Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές μετοχές, με τις ανησυχίες για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας να δημιουργούν ερωτήματα για το αν είμαστε αντιμέτωποι με μια διόρθωση ή βλέπουμε τα πρώτα σημάδια μιας ευρύτερης κρίσης.
Ο αναλυτής της Deutsche Bank, Torsten Sløk, υπολογίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου οι παγκόσμιες μετοχές έχουν απωλέσει 6 τρισ. δολάρια από την αξία τους.
Η νέα πτώση στις τιμές του αργού σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις της Fed ενίσχυσαν τη νευρικότητα των επενδυτών, δίνοντας ώθηση στα γερμανικά και αμερικανικά ομόλογα, στον χρυσό και στο γεν.
Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο προσκήνιο του χρηματιστηριακού sell-off και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στην Ευρώπη, η Deutsche Bank και η Commerbank σημείωσαν πτώση 9,5%. Απώλειες πάνω από 5% κατέγραψαν οι μετοχές των BofA, Goldman Sachs και Morgan Stanley.
Η βουτιά των τραπεζικών μετοχών οδήγησε τον Stoxx 600 σε χαμηλό 16 μηνών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,5% στις 314 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 2,72% στις 5.689 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 3,31% στις 8.979 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 3,21% στις 4.066 μονάδες.
Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 4,44% στις 8.122 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με πτώση 4,69% στις 16.441 μονάδες.
Στις ΗΠΑ, ο δείκτης S&P 500 βρέθηκε σε χαμηλό 22 μηνών, καταγράφοντας απώλειες άνω του 2,5%. Ο Dow Jones βρέθηκε 400 μονάδες χαμηλότερα από το άνοιγμα, ενώ απώλειες πάνω από 3% κατέγραψε ο δείκτης Nasdaq.
Ο δείκτης Nasdaq έχει βουτήξει πάνω από 19% από το ρεκόρ του Ιουλίου και βρίσκεται μια ανάσα από το να εισέλθει σε «bear market».
Οι αναδυόμενες αγορές διεύρυναν την πτώση της προηγούμενης εβδομάδες. Ο δείκτης MSCI Emerging Markets διολίσθησε 1%, ενώ τα χρηματιστήρια στη Ρωσία, την Τουρκία, την Πολωνία και την Ινδία βρέθηκαν να υποχωρούν τουλάχιστον 1,2%.
Σύμφωνα με τον Julian Jessop της Capital Economics, τα προβλήματα σε πολλές αναδυόμενες έχουν αναζωπυρώσει φόβους ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται στο τρίτο κύμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, μετά την κατάρρευση της αγοράς των «τοξικών» στεγαστικών ομολόγων στις ΗΠΑ και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
Ράλι για bund και treasuries
Από την άλλη πλευρά, άλμα πραγματοποίησαν τα αμερικανικά ομόλογα, εν μέσω εκτιμήσεων ότι η πιο αδύναμη ανάπτυξη της παγκόσμιας και αμερικανικής οικονομίας θα καθυστερήσει μια αύξηση επιτοκίων από τη Fed. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου υποχώρησε εννιά μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 1,738%, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων δώδεκα μηνών.
Πτωτικά κινήθηκε και η απόδοση των γερμανικών ομολόγων. Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η απόδοση του 2ετούς γερμανικού τίτλου, στο 0,519%. Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο βρέθηκε η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, καταγράφοντας πτώση 8 μονάδων βάσης στο 0,22%.
Στον αντίποδα, πιέσεις ασκήθηκαν στα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης. Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς κινήθηκε 14 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 1,78% και του πορτογαλικού 21 μονάδες βάσης, στο 3,14%.
Εν τω μεταξύ, άνοδο σημείωσε το κόστος ασφάλισης για χρεοκοπία ευρωπαϊκού εταιρικού χρέους, με τον δείκτη Markit iTraxx να σκαρφαλώνει 16 μονάδες στις 137.56 μονάδες. Το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας αμερικανικών εταιρειών με αξιολόγηση «junk» αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.
Πάνω από τα 1.200 σκαρφάλωσε ο χρυσός
Νέες πιέσεις ασκήθηκαν στο αργό πετρέλαιο, παρά την κάμψη του δολαρίου. Η ανοδική πορεία του αμερικανικού νομίσματος την περασμένη εβδομάδα είχε στηρίξει την ανάκαμψη του αργού και άλλων εμπορευμάτων.
Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, υποχωρώντας κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο, το συμβόλαιο του πετρελαίου brent υποχώρησε 0,5%, στα 33,8 δολάρια το βαρέλι.
Σε υψηλό οκτώ μηνών βρέθηκε ο χρυσός, σκαρφαλώνοντας ενδοσυνεδριακά πάνω από το επίπεδο των 1.200 δολαρίων ανά ουγκιά. Το πολύτιμο μέταλλο έκλεισε με άνοδο 3,5%, στα 1.197 δολάρια το βαρέλι.
Σε υψηλό 15 μηνών το γεν
Το γεν κέρδισε πάνω από 0,8% έναντι ενός καλαθιού 16 νομισμάτων. Η ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε στα 115,2 γεν το δολάριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει καταγράψει το δολάριο έναντι του γεν από τον Νοέμβριο του 2014.
Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index υποχώρησε 0,2%, αντιστρέφοντας τα αρχικά κέρδη. Η ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ διαμορφώθηκε στο $1,12.
Το πέσο του Μεξικό, το ρωσικό ρούβλι και η τουρκική λίρα κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες από τα νομίσματα των αναδυόμενων, διολισθαίνοντας τουλάχιστον 0,9% έναντι του δολαρίου.