Τα σημάδια δεν θα μπορούσαν να είναι πιο καθαρά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τονώσει σήμερα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για πληθωρισμό στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, ενώ οι αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι επίκειται μια κίνηση από το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας, το ερώτημα για το ποια εργαλεία θα χρησιμοποιήσει η τράπεζα παραμένει ανοιχτό.
Οι προσδοκίες για περαιτέρω οικονομική τόνωση από τον Μάριο Ντράγκι είναι υψηλές μετά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, όταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι θα επανεξεταστεί η νομισματική πολιτική στην επόμενη συνεδρίαση.
Μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου στην ευρωζώνη, που βγήκαν την Τετάρτη, μόλις κατά 0,1%, έχουν εξαφανιστεί οι αμφιβολίες για το αν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο. Εν τω μεταξύ ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 0,9% από 1,1%.
«Μετά το outlook για χαμηλότερο δομικό πληθωρισμό, αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα εκπληρώσει τις προσδοκίες προσφέροντας ένα επιθετικό πακέτο μέτρων χαλάρωσης», ανέφερε σε σημείωμα προς τους πελάτες ο Pernille Bomholdt Henneberg, αναλυτής στην Danske Bank.
Μείωση του επιτοκίου καταθέσεων μαζί με την ενίσχυση του QE;
Όπως υποστηρίζει η Sara Sjolin του Marketwatch, το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι ποια θα είναι η σύνθεση αυτού του επιθετικού πακέτου. Η ΕΚΤ προβλέπεται να πάει ακόμα πιο κάτω από το μηδέν το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ. Το επιτόκιο καταθέσεων βρίσκεται αυτή την στιγμή στο -0,2%, μετά την τελευταία μείωση τον Σεπτέμβριο του 2014.
Ο Μάριο Ντράγκι είχε υποστηρίξει τότε πως τα επιτόκια είχαν φτάσει στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, αλλά στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει. Συγκεκριμένα αποκάλυψε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο έχει συζητήσει μια μείωση στο επιτόκιο καταθέσεων, λόγω των χαμηλών προσδοκιών για την ανάπτυξη και τις τιμές καταναλωτή.
Αναλυτές από την Danske Bank, την Berenberg και την RBC Capital Market προβλέπουν μείωση κατά 20 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Πέμπτης, στο -0,4%, με την ΕΚΤ να κρατάει την πόρτα ανοιχτή για περαιτέρω μείωση. Στην Barclays περιμένουν μείωση κατά 10 μονάδες βάσης.
Η συγκλίνουσα άποψη των αναλυτών είναι ότι η κεντρική τράπεζα θα παρατείνει τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού πέρα από τον Σεπτέμβριο του 2016.
Επιπλέον ορισμένοι οικονομολόγοι αναμένουν ακόμα ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει την ποσότητα των μηνιαίων αγορών κατά 15 δισ. ευρώ, στα 75 δισ. ευρώ, διευρύνοντας παράλληλα τις κατηγορίες των τίτλων που είναι επιλέξιμοι.