Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Ισμέτ Γιλμάζ, διέψευσε τις αναφορές που έφεραν Τούρκους στρατιώτες να έχουν εισέλθει το Σαββατοκύριακο στη Συρία, τονίζοντας πως η Άγκυρα δεν εξετάζει αποστολή στρατού στη γειτονική της χώρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.
Ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται σε επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γιλμάζ είπε σε κοινοβουλευτική επιτροπή πως «δεν είναι αλήθεια». «Δεν υπάρχει σκέψη Τούρκοι στρατιώτες να εισέλθουν στη Συρία».
Η κυβέρνηση της Συρίας υποστηρίζει πως τουρκικές δυνάμεις φέρονται να ήταν μεταξύ των 100 ενόπλων που εισήλθαν στη χώρα το Σάββατο με 12 φορτηγάκια που έφεραν βαρύ οπλισμό, σε μια επιχείρηση που στόχο είχε να μεταφέρει προμήθειες προς τους αντάρτες που μάχονται στη Δαμασκό.
Όλοι εναντίον όλων
Η Άγκυρα άρχισε από το Σάββατο να σφυροκοπά θέσεις των Κούρδων της Συρίας και μέχρι στιγμής νεκροί είναι 29 μαχητές. Μάλιστα, δεν δείχνει σε καμία περίπτωση διατεθειμένη να κάνει βήμα πίσω, κάτι που διεμήνυσε και ο Αχμέτ Νταβούτογλου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με την Άνγκελα Μέρκελ.
Για την Τουρκία, οι Κούρδοι πολιτοφύλακες της Συρίας YPG είναι παρακλάδι του PKK και συνεργάζονται με το καθεστώς του Άσαντ και τη Ρωσία, προκειμένου να εξοντώσουν τους αντικαθεστωτικούς. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την οργάνωση σύμμαχο στις προσπάθειες των συμμαχικών δυνάμεων να εξοντώσουν το Ισλαμικό Κράτος.
Η απόφαση της τουρκικής πλευράς να εξαπολύσει επιθέσεις στο συριακό έδαφος, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολες τις κινήσεις για εξεύρεση λύσης, έχει προκαλέσει την οργή της Ρωσίας αλλά και του Σύριου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Στόχος της Άγκυρας είναι να εμποδίσει με κάθε τρόπο την επέλαση των Κούρδων της Συρίας κοντά στα τουρκικά σύνορα, καθώς προσπαθεί να αποτρέψει τη δημιουργία μίας αυτόνομης κουρδικής οντότητας. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το τελευταίο διάστημα στα ανατολικά της Τουρκίας είναι σε εξέλιξη ένας ακήρυχτος πόλεμος.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Σαουδική Αραβία στέλνει στρατιώτες και μαχητικά αεροσκάφη στη στρατιωτική βάση Ιντσιρλίκ, δηλώνοντας μάλιστα έτοιμη να προχωρήσει -μαζί με τους Τούρκους- ακόμη και σε επίθεση από ξηράς, για να πολεμήσει τους ακραίους τζιχαντιστές στη Συρία.
Ιράν και Ρωσία, που θεωρούνται οι πιο ισχυροί σύμμαχοι του Μπασάρ Αλ Άσαντ, προειδοποίησαν τις δύο χώρες να μη στείλουν χερσαία στρατεύματα. Μάλιστα, ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μασούντ Τζαζαγιερί, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ασφαλώς και δεν θα επιτρέψουμε η κατάσταση στη Συρία να εξελιχθεί όπως επιθυμούν οι "αντάρτισσες χώρες". Θα λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις της κατάλληλη ώρα».
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δηλώνει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ότι μία ενδεχόμενη χερσαία επέμβαση στη Συρία θα σημάνει έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews, τόνισε πως μία χερσαία επιχείρηση θα είναι «ένας ολοκληρωτικός και μακροχρόνιος πόλεμος».
Μετά το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικράτησε στη διάσκεψη του Μονάχου, Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία, στην οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε να σταματήσει η ρωσική αεροπορική εκστρατεία κατά της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης.