικές σε κλάδους όπως τα βασικά υλικά και η ενέργεια.

Ο αμερικανικός βιομηχανικός τομέας και ο κλάδος ΙΤ κινούνται σε επίπεδα-ρεκόρ, διαλύοντας την όποια υπόνοια της ύφεσης. Τα μοντέλα αποτίμησής μας δεν επισημαίνουν κάποια ”φούσκα” στις αποτιμήσεις των αγορών. Έχουμε γίνει θετικότεροι για τις μετοχές της Wall Street, χάρη στην ανανεωμένη ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα των επενδύσεων σε δολάρια.

Οποιαδήποτε και αν είναι η έκβαση της κρίσης, ζούμε σε πραγματικά αξιοπρόσεκτη περίοδο καθώς 3 δισ. άνθρωποι απαιτούν την πρόσβαση στο βιοτικό επίπεδο που απολάμβαναν προηγουμένως μόνο οι πλούσιοι και τα πραγματικά ποσοστά αύξησης 5% γίνονται πιο κατανοητά χρόνο με τον χρόνο, υπογραμμίζει η FactSet.

Σε όρους χρηματιστηρίου, οι επιχειρήσεις με διεθνή παρουσία διαθέτουν λαμπρό μέλλον!

Επιμέλεια: Γιώργος Α. Σαββάκης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v