Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εξελίσσεται ομαλά, δήλωσε στην συνέντευξη τύπου ο Μάριο Ντράγκι, λέγοντας ότι τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι συνεχίζεται η ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο ίδιος τόνισε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει θετικό αντίκτυπο στο κόστος και στην διαθεσιμότητα των πιστώσεων για τις εταιρείες και τα νοικοκυριά. Επανέλαβε ότι προβλέπεται να διαρκέσει ως τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλά πρόσθεσε ότι θα παραταθεί αν κριθεί απαραίτητο.
Παράλληλα, επισήμανε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει το όριο αγοράς από κάθε έκδοση στο 33% από 25%.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε ωστόσο ότι νέα ρίσκα έχουν αναδυθεί για τις προοπτικές της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, προσθέτοντας ότι το Διοικητικό Συμβουλίου θα παρακολουθεί στενά όλες τις εισερχόμενες πληροφορίες.
Όπως ανέφερε οι αναδυόμενες οικονομίες επιβαρύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη.
Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η ΕΚΤ βλέπει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη στο 1,4% το 2015 από 1,5% τον Ιούνιο. Το 2016 η οικονομία της ευρωζώνης θα κινηθεί με ρυθμό 1,7% και το 2017 με 1,8%. Τον Ιούνιο η ΕΚΤ προέβλεπε ανάπτυξη 1,9% και 2% αντίστοιχα.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, υποστήριξε ότι αναμένεται να αυξηθεί προς τον στόχο του 2% με πιο αργό ρυθμό από ότι αναμενόταν προηγουμένως. Συγκεκριμένα, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,1% το 2015 αντί για 0,3%. Το 2016 θα αυξηθεί στο 1,1% έναντι πρόβλεψης 1,5% τον Ιούνιο.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταγραφεί αποπληθωρισμός τους επόμενους μήνες.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η ΕΚΤ επέμεινε να αποκλειστεί οποιοδήποτε bail in για τους Έλληνες καταθέτες στο Eurogroup, o κ. Nτράγκι απάντησε ότι είναι αλήθεια, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ θεωρεί αντιπαραγωγικό για την οικονομική ανάκαμψη οποιοδήποτε bail in καταθετών.
Σχετικά με την επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι θα επανέλθει μόλις η Ελλάδα δείξει ισχυρή «ιδιοκτησία» του προγράμματος.
Για την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει πρώτα μια ανάλυση για την βιωσιμότητα του χρέους (DSA).