Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να ανοίξει υπόθεση κατά του νέου κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας διότι έχει υπερβολικά μεγάλο έλεγχο του κράτους, με αφορμή τον νόμο για τα δημόσια μέσα μαζικής ενημέρωσης που έχει επικριθεί ως αντίθετος με τις θεμελιώδεις αρχές του μπλοκ για το κράτος δικαίου.
Ο πρόεδρος της Πολωνίας υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα έναν νόμο βάσει του οποίου δίνεται στην κυβέρνηση ο πλήρης έλεγχος του κρατικού ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, αφού της επιτρέπει να διορίζει και να απομακρύνει κατά βούληση τη διοίκησή τους. Οι επικριτές της κίνησης αυτής υπογραμμίζουν πως υπονομεύει έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της δημοκρατίας.
Σύμφωνα με το Associated Press, ο Ευρωπαίος επίτροπος Φρανς Τίμερμανς ανέφερε πως οι αρχές θα διεξάγουν προκαταρκτική αξιολόγηση σε σχέση με το θέμα. Πρόκειται για το πρώτο βήμα μιας παρατεταμένης διαδικασίας που θα μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και στην αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Πολωνίας στο μπλοκ των 28 κρατών.
Σε κάθε περίπτωση, ο Rafal Bochenek, εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης, υποτίμησε την απόφαση δηλώνοντας πως είναι μια τυπική διαδικασία που δεν επηρεάζει τις σχέσεις της χώρας με την Κομισιόν. Ανέφερε επιπλέον πως ο Τίμερμανς έχει ήδη προσκληθεί στη Βαρσοβία για διαπραγματεύσεις με θέμα την πολωνική νομοθεσία.
Το Δεκέμβριο, το κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» -το οποίο έχει πλήρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία- έκανε κάποιες κινήσεις για να εξασφαλίσει επιρροή στο συνταγματικό δικαστήριο που υποτίθεται πως είναι ανεξάρτητο και έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει την νομοθεσία της κυβέρνησης.
Στο μεταξύ, η Πολωνία έχει επανειλημμένως ασκήσει κριτική στην ΕΕ και κάποιους από τους ηγέτες της, υποστηρίζοντας ότι ανακατεύονται στις εσωτερικές της υποθέσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με την Ουγγαρία και τον πρωθυπουργό της Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έχει ήδη τονίσει ότι στηρίζει την Πολωνία.
Το πρακτορείο υπενθυμίζει πως μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν έχει ποτέ αναστείλει τα δικαιώματα ψήφου κάποιου από τα μέλη της.