Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται την παράταση του προγράμματος διάσωσης με τους δανειστές, έκθεση οικονομολόγων της ΕΚΤ που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη υποστηρίζει πως οι πολιτικές λιτότητας που εφάρμοσε η τρόικα σε κράτη μέλη της ευρωζώνης είναι αποτελεσματικές.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των οικονομολόγων, είναι προτιμότερο για τις χώρες που πρέπει να προχωρήσουν σε δημοσιονομική προσαρμογή, να ακολουθήσουν μια πολιτική γρήγορης μείωσης των ελλειμμάτων.
«Προσομοιώσεις που βασίζονται σε εύλογες υποθέσεις δείχνουν ότι η εμπροσθοβαρής προσαρμογή μειώνει την συνολική προσπάθεια προσαρμογής και σταθεροποιεί τον λόγο του χρέους πιο γρήγορα, αν και συνεπάγεται μεγαλύτερες βραχυπρόθεσμες μειώσεις στην παραγωγή» σημειώνεται στην έκθεση.
Oι οικονομολόγοι της ΕΚΤ εξετάζουν τον αντίκτυπο της δημοσιονομικής προσαρμογής στην παραγωγή μιας χώρας, τον λεγόμενο «δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή». Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι «ακόμα και με ένα μεγάλο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, η δημοσιονομική προσαρμογή θα οδηγήσει αρχικά σε υψηλότερο λόγο του χρέους, αλλά η επίπτωση αυτή θα αντιστραφεί μέσα σε λίγα χρόνια».
Η έκθεση της ΕΚΤ έρχεται σε σύγκρουση με τις διαπιστώσεις της ερευνητικής ομάδας του ΔΝΤ (υπό την καθοδήγηση του Ολιβιέ Μπλανσάρ) η οποία έχει ταχθεί κατά των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην ευρωζώνη το 2010, λέγοντας πως η λιτότητα επηρέασε την ανάπτυξη πολύ περισσότερο από ότι αναμενόταν αρχικά.
Την προηγούμενη εβδομάδα ερευνητές του ΔΝΤ δημοσίευσαν έκθεση στην οποία υποστηρίζουν πως οι χώρες που δεν αντιμετωπίζουν πίεση από τις αγορές δεν πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την μείωση του χρέους.