Το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σήμερα το πρωί, καθώς συνεχίζεται η έκτακτη σύνοδος του Eurogroup για την Ελλάδα.
"Σήμερα το ευρωπαϊκό project βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού", είπε ο Σουλτς, μέλος του SPD, στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.
"Στις Βρυξέλλες, τα πράγματα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και η ευρωζώνη θα μπορούσε να διαλυθεί", πρόσθεσε, τονίζοντας πως το SPD θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη.
Σε ότι αφορά την πρόταση για προσωρινή έξοδο της χώρας από το ευρώ, ο Σουλτς είπε πως "αυτή η ιδέα για πενταετή έξοδο έχει φύγει απ' το τραπέζι. Δεν χρειάζεται να το συζητάμε πλέον".
Οχι σε διάσπαση Βορρά-Νότου
Έκκληση προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων «να βάλουν στην άκρη τα εθνικά συμφέροντα», απευθύνουν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και προειδοποιούν ότι «μια διάσπαση σε επί της αρχής αντίθετες θέσεις της βόρειας, νότιας και ανατολικής Ευρώπης για το θέμα της διάσωσης της Ελλάδας θα ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα και θα ζημίωνε σοβαρά την Ευρώπη και το ευρώ».
Στην επιστολή, η οποία υπογράφεται από τον αρχηγό του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και απευθύνεται στους βουλευτές του SPD, αναφέρεται ότι στόχος παραμένουν νέες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για ένα πακέτο βοήθειας και τονίζεται ότι «για προσωρινό ή μόνιμο Grexit δεν γίνεται διαπραγμάτευση».
Επισημαίνεται ωστόσο ότι η πρόταση της Αθήνας έχει ακόμη πολλά προβλήματα και ότι θα πρέπει τμήμα μιας συμφωνίας να αποτελεί «μια αποτελεσματική επιτήρηση και μια αποτελεσματική ‘συνοδεία' για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».
Οι Σοσιαλδημοκράτες αποδίδουν την ευθύνη για τη «μεγάλη απώλεια χρόνου» στην ελληνική κυβέρνηση και σημειώνουν ότι έτσι αυξάνεται η χρηματοδοτική ανάγκη της Αθήνας σε πάνω από 80 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ χαρακτηρίζουν προβληματική τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες ώστε να επιτύχουμε, στο πλαίσιο του νομίμως εφικτού, ελαφρύνσεις χρέους», αναφέρουν οι Γκάμπριελ και Σουλτς και καταλήγουν: «Κανένας δεν μπορεί να επιθυμεί να συναινέσει τώρα σε ένα πρόγραμμα και να βρίσκεται σε εννέα μήνες στην ίδια κατάσταση - απλώς μόνο με 80 δισεκατομμύρια λιγότερα. Και αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει το ευρώ».