Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απηύθυνε σήμερα έκκληση για καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ώστε να διατηρηθεί η ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν.Η Μέρκελ, η οποία άνοιξε πέρυσι το καλοκαίρι τα σύνορα της χώρας της για να υποδεχθεί τους Σύρους που διαφεύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο, δέχεται αυξανόμενη πίεση να περιορίσει την εισροή μεταναστών, καθώς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφθασαν πέρυσι στη Γερμανία.
Μια δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα, έδειξε πως η υποστήριξη της κοινής γνώμης προς την Μέρκελ βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσεράμισι ετών, καθώς πάνω από 80% των Γερμανών αμφιβάλλουν ότι η κυβέρνησή της έχει υπό έλεγχο την προσφυγική κρίση.
"Έχουμε ανάγκη να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε το Σένγκεν", δηλώνει η Μέρκελ στο εβδομαδιαίο της podcast.
Ενδεχόμενη αποτυχία να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα διακυβεύσει την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, που είναι η βάση για τον πλούτο της ένωσης, πρόσθεσε η Μέρκελ.
Ιδιαίτερα η προστασία των εξωτερικών συνόρων δεν εξελίσσεται πολύ καλά εκεί όπου η ΕΕ έχει θαλάσσια σύνορα, δήλωσε η καγκελάριος, σε μια έμμεση αναφορά στην Ελλάδα.
Η Μέρκελ θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και να προσπαθήσουν να βρουν μια κοινή λύση ώστε να σταματήσει η λαθραία διακίνηση ανθρώπων.
ΕΕ: Η Τουρκία έχει καθήκον να υποδεχτεί τους πρόσφυγες από Χαλέπι
Οι Ευρωπαίοι υπενθύμισαν σήμερα το πρωί στην Τουρκία πως έχει καθήκον έναντι του διεθνούς δικαίου να υποδεχθεί τους χιλιάδες σύρους πρόσφυγες οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι στα σύνορά της αφού διέφυγαν από μια επίθεση του στρατού του καθεστώτος που υποστηρίζεται από τη ρωσική αεροπορία.
"Η Συμβαση της Γενεύης, η οποία προβλέπει ρητώς την υποδοχή των προσφύγων, εξακολουθεί να ισχύει", δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, κατά την άφιξή του σε σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Άμστερνταμ.
Ο Χαν ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους σχετικά με το κλείσιμο εκ μέρους της Τουρκίας του μεθοριακού περάσματος του Οντσούπιναρ (ονομάζεται Μπαμπ αλ-Σαλάμα από τη συριακή πλευρά), νότια της τουρκικής πόλης Κιλίς, απ' όπου χθες δεν επιτρεπόταν σε κανέναν να εισέλθει στο τουρκικό έδαφος ή να εξέλθει απ' αυτό.
Σύμφωνα με τους τελευταίους αριθμούς που ανακοινώθηκαν από τον ΟΗΕ, 20.000 άνθρωποι συνωστίζονται ήδη από τη συριακή πλευρά αυτού του μεθοριακού περάσματος ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η επίθεση του καθεστώτος στην επαρχία του Χαλεπιού (βόρεια Συρία) με την υποστήριξη περισσοτέρων των χιλίων ρωσικών αεροπορικών επιδρομών έχει ωθήσει από τη Δευτέρα σχεδόν 40.000 αμάχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν ατύπως από χθες Παρασκευή στο Άμστερνταμ, αναμενόταν να επωφεληθούν από την παρουσία του τούρκου ομολόγου τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου για του επισημάνουν την ανησυχία τους για την τύχη αυτών των προσφύγων, αναφέρει το ΑΠΕ επικαλούμενο διπλωματική πηγή.
"Όλος ο κόσμος είδε τις εικόνες από το Χαλέπι, τις δεκάδες χιλιάδες των ανθρώπων που διαφεύγουν, που διαφεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.
"Δεν έχουμε αρμοδιότητα να πούμε στην Τουρκία τι πρέπει να κάνει", υπογράμμισε σχετικά με τους πρόσφυγες που είναι αποκλεισμένοι στα σύνορα. Όμως στη διάρκεια της διάσκεψης των δωρητών για τη Συρία, την Πέμπτη στο Λονδίνο, ο τούρκος πρωθυπουργλός Αχμέτ Νταβούτογλου "είπε πως θα επιτραπεί σ' αυτούς τους ανθρώπους να μπουν στην Τουρκία", επέμεινε.
"Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε μια νέα μεγάλη ροή προσφύγων" προς την Ευρώπη, συνέχισε ο Άσελμπορν. "Είναι η συνέπεια των βομβαρδισμών που πραγματοποιούνται αδιακρίτως μέσα στο Χαλέπι και γύρω απ' αυτό", τόνισε.
Ν. Κοτζιάς: Δεν οφείλει μόνο η Ελλάδα απαντήσεις
«Από πλευράς μας, κατέστη σαφές προς όλους ότι δεν οφείλει μόνο η Ελλάδα απαντήσεις. Απαντήσεις οφείλουν, επίσης, όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της άτυπης άτυπης συνάντησης Gymnich των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που έλαβε χώρα επί ένα διήμερο στο 'Αμστερνταμ.
«Διότι» πρόσθεσε «δεν έχει ακόμη δοθεί στην Ελλάδα η αναγκαία βοήθεια, η οποία προβλέπεται στις αποφάσεις όλων των συναντήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα».
Ο κ. Κοτζιάς, όπως εξήγησε, στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη, σήμερα, για την προσφυγική μεταναστευτική κρίση ανάμεσα στα υποψήφια προς ένταξη κράτη-μέλη των Δυτ. Βαλκανίων και στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στο διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων, που αποτέλεσε και το αποκλειστικό ζήτημα κατά τη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ και των ομολόγων τους από τα υποψήφια προς ένταξη κράτη, τόνισε με έμφαση «ότι είναι αναγκαίο τα σύνθετα προβλήματα να βρουν σύνθετες λύσεις και για το σκοπό αυτό πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι αποφάσεις που έχουμε λάβει σε σειρά συναντήσεων και οι οποίες δεν εφαρμόζονται» .
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης μέρας της άτυπης συνάντησης Gymnich, η συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών είχε ως επίκεντρο το μέλλον της αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη, αλλά και οι σχέσεις της ΕΕ με το Ιράν, υπό το φως της πρόσφατης άρσης των κυρώσεων.
Συνάντηση Μέρκελ- Ολάντ την Κυριακή για προσφυγικό
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναμένεται ότι θα συζητήσουν την Κυριακή στο Στρασβούργο τρόπους για την "απορρόφηση" των μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη περνώντας από την Τουρκία στην Ελλάδα αλλά και τις διαπραγματεύσεις για να αποφευχθεί το λεγόμενο Brexit, η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφεραν σήμερα διπλωματικές πηγές.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι δύο ηγέτες έχουν δώσει "ραντεβού" για το απόγευμα της Κυριακής στο Στρασβούργο, σε μια ανεπίσημη συζήτηση. Αμέσως μετά θα δειπνήσουν, προσκεκλημένοι του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε ένα εστιατόριο της πόλης, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τον καθεδρικό ναό.
Η συνάντηση αυτή, που θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, διεξάγεται λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ, στις 18 και 19 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.
Ούτε η Μέρκελ, ούτε και ο Ολάντ θα κάνουν κάποια δήλωση κατά την άφιξή τους και μετά τη λήξη της συνάντησής τους.
"Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τον Χώρο Σένγκεν", θα εξετάσουν λύσεις για το προσφυγικό, από τη δημιουργία κέντρων καταγραφής, τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών, τους ελέγχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα και την ανακατανομή των προσφύγων, διευκρίνισαν οι διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Για τη Γερμανία, όπου η Άγγελα Μέρκελ εμφανίζεται αποδυναμωμένη πολιτικά λόγω του προσφυγικού, η λύση του προβλήματος είναι "θέμα επιβίωσης", είπε ένας διπλωμάτης που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Εάν δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα εντός των επόμενων εβδομάδων, η ΕΕ και ιδίως η Γερμανία θα βρεθούν αντιμέτωπες με "πολύ ισχυρές πιέσεις", συμπλήρωσε.
Οι Τούρκοι θα πρέπει "να κάνουν αυτό που τους αναλογεί", δηλαδή να αποδεχτούν την επανεισδοχή των μεταναστών που δεν θα γίνονται δεκτοί στην ΕΕ και να ελέγξουν καλύτερα τα σύνορά τους. Όσο για την Ελλάδα, θα πρέπει να γνωστοποιήσει τις ανάγκες της και να θέσει σε λειτουργία τον μηχανισμό που θα επιτρέψει την ανάπτυξη "όλων των αναγκαίων μέσων, γαλλικών, γερμανικών, ευρωπαϊκών", που σχεδιάζουν να κινητοποιήσουν το Παρίσι και το Βερολίνο.
Τις τελευταίες ημέρες οι δύο πρωτεύουσες έχουν πολλαπλασιάσει τις επαφές τους με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και με τις τουρκικές αρχές και η συνάντηση της Κυριακής θα είναι μια ευκαιρία για τους δύο ηγέτες να εξετάσουν την κατάσταση.
Όσον αφορά το θέμα της Βρετανίας, "δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ της στάσης του Ολάντ και εκείνη της Μέρκελ", διαβεβαιώνει το Παρίσι.