Η Σαουδική Αραβία έχει «τραβήξει» δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από asset managers παγκοσμίως, στην προσπάθειά της να μειώσει το αυξανόμενο έλλειμμά της αλλά και την έκθεσή της στις ασταθείς αγορές μετοχών, λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
Σύμφωνα με τους Financial Times, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της νομισματικής υπηρεσίας της Σαουδικής Αραβίας (SAMA) έχουν κάνει βουτιά κατά σχεδόν 73 δισ. δολάρια από τότε που άρχισαν να υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, πέρυσι, καθώς το βασίλειο συνεχίζει να δαπανά προκειμένου να διατηρήσει σταθερή την οικονομία του και να χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική εκστρατεία του στην Υεμένη.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας στρέφεται παράλληλα στις εγχώριες τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτήσει ομολογιακό πρόγραμμα, που στόχο έχει να αντισταθμίσει την ταχεία μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων.
Αυτόν τον μήνα, αρκετοί ήταν οι asset managers που επλήγησαν από ένα νέο κύμα εξαργυρώσεων, όπως ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν το θέμα. «Ήταν η δική μας Μαύρη Δευτέρα», σχολίασε ένας fund manager, αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό assets που εξαργύρωσε την περασμένη εβδομάδα η Σαουδική Αραβία.
Διάφορα ιδρύματα επωφελούνταν για χρόνια από τα αυξανόμενα υπό διαχείριση assets που προέρχονταν από τις αραβικές χώρες, τώρα όμως νιώθουν την πίεση που προκαλεί η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.
Ο Nigel Sillitoe της Insight Discovery λέει στους FT πως οι fund managers εκτιμούν ότι η SAMA έχει «τραβήξει» 50-70 δισ. δολάρια τους τελευταίους έξι μήνες. «Το μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα επιστρέψουν, διότι οι managers εξαρτώνταν σε αρκετά μεγάλο βαθμό από τη SAMA για τις δραστηριότητές τους τα τελευταία χρόνια», σχολιάζει.
Από το γ' τρίμηνο του 2014, τα αποθέματα της SAMA σε ξένους τίτλους έχουν μειωθεί κατά 71 δισ. δολάρια.
Σημειώνεται ότι fund managers με ισχυρούς δεσμούς με τα κρατικά ταμεία χωρών του Κόλπου, όπως οι BlackRock, Franklin Templeton και Legal&General, έχουν λάβει ειδοποιήσεις εξαργύρωσης, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.