Ερντογάν: Πρέπει να λυθεί το Κυπριακό

Εν όψει της συνάντησης με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Τούρκος Πρόεδρος φέρνει στο τραπέζι την επίλυση του Κυπριακού.Οι τουρκοκύπριοι πρέπει να έχουν νόμιμα δικαιώματα και πολιτική ισότητα, λέει. Φόβοι στην ΕΕ ότι ο Ερντογάν θα εκμεταλλευτεί την προσφυγική κρίση για να πιέσει για το Κυπριακό.

Ερντογάν: Πρέπει να λυθεί το Κυπριακό

Την ανάγκη εξεύρεσης λύσης για να μπει τέλος στη διαίρεση της Κύπρου και να εγγυηθεί η σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόκειται για ένα από τα ζητήματα που αποτελούν «αγκάθι» στην προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μόνο η Άγκυρα αναγνωρίζει τη βόρεια Κύπρο ως ανεξάρτητο κράτος.

Ωστόσο, η ΕΕ χρειάζεται τη βοήθεια της Τουρκίας για να σταματήσει η μαζική εισροή προσφύγων/μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και αλλού προς την Ευρώπη, κάτι που ενδεχομένως θα δώσει νέα ώθηση στην προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Όπως σχολιάζει το Reuters, ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανησυχούν πως ο Ερντογάν ίσως επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την προσφυγική κρίση ως μοχλό πίεσης στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

«Εμείς από την Τουρκική πλευρά είμαστε ειλικρινής για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού προβλήματος που βρίσκεται στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ για πάνω από μισό αιώνα», δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου.

«Μια λύση δεν θα είχε μόνο θετική επίπτωση και για τις δυο πλευρές στο νησί... αλλά παράλληλα θα έφερε ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του, εγκαινιάζοντας αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία προς τη βόρεια Κύπρο.

Όπως επισήμανε, χρειάζεται λύση που θα «εγγυάται στους Τουρκοκύπριους νόμιμα δικαιώματα και πολιτική ισότητα».

Στην Τουρκία αύριο η Μέρκελ

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μια μόλις ημέρα πριν την αυριανή επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συζητηθούν οι προτάσεις της ΕΕ.

«Ξαφνικά η Μέρκελ ερωτεύεται τον Ερντογάν» τιτλοφορείται άρθρο τούρκου αναλυτή, ο οποίος εκφράζει ενδοιασμούς για την ειλικρίνεια των προθέσεων της Γερμανίας, αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπη που αποφασίζουν να στρέψουν τώρα την προσοχή τους στην Τουρκία.

Οι σχέσεις Άγκυρας-ΕΕ ουσιαστικά είχαν παγώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα και η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η Τουρκία δεν πρέπει ποτέ να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ. Αν οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τους πολέμους στο Αφγανιστάν, Ιράκ και Συρία δεν έφταναν στην πόρτα της Ευρώπης, η Ευρώπη δεν θα θυμόταν πάλι την Τουρκία λένε τούρκοι αναλυτές.

Oπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο πρόεδρος Ερντογάν υπενθυμίζει ότι εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια η χώρα του φιλοξενεί πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της, δαπανώντας σημαντικά ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Η Ευρώπη ξύπνησε πολύ αργά για να αντιληφθεί τη σημασία της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Αφού λοιπόν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα χωρίς την Τουρκία γιατί δεν την κάνετε πλήρες μέλος;» διερωτάται ο Ερντογάν.

Η Άνγκελα Μέρκελ έρχεται στην Τουρκία αύριο αφού, η Τουρκία και η ΕΕ έχουν ήδη καταλήξει σε πλαίσιο συμφωνίας για το προσφυγικό. Ωστόσο η τουρκική πλευρά επιμένει ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί μόνον εφόσον τηρηθούν οι όροι της, δηλαδή: χαλάρωση της βίζας για τους τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ, άνοιγμα πέντε κεφαλαίων διαπραγμάτευσης, 3 δις ευρώ οικονομική στήριξη τον πρώτο χρόνο για να συγκρατηθούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη σε τουρκικό έδαφος, ακόμη και παρουσία των τούρκων ηγετών σε συνόδους κορυφής της ΕΕ.

Αναμφίβολα η Άγκυρα επιθυμεί να εξασφαλίσει τα υψηλότερα δυνατά οφέλη και η κ.Μέρκελ θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει από τις τουρκικές θέσεις. Οπωσδήποτε όμως η παρουσία της στην Τουρκία, δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές, αθετώντας την παράδοση ότι δεν πραγματοποιούνται επίσημες επισκέψεις ξένων ηγετών σε προεκλογική περίοδο, ερμηνεύεται από πολλούς ως στήριξη προς τον Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου. Αυτό συμβαίνει σε μια στιγμή με νωπή τη μνήμη από την βομβιστική εκατόμβη στην Άγκυρα, που έχει στρέψει μεγάλο μέρος της κοινωνίας κατά της συγκεκριμένης πολιτικής ηγεσίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v