Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στοιχεία-εφιάλτης στα χέρια της Ανγκελα Μέρκελ

Η επιβράδυνση της οικονομίας σε αναδυόμενες αγορές -και κυρίως της Κίνας- αρχίζει να έχει επιπτώσεις και στη γερμανική οικονομία, που τις τελευταίες ημέρες ανακοίνωσε σειρά χειρότερων του προβλεπόμενου στοιχείων. Και αυτά χωρίς να υπολογίζονται ακόμα οι επιπτώσεις του σκανδάλου της Volkswagen.

Στοιχεία-εφιάλτης στα χέρια της Ανγκελα Μέρκελ

Μετά από τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες στη Γερμανία δείχνουν πως αρχίζουν να μαζεύονται... σύννεφα πάνω από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν είναι μόνο η θερινή περίοδος (κατά την οποία παραδοσιακά μειώνεται η οικονομική δραστηριότητα), αλλά υπάρχουν ενδείξεις πως η μειωμένη ζήτηση από το εξωτερικό -και κυρίως από την Κίνα και τις αναδυόμενες αγορές- αρχίζει να αφήνει πλέον το σημάδι της και στη Γερμανία. Και αυτό χωρίς να συνυπολογίζεται η πιθανή επίπτωση που θα έχει το σκάνδαλο της Volkswagen.

Σήμερα, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως οι γερμανικές εξαγωγές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση (σε όγκο) από τις αρχές του 2009, ενώ στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2012 κινήθηκαν και οι εισαγωγές.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5,2% στα 97,7 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση και οι εισαγωγές κατά 3,1% στα 78,2 διςσ. ευρώ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Νοέμβριο του 2012. Το εμπορικό πλεόνασμα περιορίστηκε στα 19,6 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές προέβλεπαν πολύ μικρότερες μειώσεις στις εξαγωγές και τις εισαγωγές, κατά 1,2%, ενώ ανέμεναν το εμπορικό πλεόνασμα να διαμορφωθεί στα 22,5 δισ. ευρώ.

«Πρόκειται για μια ισχυρή πτώση, τέτοια που δεν βλέπεις κάθε μέρα», σχολιάζει στο Reuters ο οικονομολόγος της Nordea, Holger Sandte, συμπληρώνοντας πως «η αδυναμία στην Κίνα, τη Βραζιλία, τη Ρωσία και σε άλλες αγορές έχει επίπτωση».

Χθες η Γερμανία ανακοίνωσε απρόσμενη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής της τον Αύγουστο κατά 1,2% σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησης 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ μία ημέρα πριν ανακοινώθηκε απρόσμενη πτώση και στις βιομηχανικές παραγγελίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η παραγωγή στον μεταποιητικό τομέα μειώθηκε κατά 1,1% τον Αύγουστο, με την παραγωγή επενδυτικών προϊόντων να υποχωρεί κατά 2,1%. Πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι κατασκευές και η παραγωγή στον τομέα της ενέργειας. Το υπουργείο απέδωσε τα ισχνά στοιχεία στις θερινές διακοπές, προσθέτοντας όμως πως η επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα στηρίξει μια μέτρια θετική τάση στον μεταποιητικό τομέα. Από την άλλη πλευρά, εκτιμάται πως η παραγωγή τους επόμενους μήνες ενδέχεται να υποστεί πλήγμα λόγω του σκανδάλου της Volkswagen.

Σε ό,τι αφορά στις βιομηχανικές παραγγελίες, αυτές μειώθηκαν κατά 1,8% τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση, έναντι της αύξησης κατά 0,5% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Παράλληλα, το υπουργείο προχώρησε σε αναθεώρηση των στοιχείων του Ιουλίου, στο -2,2% από -1,4% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Η απρόσμενη αυτή πτώση στις βιομηχανικές παραγγελίες αποδίδεται στην ισχνότερη ζήτηση από χώρες εκτός ευρωζώνης, σε συνδυασμό με την περίοδο των θερινών διακοπών.

Χειρότερα του αναμενόμενου ήταν τα στοιχεία και για τις λιανικές πωλήσεις, που σε μηνιαία βάση μειώθηκαν κατά 0,4% τον Αύγουστο, έναντι αύξησης 0,2% που προέβλεπαν οι αναλυτές, ωστόσο σε ετήσια βάση κατέγραψαν άνοδο 2,5%, έναντι αύξησης 3,1% που προέβλεπε η αγορά.

Η γερμανική οικονομία έχει καταγράψει τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, μετά την ήπια συρρίκνωση που σημειώθηκε το β' τρίμηνο του 2014. Στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4%.

Ωστόσο, τα «σύννεφα» αρχίζουν να μαζεύονται. Πέραν της επιβράδυνσης στις αναδυόμενες αγορές, το σκάνδαλο στη Volkswagen με το «πειραγμένο» λογισμικό καταγραφής των εκπομπών ρύπων ενδέχεται να προκαλέσει ζημίες στον μεγαλύτερο εξαγωγικό τομέα της Γερμανίας, αλλά και να «αμαυρώσει» την εικόνα του «Made in Germany».

Χαρακτηριστικό είναι ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αντιπροσωπεύει περίπου μία στις πέντε θέσεις εργασίας, ενώ πέρυσι αντιστοιχούσε στο 17,9% των ύψους 1,1 τρισ. ευρώ προϊόντων που εξήγαγε η χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v