Τρεις λόγοι για το «σπιράλ θανάτου» του πετρελαίου

Η ευθεία κόντρα Σαουδικής Αραβίας και Ιράν έχει τα αντίθετα από το αναμενόμενο αποτελέσματα, η συνεχιζόμενη μεταβλητότητα στην Κίνα πλήττει τη ζήτηση στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού και η πτώση στην αμερικανική προσφορά δεν κάνει τη διαφορά.

Τρεις λόγοι για το «σπιράλ θανάτου» του πετρελαίου

Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν και ο κίνδυνος διακοπών της παραγωγής στην περιοχή, οι επιθέσεις στην υποδομή πετρελαίου της Λιβύης και, πλέον, μια τεράστια εβδομαδιαία μείωση στα αποθέματα του αμερικανικού αργού, κανονικά θα ήταν αρκετά ώστε να πυροδοτήσουν μια άνοδο στις τιμές του πετρελαίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το MarketWatch, αυτές δεν είναι φυσιολογικές συνθήκες και οι τιμές μέχρι στιγμής πέφτουν κάθε μέρα του 2016 υποχωρώντας στα 33 δολάρια. Το δημοσίευμα παρουσιάζει μερικούς λόγους για τους οποίους το πετρέλαιο πέφτει:

1. Σαουδική Αραβία και Ιράν βρίσκονται σε ευθεία κόντρα

Η αγορά πετρελαίου αρχικά ανέβηκε τη Δευτέρα, έπειτα από τα νέα πως η Σαουδική Αραβία έκοψε τους διπλωματικούς δεσμούς με το Ιράν. Η αύξηση βασίστηκε στις προσδοκίες πως η διαμάχη μεταξύ των δύο μεγάλων παραγωγών πετρελαίου μπορεί να περιορίσει την παραγωγή στην περιοχή.

Ωστόσο οι τιμές του πετρελαίου έκλεισαν χαμηλότερα τη Δευτέρα, καθώς οι traders άρχισαν να συνειδητοποιούν πως οι εντάσεις πρόκειται να περιπλέξουν οποιαδήποτε κίνηση για συνεργασία, με στόχο τον περιορισμό του κορεσμού στο αργό.

«Αυτή η ένταση είναι διαφορετική από εκείνες που έχουμε δει στο παρελθόν», ανέφερε ο Darin Newsom, ανώτατος αναλυτής στην DTN. Τα δύο μέλη του ΟΠΕΚ «λύνουν τις διαφορές τους με διάφορες μάχες», τόνισε προσθέτοντας πως αυτό «αντί να πυροδοτεί μια άνοδο στην αγορά εξαιτίας φόβων για μια διακοπή στην προσφορά, τώρα μπορούμε να δούμε ότι και οι δύο αυξάνουν την παραγωγή για να επιφέρουν περισσότερο οικονομικό πόνο ο ένας στον άλλο. Περισσότερη παραγωγή από τον έναν ή και τους δύο σημαίνει μεγαλύτερες προμήθειες παγκοσμίως».

2. Η Κίνα επιβραδύνεται και οι παγκόσμιες αγορές μετοχών πέφτουν

Η προσφορά μπορεί επίσης να συνεχίσει να διογκώνεται αν επιβραδυνθεί η ζήτηση για το πετρέλαιο, ενώ μια πτώση στις παγκόσμιες αγορές μετοχών και τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα της Κίνας -του μεγαλύτερου εισαγωγέα αργού στον κόσμο- υπονοούν πως θα το κάνει.

Η Κίνα ανακοίνωσε πως ο δείκτης για τον τομέα της μεταποίησης έπεσε τον περασμένο μήνα, τη στιγμή που μια ιδιωτική μέτρηση κατέδειξε ότι η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της χώρας αυξήθηκε με πιο βραδύ ρυθμό τον Δεκέμβριο.

«Η συνεχιζόμενη μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την υγεία της κινεζικής οικονομίας, σημαίνει πως δεν υπάρχει λόγος να αναμένουν οι επενδυτές μια ξαφνική άνοδο στην ανάπτυξη της ζήτησης φέτος», εκτίμησε χθες ο Fawad Razaqzada, τεχνικός αναλυτής στη Forex.com. «Επομένως, εξακολουθεί να μη φαίνεται τέλος στη βουτιά του πετρελαίου», κατέληξε.

3. Κρύβονται πολλά πίσω από την πτώση στην αμερικανική προσφορά

Το αίσθημα στην αγορά πετρελαίου είναι τόσο πεσμένο, που μια πτώση στα αποθέματα του αμερικανικού αργού δεν ήταν αρκετή για να βοηθήσει έστω και λίγο μια ανάκαμψη στις τιμές, ιδιαίτερα έπειτα από μια πιο προσεκτική εξέταση στα δεδομένα.

Την Τετάρτη, η αμερικανική Αρχή Πληροφοριών για την Ενέργεια ανέφερε πως η προσφορά αργού έπεσε κατά 5,1 εκατ. βαρέλια από την προηγούμενη εβδομάδα που έληξε με την αρχή του χρόνου. Μια πτώση αυτού του μεγέθους συνήθως πιέζει προς τα πάνω τις τιμές, αλλά οι αναλυτές τόνισαν πως η μεγάλη πτώση οφείλεται στην προσπάθεια των εταιριών να μειώσουν στο τέλος του χρόνου τα αποθέματά τους, ψάχνοντας για φοροελαφρύνσεις.

«Η πτώση στα αποθέματα είναι ένα θετικό για την αγορά, αλλά αυτό έχει παραπάνω από αντισταθμιστεί από τη συνεχιζόμενη αύξηση στην παραγωγή», επεσήμανε ο Rob Haworth, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής στην U.S. Bank Wealth Management.

Η αμερικανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 17.000 βαρέλια την ημέρα σε 9,22 εκατ. βαρέλια συνολικά, την εβδομάδα που έληξε την 1η Ιανουαρίου.

Επιπλέον, κοιτώντας τα στοιχεία είναι εύκολο να δει κανείς πού πήγε όλο το αργό, αφού αυξήθηκαν τα αποθέματα της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης.

Πάντως, «οι τιμές του πετρελαίου πιθανώς θα παραμείνουν υπό πίεση μέχρι να υπάρξουν ενδείξεις πως είτε η παραγωγή επιβραδύνεται, είτε υπάρχει μια σημαντική διακοπή της παραγωγής στη Μέση Ανατολή, είτε μια παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κάνει την έκπληξη», τόνισε ο Haworth.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v