Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανθρωποκυνηγητό για τους τρομοκράτες στο Παρίσι

Ταυτοποιήθηκαν οι πρώτοι από τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία. Σε τρία αδέλφια εστιάζονται οι έρευνες. Συλλήψεις στις Βρυξέλλες, βρέθηκε ΙΧ με Καλάσνικοφ. Στους 129 οι νεκροί. Η οργή Ολάντ και τα μηνύματα συμπαράστασης.

Ανθρωποκυνηγητό για τους τρομοκράτες στο Παρίσι

Γάλλος υπήκοος, 29 ετών, μεγαλωμένος σε υποβαθμισμένο προάστιο του Παρισιού είναι ο ένας από τους επτά καμικάζι που σκόρπισαν τον θάνατο στο Παρίσι.

Ονομάζεται Ισμαήλ Ομάρ Μουσταφάι και η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει τον πατέρα και τον αδερφό του, μετά από έρευνες στα σπίτια τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ισμαήλ Ομάρ Μουσταφάι είχε πάει στη Συρία μέσω Τουρκίας.

Έξι άτομα του περιβάλλοντος του Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφαΐ, τέθηκαν υπό κράτηση, κυρίως ο πατέρας του και ο αδελφός του όπως και η σύζυγος του τελευταίου, ανακοίνωσαν σήμερα δικαστικές και αστυνομικές πηγές.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχει ταυτοποιηθεί άλλος ένας από τους νεκρούς δράστες, ο οποίος ήταν Γάλλος υπήκοος ενώ τρία αδέλφια έχουν μπει στο στόχαστρο των ερευνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο ένας από τους αδελφούς σκοτώθηκε στις επιθέσεις, ο δεύτερος κρατείται στο Βέλγιο, όμως δεν έχει διευκρινιστεί αν συμμετείχε ή όχι στις επιθέσεις αυτές, ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν έχουν καμία πληροφορία για τον τρίτο. Ενδέχεται να είναι μεταξύ των νεκρών βομβιστών αυτοκτονίας ή να έχει διαφύγει.

Επίσης, όπως ανακοίνωσαν αστυνομικές πηγές, ένα αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκε κατά τις επιθέσεις που έγιναν το βράδυ της Παρασκευής εναντίον δύο εστιατορίων στο ανατολικό Παρίσι, βρέθηκε στο Μοντρέιγ, στα ανατολικά προάστια του Παρισιού.

Δικαστική πηγή αναφέρει ότι πρόκειται για ένα μαύρο αυτοκίνητο μάρκας Seat, στο οποίο εντοπίστηκαν πολλά τουφέκια Καλάσνικοφ του ίδιου τύπου με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις στο Παρίσι.

Αυτόπτες μάρτυρες είχαν αναφέρει την παρουσία ενός μαύρου Seat το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες των επιθέσεων εναντίον μπαρ και εστιατορίων σε τρεις τοποθεσίες του ανατολικού Παρισιού.

Στο στόχαστρο τρία αδέλφια

Τρία αδέλφια έχουν μπει στο στόχαστρο των ερευνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή στο Παρίσι, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Ο ένας από τους αδελφούς σκοτώθηκε στις επιθέσεις, ο δεύτερος κρατείται στο Βέλγιο, όμως δεν έχει διευκρινιστεί αν συμμετείχε ή όχι στις επιθέσεις αυτές, ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν έχουν καμία πληροφορία για τον τρίτο. Ενδέχεται να είναι μεταξύ των νεκρών βομβιστών αυτοκτονίας ή να έχει διαφύγει.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, έχει ταυτοποιηθεί άλλος ένας από τους νεκρούς δράστες, ο οποίος ήταν Γάλλος υπήκοος.

Συλλήψεις και στο Μολενμπεκ των Βρυξελλών

Συλλήψεις έγιναν και στις Βρυξέλλες, όπου έχει νοικιαστεί ένα από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Κουν Χέενς, δήλωσε μέσω twitter ότι η βελγική αστυνομία έκανε συλλήψεις "πολλών ατόμων" στο πλαίσιο επιχείρησης που πραγματοποίησε στη συνοικία Μολενμπέκ των Βρυξελλών, η οποία συνδέεται με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βελγική εισαγγελία, δύο Γάλλοι που είχαν διαμείνει στις Βρυξέλλες, ο ένας από τους οποίους στην κοινότητα Μόλενμπικ της βελγικής πρωτεύουσας, περιλαμβάνονται μεταξύ των δραστών των φονικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι και "υπέκυψαν επιτόπου".

Εξάλλου τα "δύο αυτοκίνητα με πινακίδες Βελγίου" που βρέθηκαν από τους γάλλους ερευνητές στο Παρίσι και σε ένα κοντινό προάστιο, είχαν μισθωθεί "στην αρχή της εβδομάδας στην περιοχή των Βρυξελλών", σύμφωνα με την εισαγγελία. Συνολικά επτά πρόσωπα κρατουνται από σήμερα στο Βέλγιο στο πλαίσιο της βελγικής πτυχής της έρευνας, προστίθεται από την ίδια πηγή.

Η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε το σαββατοκύριακο σειρά ερευνών που επικεντρώθηκαν στην κοινότητα Μόλενμπικ των Βρυξελλών και εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι ερευνούν ένα μισθωμένο βελγικό αυτοκίνητο που βρέθηκε στο Παρίσι κοντά στο σημείο της πιο φονικής από τις επιθέσεις, αυτής στην αίθουσα συναυλιών του Μπατακλάν.

Αυτόπτες μάρτυρες των επιθέσεων στο Παρίσι είχαν αναφέρει ότι είδαν τους δράστες να επιβαίνουν σε ένα αυτοκίνητο με βελγικές πινακίδες. Μέσα στο όχημα αυτό βρέθηκαν αποδείξεις από ένα πάρκινγκ στο Μολενμπέκ.

Σε μια φωτογραφία που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του τηλεοπτικού δικτύου RTBF, διακρίνεται ένας άνδρας που φορά χειροπέδες και έχει δεμένα τα μάτια.

Οι αστυνομικοί σταμάτησαν "ένα Golf 3, παλιό μοντέλο, έβγαλαν από μέσα έναν άνδρα και του πέρασαν χειροπέδες" είπε ένας κάτοικος της περιοχής που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Τα γεγονότα αυτά έγιναν "γύρω στις 5 το απόγευμα (18.00 ώρα Ελλάδας) και ο δρόμος ήταν αποκλεισμένος", πρόσθεσε η ίδια πηγή διευκρινίζοντας ότι ο συλληφθείς ήταν περίπου 30-40 ετών.

Στο Βέλγιο το επίπεδο του συναγερμού αυξήθηκε από 2 σε 3, την ύψιστη βαθμίδα, για τα γεγονότα στα οποία μετέχει μεγάλο πλήθος ανθρώπων, όπως οι αθλητικές συναντήσεις ή οι επίσημες εκδηλώσεις, όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί ο στρατός σε ενίσχυση των δυνάμεων της αστυνομίας, ανακοίνωσε χθες το βράδυ η βελγική κυβέρνηση.

"Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας θα συνεχιστούν", δήλωσε παράλληλα ο Μισέλ στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, την ώρα που τα βελγικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ειδήσεις σχετικά με την συνεχιζόμενη δράση των δυνάμεων ασφαλείας καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας στην Μολενμπέκ, δυτικά του κέντρου των Βρυξελλών, στην οποία ζουν πολλοί μουσουλμάνοι, κυρίως οικογένειες που προέρχονται από το Μαρόκο και την Τουρκία.

Συνεργασία με το FBI και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας

Σε συντονισμό με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας, στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συνεργάζονται με τα γαλλικές αρχές για τη συγκέντρωση πληροφοριών που ενδέχεται να σχετίζονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Γαλλίας και προσφέρουν την πλήρη συνεργασία τους, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι πολλοί υπήκοοι των ΗΠΑ τραυματίστηκαν και μία Αμερικανίδα σκοτώθηκε στις επιθέσεις. Λαμβάνουμε τα αρμόζοντα μέτρα για αυτό, και η Υπηρεσία Δικαιοσύνης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας στο Εξωτερικό υποστηρίζει τη βοήθεια που προσφέρει η κυβέρνηση στα θύματα και στις οικογένειές τους διαμέσου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του FBI», τονίζει αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πλαστό το διαβατήριο του βομβιστή - καμικάζι

Το συριακό διαβατήριο το οποίο βρέθηκε κοντά στη σορό του ενός από τους βομβιστές-καμικάζι που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι ενδέχεται να είναι πλαστό, όπως μετέδωσαν ΜΜΕ, επικαλούμενα μια πηγή στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει χθες ότι ένα συριακό διαβατήριο βρέθηκε κοντά στο πτώμα του ενός από τους εξτρεμιστές που ανατινάχθηκαν έξω από το Σταντ ντε Φρανς.

Όμως Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News ότι το διαβατήριο αυτό μπορεί να είναι πλαστό. 

Ο αριθμός του δεν αντιστοιχεί σε κανένα διαβατήριο που έχει εκδοθεί από τις αρχές της Συρίας και η φωτογραφία δεν αντιστοιχεί στο όνομα του κατόχου, εξήγησε χαρακτηριστικά.

Φόβοι στη Γερμανία για είσοδο τρομοκρατών

Ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας κάλεσε να εφαρμοστούν οι τυπικές διαδικασίες σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της έλευσης χιλιάδων προσφύγων καθημερινά στη Γερμανία, κρίνοντας ότι εξτρεμιστές θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν την χαοτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εν μέσω της προσφυγικής κρίσης.

Οι επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 129 άνθρωποι, τροφοδότησε την ήδη τεταμένη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία για την πολιτική που έχει εφαρμόσει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έναντι των προσφύγων μέχρι σήμερα. 

Υψώθηκαν φωνές που καλούν την κυβέρνηση να φροντίσει να υπάρξει καλύτερος έλεγχος των ανθρώπων που εισέρχονται στη χώρα.

Η Ευρώπη έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τη χειρότερη προσφυγική κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Γερμανία αναμένεται να υποδεχθεί έως και 1 εκατομμύριο ανθρώπους φέτος.

«Είναι πιθανό να υπάρχουν και τρομοκράτες που φθάνουν μαζί με τους πρόσφυγες, αλλά το θεωρούμε λιγότερο πιθανό» από άλλα ενδεχόμενα, σημείωσε ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, ο επικεφαλής της BfV - της γερμανικής αντικατασκοπείας - σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύουν την Κυριακή γερμανικές τοπικές εφημερίδες.

«Για τις αρχές ασφαλείας, είναι σημαντικό να εφαρμόζονται τυπικές διαδικασίες όσον αφορά την είσοδο στη Γερμανία και την εφαρμογή των διαδικασιών ασύλου», πρόσθεσε.

Ενώ η γερμανική αστυνομία πραγματοποιεί ελέγχους διαβατηρίων σε συνοριακές διελεύσεις και ειδικούς χώρους τράνζιτ, χιλιάδες πρόσφυγες πιστεύεται ότι έχουν εισέλθει και συνεχίζουν να μπαίνουν στη Γερμανία χωρίς να έχουν υποβληθεί σε κανέναν έλεγχο.

Ο Μάασεν επισήμανε πάντως ότι η οδός διέλευσης των προσφύγων από τη Συρία η το Ιράκ στην Τουρκία, στην Ελλάδα και προς βορρά μέσω Βαλκανίων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. 

«Θα ήταν ριψοκίνδυνο και ασυνήθιστο για ανθρώπους που έχουν αναλάβει μια μάχιμη αποστολή να περάσουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά με πλεούμενα-φέρετρα», εξήγησε.

Καταδικάζουν την επίθεση 99 ένοπλες οργανώσεις της Συρίας

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, 99 ένοπλες οργανώσεις οι οποίες δρουν στη Συρία, περιλαμβανομένης της Τζάις αλ Ισλάμ («Στρατός του Ισλάμ») καταδίκασαν με τους εντονότερους όρους τις επιθέσεις στο Παρίσι, που σκότωσαν τουλάχιστον 129 ανθρώπους.

Στην ανακοίνωση, η συντονισμένη επιχείρηση που διεξήγαγε το ΙΚ χαρακτηρίζεται μια «εγκληματική επίθεση», η οποία αντίκειται «στους [ισλαμικούς] νόμους και τις αξίες της ανθρωπότητας».

Η πλειονότητα των οργανώσεων ανταρτών στη Συρία πολεμούν τόσο εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όσο και του ΙΚ, που έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα του εδάφους της Συρίας και του Ιράκ.

«Αυτή η τρομοκρατία δεν διαφέρει από την τρομοκρατία που υφίσταται καθημερινά ο συριακός λαός τα τελευταία πέντε χρόνια», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το χρονικό του τρόμου

"Έχουν αναγνωρισθεί 103 σοροί, υπάρχουν 20 έως 30 πρόσωπα που δεν έχουν ακόμη αναγνωρισθεί. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες ώρες", διευκρίνισε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, στο τέλος μιας συνάντησής του με οικογένειες θυμάτων. 

Το Σάββατο ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν ανακοίνωσε ότι στους 129 ανέρχονται οι νεκροί και στους 352 οι τραυματίες από τις επιθέσεις. Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι οι δράστες κατά πάσα πιθανότητα έδρασαν χωρισμένοι σε τρεις ομάδες και ορισμένοι από αυτούς ανέφεραν τη Συρία και το Ιράκ ενώ πυροβολούσαν τα θύματά τους.

Ο απολογισμός "δυστυχώς είναι προσωρινός και εξελισσόμενος", όπως τον χαρακτήρισε ο εισαγγελέας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Από τους 352 τραυματίες, οι 99 είναι "σε απολύτως κρίσιμη κατάσταση", πρόσθεσε.

"Επτά τρομοκράτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκληματικής δράσης τους", σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι οι έξι από αυτούς πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι και ανατινάχθηκαν.

Οι "τρομοκράτες" που εισέβαλαν στον συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν αναφέρθηκαν στη Συρία και το Ιράκ. "Σε αυτό το στάδιο των ερευνών μπορούμε να πούμε ότι φαίνεται πολύ πιθανό ότι υπήρχαν τρεις ομάδες τρομοκρατών" συνολικά, συνέχισε.

Εκατοντάδες κάλυκες, οι περισσότεροι διαμετρήματος των 7,62 mm (το διαμέτρημα των Καλάσνικοφ) βρέθηκαν σε όλα τα σημεία των επιθέσεων, πρόσθεσε ο Μολέν.

Ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε επίσης ότι οι γαλλικές αρχές είχαν ανοίξει φάκελο για "ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση" του ενός από τους δράστες ο οποίος μολονότι είχε ποινικό μητρώο, δεν είχε φυλακιστεί ποτέ.

Σύμφωνα με τον Μολέν, ένας άνθρωπος ο οποίος είχε νοικιάσει ένα από τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις συνελήφθη στα σύνορα με το Βέλγιο.

Ο εισαγγελέας έδωσε επίσης το χρονικό περίγραμμα των επιθέσεων, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος:

Στις 21.20 (ώρα Γαλλίας, 22.20 ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής, 13 Νοεμβρίου, ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε μια ζώνη με εκρηκτικά κοντά σε μια πύλη του γηπέδου Σταντ ντε Φρανς, στο προάστιο Σεν Ντενί. Μεταξύ των θεατών στο στάδιο, όπου έδιναν φιλικό αγώνα οι εθνικές ομάδες της Γαλλίας και της Γερμανίας, βρίσκονταν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ο βομβιστής και ένας περαστικός.

Στις 21.25, στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού, στη διασταύρωση των οδών Μπισά και Αλιμπέρ, ένοπλοι πυροβολούν τους πελάτες του μπαρ Le Carillon και του εστιατορίου Petit Cambodge, σκοτώνοντας 15 ανθρώπους και τραυματίζοντας σοβαρά άλλους 10.

Στις 21.30, έξω από το Σταντ ντε Φρανς, άλλος ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί τα εκρηκτικά του και σκοτώνεται.

Στις 21.32, ένοπλοι ανοίγουν πυρ έξω από το μπαρ A La Bonne Biere, στη διασταύρωση των οδών Φοντέν ο Ρουά και Φομπούρ ντι Τεμπλ, στο 11ο διαμέρισμα. Πέντε άνθρωποι σκοτώνονται και οκτώ τραυματίζονται σοβαρά.

Στις 21,36, ένοπλοι σκοτώνουν 19 ανθρώπους στο εστιατόριο La Belle Equipe, στην οδό ντε Σαρόν. Εννά άνθρωποι τραυματίζονται σοβαρά.

Περί τις 21.40, ένας βομβιστικής αυτοκτονίας ανατινάζεται μέσα στο εστιατόριο Le Comptoir Voltaire της λεωφόρου Βολτέρ, επίσης στο 11ο διαμέρισμα. Ένας άνθρωπος τραυματίζεται.

Στις 21.40, ένα αυτοκίνητο σταματά έξω από την αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν. Πολλοί ένοπλοι μπαίνουν στο χώρο όπου δινόταν συναυλία του ροκ συγκροτήματος Eagles of Death Metal και αρχίζουν να πυροβολούν στο πλήθος. Σκοτώνουν 89 ανθρώπους και τραυματίζουν πολλούς. Οι δράστες κάνουν λόγο για το Ιράκ και τη Συρία.

Στις 21.53, ο τρίτος βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάζεται κοντά στο Σταντ ντε Φρανς.

Στις 00.20 του Σαββάτου, 14 Νοεμβρίου, οι δυνάμεις ασφαλείας εισβάλουν στο Μπατακλάν για να απελευθερώσουν όσους βρίσκονται μέσα. Τρεις από τους δράστες σκοτώνονται: ο ένας πυροβολείται από τους αστυνομικούς, οι άλλοι δύο ανατινάζονται πυροδοτώντας τα εκρηκτικά τους.

Ολάντ: Πράξη πολέμου οι επιθέσεις 

Πράξη πολέμου χαρακτήρισε τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι ο Φρανσουά Ολάντ τονίζοντας ότι πίσω από αυτές κρύβονται οι τζιχαντιστές του ISIS και οι συνεργάτες τους στο εσωτερικό της χώρας.

Υπογράμμισε ότι η Γαλλία θα χτυπήσει τους τζιχαντιστές παντού και ανελέητα. «Θα τους χτυπήσουμε αλλύπητα στο σπίτι τους και σε άλλες περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρόκειται για πράξη απόλυτης βαρβαρότητας» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη κινητοποίηση στρατού και αστυνομίας σε όλη τη χώρα. Παράλληλα κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα.

Ο Γάλλος πρόεδρος κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρόσθεσε ότι κινητοποιήθηκαν τουλάχιστον 1.500 στρατιώτες για να αποτραπούν νέες επιθέσεις, ενώ ξεκαθάρισε πως έδωσε εντολή «να κλείσουν τα σύνορα». Παράλληλα απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις έως την Πέμπτη.

Σε επικοινωνία του με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας συμφώνησε, οι δύο χώρες να ενισχύσουν την διμερή συνεργασία τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στο περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

«Ο Μπαράκ Ομπάμα θέλησε να εκφράσει την υποστήριξή του προς τον γαλλικό λαό ενώπιον αυτής της φρικτής τραγωδίας και ο Φρανσουά Ολάντ τον ενημέρωσε για το τι συνέβη», σύμφωνα με αυτή την πηγή. «Επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν στενά στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας. Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες», κατά την ίδια πηγή.

Μέσω Λέρου στο Παρίσι ένας τζιχαντιστής

Μόνο ένα άτομο από αυτά που έχουν ζητήσει οι γαλλικές αρχές να ελεγχθεί από την χώρα μας, αν έχουν περάσει από την Ελλάδα, έχει διαπιστωθεί ότι πράγματι έχει ταυτοποιηθεί μεταξύ προσφύγων στην Λέρο, στις 3/10/2015, διαβεβαιώνουν επίσημες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Πρόκειται για έναν 25χρονο κάτοχο του συριακού διαβατηρίου, που βρέθηκε πάνω σε έναν από τους τρομοκράτες που προκάλεσαν το μακελειό στο Παρίσι.

Από τα στοιχεία που έστειλαν οι ελληνικές αρχές στις γαλλικές υπηρεσίες, (όνομα, δακτυλικά αποτυπώματα, κ.λ.π.), προκύπτει ότι ο άνδρας που πέρασε από την Λέρο είναι τελικά ο νεκρός τρομοκράτης στο Παρίσι.

Από τις ίδιες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, διευκρινίζεται ότι η ταυτοποίησή του έγινε με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και μάλιστα οι αστυνομικές αρχές στην Λέρο είχαν καταγράψει λεπτομερή στοιχεία για το συγκεκριμένο άτομο, τα οποία έχουν θέσει στην διάθεση των γαλλικών αρχών.

Σε ότι αφορά το συριακό διαβατήριο, είναι αρμοδιότητα των γαλλικών αρχών, που το έχουν στη διάθεσή τους, να διαπιστώσουν εάν είναι πλαστό ή όχι».

Οι Γάλλοι έχουν ζητήσει συνολικά πληροφορίες για τους οκτώ τρομοκράτες που αιματοκύλησαν το Παρίσι και άλλα άτομα, αλλά αυστηρά ενδιαφέρονται για έναν συγκεκριμένα. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί αν έχει περάσει άλλος από την Ελλάδα, εκτός από τον 25χρονο στην Λέρο.

Είναι επίθεση εναντίον όλων μας, λένε οι ευρωπαίοι ηγέτες

«Είναι επίθεση εναντίον όλων μας. Θα αντιμετωπίσουμε την απειλή ενωμένοι με όλα τα απαραίτητα μέσα και με αδίστακτη αποφασιστικότητα». Αυτό αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και τα ευρωπαϊκά κοινοτικά όργανα για τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» στο Παρίσι.

Ολόκληρο το κείμενο της δήλωσης αναφέρει τα εξής:

«Η ΕΕ είναι βαθύτατα συγκλονισμένη και βρίσκεται σε πένθος, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Πρόκειται για μια επίθεση εναντίον όλων μας. Θα αντιμετωπίσουμε την απειλή αυτή μαζί με όλα τα απαραίτητα μέσα και με αδίστακτη αποφασιστικότητα.

Η Γαλλία είναι μια μεγάλη και ισχυρή χώρα. Ενέπνευσε τις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης και οι αξίες αυτές εμπνέουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα είμαστε ενωμένοι με τον γαλλικό λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας. Αυτή η επαίσχυντη πράξη τρομοκρατίας θα επιτύχει μόνο το αντίθετο του σκοπού της, ο οποίος ήταν να διαιρέσει, να τρομάξει και να σπείρει το μίσος.

Το καλό είναι πιο ισχυρό από το κακό. Ό, τι μπορεί να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να καταστεί η Γαλλία ασφαλής, θα γίνει. Εμείς θα κάνουμε ό, τι είναι αναγκαίο για να καταπολεμήσουμε τον εξτρεμισμό, την τρομοκρατία και το μίσος.
Εμείς οι Ευρωπαίοι θα θυμόμαστε τη 13η Νοεμβρίου, ως Ευρωπαϊκή Ημέρα πένθους. Καλούμε όλους τους ευρωπαίους να συμμετάσχουν στη μνήμη των θυμάτων, κρατώντας ενός λεπτού σιγή στις 12μ.μ. της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου».

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ανακοίνωση που εξέδωσε εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «καταδικάζει απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις». 

Ο Μ. Σουλτς εκφράζει τα συλλυπητήριά του προς το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την αλληλεγγύη του προς το γαλλικό λαό και στη συνέχεια επισημαίνει:

«Χθες, το Παρίσι δέχτηκε βίαιη επίθεση σε λιγότερο από ένα χρόνο. Οι τρομοκράτες ήθελαν να στραφούν προς την καρδιά του δυτικού πολιτισμού, τις αξίες και τους ανθρώπους της. Ήθελαν να σκορπίσουν τον τρόμο, το φόβο και το διχασμό». 

«Η Ευρώπη είναι ενωμένη κατά της τρομοκρατίας και στη βούλησή της να διαλύσει τα δίκτυα και να φέρει στη δικαιοσύνη όλους όσους συνέβαλαν στην οργάνωση αυτών των αποτρόπαιων πράξεων. Η δέσμευσή μας για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της ισότητας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου είναι ισχυρότερη από ποτέ», προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Ζόζεφ Ντολ, στην ανακοίνωσή του δήλωσε ότι «οι επιθέσεις στο Παρίσι είναι μια επίθεση εναντίον ολόκληρης της ΕΕ και των αξιών που υπερασπίζεται». Συνεχίζει, λέγοντας: 

«Δεν πρέπει να ενδώσουμε στο φόβο. Η ενότητα και η αλληλεγγύη είναι οι αρχές που πρέπει να μας καθοδηγούν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Μόνο ενεργώντας από κοινού και ενωμένοι θα νικήσουμε την τρομοκρατία. Τα χθεσινά τραγικά γεγονότα ενισχύουν την πεποίθηση του ΕΛΚ για την ανάγκη μεγαλύτερης ευρωπαϊκής συνεργασίας σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας. Η ασφάλεια των ευρωπαίων είναι η πρώτη μας προτεραιότητα».

Εξάλλου, ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα στην ανακοίνωσή του, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρει τα εξής: 

«Το έτος 2015 ξεκίνησε με μια φρικτή πράξη της ελευθερίας της έκφρασης. Οι φονικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου έχουν στόχο ολόκληρη τη γαλλική κοινωνία. Αυτά τα απερίγραπτα εγκλήματα παραβιάζουν τις αξίες και τις θεμελιώδεις ελευθερίες της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η Ευρώπη πρέπει να δεσμευτεί σε ένα αδυσώπητο και ανελέητο αγώνα κατά της τρομοκρατίας». 

Σύμφωνα με τους φιλελεύθερους, αυτό πρέπει να γίνει με δύο στρατηγικές: Πρώτον να εξαληφθεί η τρομοκρατική οργάνωση ΙΚΙΛ και η Ευρώπη να καθορίσει μια κοινή στρατηγική για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία. Δεύτερον, να δημιουργηθεί μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (Central Intelligence Agency) που θα δρα κατά της τρομοκρατίας.

Τέλος, ο Γκι Βερχόφστατ, επισημαίνει ότι πρέπει να αποφευχθεί η σκόπιμη σύγχυση της τρομοκρατίας και του Ισλάμ ή οποιασδήποτε άλλης θρησκείας. 

«Οι πρόσφυγες που έφτασαν στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες είναι μουσουλμάνοι κυνηγημένοι από τη βαρβαρότητα του ΙΚΙΛ. Οι γενικευμένοι εγκλεισμοί των «υπόπτων» που εισηγούνται κάποιοι πολιτικοί ηγέτες δεν έχουν θέση στην πολιτισμένη κοινωνία μας. Δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε από τον εξτρεμισμό με εξτρεμισμό. Πρέπει να παλέψουμε, υπερασπιζόμενοι τις αρχές της δικαιοσύνης και των θεμελιωδών ελευθεριών. Θα επιτύχουμε αν είμαστε ενωμένοι», καταλήγει.

01:18 Δείτε την στιγμή της έκρηξης που σημειώθηκε στο γήπεδο Stade de France
















 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v