Στο στόχαστρο κερδοσκόπων το γουάν

Η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα είναι εμφανής, με τους αναλυτές να αναρωτιούνται αν η κυβέρνηση της χώρας θα επιτρέψει περαιτέρω μείωση της αξίας του γουάν. Διεθνή hedge funds έχουν ήδη αρχίσει να «στοιχηματίζουν».

Στο στόχαστρο κερδοσκόπων το γουάν

Η κινεζική οικονομία είχε ένα επεισοδιακό ξεκίνημα το 2016. Χρειάστηκε να επανειλημμένα να ανασταλούν οι συναλλαγές στις χρηματαγορές της χώρας προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα πανικού και μαζικές πωλήσεις.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, την ίδια ώρα το εθνικό νόμισμα της Κίνας, το γουάν, έχει υποχωρήσει σε χαμηλό πενταετίας έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Επίσημες μετρήσεις στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας έδειξαν ότι ο γιγάντιος βιομηχανικός τομέας υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 και πλέον χρόνων, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες για την εξέλιξη της οικονομίας.

Από την πλευρά της η Κεντρική Τράπεζας της Κίνας χρησιμοποιεί τα μεγάλα νομισματικά της αποθέματα για να στηρίξει το γουάν. Πάντως, το κεντρικό ερώτημα που αφορά τον προσανατολισμό της κινεζικής οικονομίας εξακολουθεί να πλανάται στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, πολλοί διαχειριστές αμερικανικών hedge funds έχουν τοποθετήσει τα χρήματά τους ποντάροντας σε κατακόρυφη πτώση της αξίας του γουάν. Για παράδειγμα, ο Κάιλ Μπας από την Hayman Capital Management έχει επενδύσει το 85% των κεφαλαίων του «σε συναλλαγές που αναμένεται να αποδώσουν εάν το γουάν και το δολάριο του Χονγκ Κονγκ υποτιμηθούν τα επόμενα τρία χρόνια», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Ο εκπρόσωπος του συγκεκριμένου hedge fund εκτιμά ότι το κινεζικό νόμισμα θα χάσει σε διάστημα τριών ετών έως και το 40% της σημερινής του αξίας.

Και ο Σόρος «στοιχηματίζει» κατά του γουάν

Στον «χορό» των εκτιμήσεων μπήκε και ο θρυλικός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος είχε θησαυρίσει στοιχηματίζοντας κατά της βρετανικής στερλίνας το 1992.

Όπως αποκάλυψε προ δύο εβδομάδων από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, τώρα στοιχηματίζει ξανά κατά του γουάν και άλλων ασιατικών νομισμάτων. Στόχος του Σόρος και των επενδυτών που προβαίνουν σε κερδοσκοπικές επενδύσεις είναι να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ενδιαφερόμενους. Εξάλλου όσο περισσότερα τα «στοιχήματα» τόσο μεγαλύτερη πίεση ασκείται στο νόμισμα. Ενδεικτικό των πιέσεων αυτών είναι το γεγονός ότι στη διάρκεια των περασμένων έξι μηνών τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας συρρικνώθηκαν κατά 500 ολόκληρα δισεκατομμύρια δολάρια!

Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας διαθέτει ακόμη «αέρα» 3.300 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Εάν εξακολουθήσει να πουλά τα αποθέματα αυτά, θα εξασθενήσει το δολάριο ενισχύοντας παράλληλα το γουάν. Με αυτόν τον τρόπο, αυτοί που παίρνουν τις σχετικές αποφάσεις στην Κίνα, ισχυροί κερδοσκόποι όπως ο Τζορτζ Σόρος θα κρατηθούν μακριά. «Κήρυξη πολέμου κατά του νομίσματος της Κίνας; Χαχα!», ήταν ο γεμάτος αυτοπεποίθηση πρωτοσέλιδος τίτλος της κινεζικής εφημερίδας People 's Daily, επίσημου οργάνου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Αλλαγή στρατηγικής από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας

«Οι περισσότεροι παίκτες των χρηματαγορών θεωρούν ότι η Κίνα θα υποτιμήσει περαιτέρω το νόμισμά της», δήλωσε στο Νταβός ο Γκάρυ Κον, πρόεδρος της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «οι περισσότεροι από εμάς εκτιμούμε ότι η υποτίμηση θα είναι πολύ αργή και μεθοδική, για μεγάλη χρονική περίοδο».

Με την κινεζική οικονομική ανάπτυξη να περιορίζεται πέρσι σε ποσοστό 6,9%, που συνιστά χαμηλό 25ετίας, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η περαιτέρω εξασθένηση του γουάν θα ήταν προς το συμφέρον της Κίνας, δεδομένου ότι θα έκανε φθηνότερες τις εξαγωγές τονώνοντας παράλληλα την οικονομία.

Πάντως, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας φαίνεται να ακολουθεί πολύ συγκεκριμένη στρατηγική. Σύμφωνα με τον Φανγκ Σίνγκαϊ, επικεφαλής τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, που ανήκει στα υψηλά κλιμάκια της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, η χώρα επιχειρεί να υιοθετήσει μια συνολικότερη προσέγγιση των συναλλαγματικών ισοτιμιών του γουάν. Από την αυστηρή προσήλωση στο αμερικανικό δολάριο, επιδιώκει να εστιάσει στη συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν με περισσότερα εθνικά νομίσματα -με έμφαση σε αυτά των κύριων εμπορικών εταίρων, δηλαδή ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας- επιχειρώντας έτσι να αλλάξει τα δεδομένα δημιουργώντας νέες ισορροπίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v