Η Ασία αποτελεί το κύριο «πεδίο μάχης» μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών καθώς, εν μέσω της τεράστιας πτώσης των τιμών του αργού τα τελευταία δύο χρόνια, οι Σαουδάραβες και άλλοι παραγωγοί ανταγωνίζονται σκληρά για να εξασφαλίσουν πελάτες. Σύμφωνα με το Bloomberg, η ήπειρος αντιστοιχεί στο 70% των εξαγωγών πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.
Για τη Saudi Aramco αυτό σημαίνει αγορές μεριδίων σε διυλιστήρια, με συμβόλαια που εγγυώνται πως το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου θα προέρχεται από το βασίλειο. Η εταιρία έχει επενδύσει σε τρεις εγκαταστάσεις επεξεργασίας στην Ασία. Καθώς το Ιράν ετοιμάζεται να τονώσει τις δικές του εξαγωγές, οι Σαουδάραβες βρίσκονται στο μεταίχμιο μιας δραματικής αύξησης στις δεσμεύσεις τους στην περιοχή, εστιάζοντας σε πρότζεκτς δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χώρες από την Ινδονησία μέχρι το Βιετνάμ.
Η κατοχή διυλιστηρίων στην Ασία αποτελεί «μέρος μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής ενοποίησης» του σαουδικού μεριδίου αγοράς σε μια ζωτικής σημασίας περιοχή, ανέφερε ο Mustafa Ansari, αναλυτής στην Arab Petroleum Investment, μια αναπτυξιακή τράπεζα που ελέγχεται από το κράτος της Σαουδικής Αραβίας.
Οι Σαουδάραβες είχαν ακολουθήσει μια παρόμοια πορεία στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τρεις δεκαετίες προκειμένου να εξασφαλίσουν πωλήσεις καθώς κατρακυλούσε η τιμή του αργού, αγοράζοντας τρεις εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου στο Τέξας και τη Λουιζιάνα. Η στρατηγική αυτή είχε αποτέλεσμα, αφού το αμερικανικό διυλιστήριο Motiva Enterprises του οποίο το μισό μερίδιο ανήκει στην Aramco εισήγαγε 65 εκατ. βαρέλια σαουδικού πετρελαίου τους πρώτους οκτώ μήνες του 2015.