Το παζλ της Μέσης Ανατολής περιπλέκεται

Πώς αλλάζει η γεωπολιτική σκακιέρα στην περιοχή μετά την ενεργή εμπλοκή της Τουρκίας. Η επιθυμία της Αγκυρας να χαράξει ζώνες ασφαλείας στη βόρεια Συρία και η προσπάθεια να κάνει μονομερώς τα σχέδια της πραγματικότητα.

Το παζλ της Μέσης Ανατολής περιπλέκεται

Ανατρέπεται πάλι το παζλ της Μέσης Ανατολής, καθώς οι απόφασεις της Τουρκίας να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας στη Συρία μπορεί να δημιουργήσει μία νέα πηγή αβεβαιότητας.

Η πραγματικότητα είναι ότι αυτήν τη στιγμή έχουμε μια πλειάδα περιοχών με ασταθείς συνθήκες διακυβέρνησης στην Εγγύς και Μέση Ανατολή (από τη Λιβύη μέχρι το Ιράκ), ενώ στις πολιτικά ασταθείς περιοχές ανήκει και η Τουρκία, πράγμα εξαιρετικά ανησυχητικό.

Ήδη πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η ιδέα της δημιουργίας μίας ελεγχόμενης ζώνης ασφαλείας στα τουρκοσυριακά σύνορα, η οποία θα εκτείνεται εντός των συριακών εδαφών θα συνιστούσε εκ των πραγμάτων κατοχή εδαφών ενός κυρίαρχου κράτους, συνθήκη που θα σήμαινε «πόλεμο».

Η επιθυμία της Τουρκίας να χαράξει ζώνες ασφαλείας στη βόρεια Συρία δεν αποτελούν κάτι καινούργιο, αλλά η πολιτική βούλησή της να κάνει μονομερώς τα σχέδια της πραγματικότητα, είναι. Καθ' όλη τη σύγκρουση, η Τουρκία υποστήριξε ότι οι ζώνες αυτές είναι αναγκαίες για να υπερασπιστεί τα σύνορά της και να επιτρέψει στους Σύριους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε πρόσφατα ότι, «μόλις το ISIS εκκαθαριστεί από τις περιοχές, οι ζώνες ασφαλείας θα σχηματιστούν από μόνες τους. Οι εκτοπισμένοι θα εγκατασταθούν σε αυτές τις περιοχές».

Η Άγκυρα έχει αποκλείσει την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων για την υποστήριξη της επιχείρησης, αλλά ο Ερντογάν επιβεβαίωσε τη δέσμευση για την ασφάλιση αυτών των περιοχών. Αν και είναι πολύ νωρίς για να δούμε πόσο μακριά θα πάει η υπόσχεσή του πέρα από τις αεροπορικές επιδρομές και τις ειδικές επιχειρήσεις ώστε να βοηθήσει την αντίσταση, είναι πιθανό ότι η Τουρκία θα πρέπει να προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του Άσαντ αν επιτεθούν στην ασφαλή ζώνη ή δυνητικά να στείλει χερσαίες δυνάμεις αν η συριακή αντίσταση δεν μπορέσει να ασφαλίσει την περιοχή.

Σε διάστημα μιας εβδομάδας, η Τουρκία έχει αυξήσει κλιμακωτά την ανταλλαγή πληροφοριών και ήρε τους περιορισμούς στα αμερικανικά αεροσκάφη που πετούν από τη στρατιωτική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας προς την Συρία. Η Τουρκία ζήτησε, επίσης, μια επείγουσα σύνοδο του ΝΑΤΟ, η οποία οδήγησε σε μια επίδειξη αλληλεγγύης για το δικαίωμα της Τουρκίας να αμύνεται κατά της τρομοκρατίας, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία για τα επόμενα βήματα.

Η Άγκυρα πρότεινε ακόμη την δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων γύρω από τα σύνορα της Συρίας. Η Ουάσιγκτον απέρριψε το σχέδιο αυτό, αλλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συμφώνησαν να αυξήσουν το συντονισμό με την Τουρκία σχετικά με τις αμερικανικές αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον του ISIS και να συνεχίσουν να εκπαιδεύουν ελεγμένους Σύριους μαχητές της αντιπολίτευσης για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Τουρκίας.

 

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v