Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, το Κατάρ και η Βενεζουέλα συμφώνησαν να «παγώσουν» την παραγωγή τους στα επίπεδα του Ιανουαρίου, υπό την προϋπόθεση ότι την κίνηση αυτή θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές ώρες.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, μετά το πέρας της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης των αρμόδιων υπουργών των τεσσάρων χωρών, η κίνηση αυτή θα συμβάλει στην σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου, η οποία έχει βιώσει πτώσεις τιμών όμοιες των οποίων είχε να "δει" από την αρχή της δεκαετίας του 2000, αφού ο ρυθμός της προσφοράς του "μαύρου χρυσού" ξεπερνά κατά πολύ τη ζήτηση.
Αναλυστές εκτιμούν πως αν και η απόφαση είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο τα παγκόσμια αποθέματα πετρελάιπου παραμένουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ και αυτό ενδέχεται να "βάλει φρένο" στο όποιο ράλι των τιμών.
Ο υπουργός του Κατάρ χαρακτήρισε τη συνάντηση "επιτυχή", λέγοντας όμως πως η συμφωνία για το «πάγωμα» της παραγωγής θα εξαρτηθεί και από το αν θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.
«Πιστεύουμε πως η κίνηση αυτή θα σταθεροποιήσει τις αγορές», σχολίασε.
Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας σχολίασε πως το πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου είναι ένα επαρκές μέτρο και πως θα μπορούσαν να εξεταστούν νέα μέτρα για σταθεροποίηση της αγοράς τους επόμενους μήνες.
Ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας δήλωσε από την πλευρά του ότι αύριο θα συναντηθεί στην Τεχεράνη με τους υπουργούς Πετρελαίου του Ιράν και του Ιράκ για το θέμα. Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο Shana, ο πουργός Πετρελαίου του Ιράν δήλωσε πως η χώρα δεν θα εγκαταλείψει το μερίδιο αγοράς της. "Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πρώτον η αγορά αντιμετωπίζει πλεόνασμα και δεύτερον ότι το Ιράν δεν θα παραβλέψει το μερίδιό του", φέρεται να δήλωσε, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι ομόλογοί του από τη Βενεζουέλα και το Ιράκ θα επισκεφθούν αύριο την Τεχεράνη για τριμερή συνάντηση.
Από το Ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, αναφέρεται πάντως πως είναι πού νωρίς να μιλά κανείς για μια μακροπρόθεσμη επίπτωση των συνομιλιών στη Ντόχα στην τιμή του πετρελαίου.
Σχόλιο για τη συμφωνία έκανε στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, λέγοντας πως η χώρα του δεν σχεδιάζει να "παγώσει" την παραγωγή πετρελαίου της.
Η τιμή του Brent έκανε ράλι έως τα 35,55 δολάρια το βαρέλι, για να επιστρέψει όμως σύντομα στα 34,2 δολάρια (+2,43%), αφού περιορίζονται οι ελπίδες για μια γρήγορη συμφωνία για ομαλοποίηση της αγοράς πετρελαίου.